Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή ξεκίνησε η εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπέρασε τις δέκα χιλιάδες.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το συλαλλητήριο και θα ανοίξουν σταδιακά η Πανεπιστημίου, η
Αμαλίας, η Βασ. Σοφίας ενώ άνοιξε ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Εκτός από τους απεργούς καθηγητές της ΟΛΜΕ, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα Δημόσια Νοσοκομεία και της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τους συγκεντρωμένους ενώθηκαν και οι σχολικοί φύλακες που διαδήλωναν από το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

Την ίδια ώρα η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει στάση εργασίας μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Στάση εργασίας κηρύχθηκε και για τις υπόλοιπες πόλεις στις οποίες θα γίνουν συλλαλητήρια, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Ο νόμος που ψηφίστηκε αυτές τις μέρες διώχνει τους μαθητές προς τα φροντιστήρια, τη μαθητεία και ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία ανηλίκων ύστερα από ένα τριετή εξεταστικό μαραθώνιο» είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.

Σήμερα ξεκίνησαν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί Δευτέρα και Τρίτη μετά τη λήξη της οποίας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Την Τρίτη, στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία εκπαιδευτικών στα Προπύλαια.

Συναυλία για τη δημόσια παιδεία και παράλληλα για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά διοργανώνουν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με τη στήριξη των δημοσιογράφων, τεχνικών και εργαζομένων της ΕΡΤ και με τη συμπαράσταση των απεργών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Στη συναυλία συμμετέχουν: Γιώργος Ανδρεαδάκης, Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Dear John, Encardia, Γιώργος Καραδήμος, Βαγγέλης Κακουλάκης, μουσικά σύνολα ΕΡΤ, Μάνος Πυροβολάκης, Σταύρος Σιόλας, Tres Banal, Μανώλης Φάμελλος.

Οι δάσκαλοι, ωστόσο, δεν συμπορεύονται με την ΟΛΜΕ και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο.

Αναστάτωση επικρατεί και στον χώρο της Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού, κηρύσσοντας τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.