«Καλή σχολική χρονιά με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία» εύχεται ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με μήνυμά του στο Twitter.

Tα σχολεία άνοιξαν σήμερα, Τετάρτη, για τον αγιασμό, ωστόσο, η ΟΛΜΕ προχωρά από τη Δευτέρα σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οι δάσκαλοι εμφανίζονται έτοιμοι να συμπορευτούν με τους συναδέλφους τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις την Πέμπτη, ενώ στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα απεργήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Κ. Αρβανιτόπουλος: Ευχαριστώ την ελληνίδα και τον έλληνα εκπαιδευτικό

Ο υπουργός Παιδείας παρευρέθηκε σήμερα στον αγιασμό στο Δημοτικό Σχολείο Βιλίων του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλίας και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γυμνάσιο των Βιλίων όπου και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών. Παρέστη επίσης και στον αγιασμό στα σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Εύχομαι σε όλες και όλους να έχουμε μια καλή χρονιά. Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, κάθε μαθητής έχει τα βιβλία του και κάθε τάξη το δάσκαλο και τον καθηγητή της» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω την ελληνίδα και τον έλληνα εκπαιδευτικό και να τους ζητήσω με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αυταπάρνηση, να συνεχίσουν να επιτελούν το λειτούργημά τους. Και θέλω να ζητήσω απ’ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, ώστε να έχουμε μια καλή και ομαλή σχολική χρονιά, για να μείνουν τα παιδιά μας ανέγγιχτα από αυτήν την κρίση. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Και οφείλουμε να το κάνουμε» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Αλ. Τσίπρας: «Θα γυρίσουμε από τη διαθεσιμότητα τους καθηγητές»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε τον αγιασμό στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όπου μαθητές και μαθήτριες των υποδέχθηκαν με πλακάτ, στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα «είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί».

Το σχολείο επελέγη από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, καθώς περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας – μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στους μαθητές, υποσχέθηκε ότι «θα γυρίσουμε πίσω τους 20 καθηγητές σας που έβγαλαν σε διαθεσιμότητα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι την επόμενη χρονιά όλοι οι καθηγητές που βγήκαν σε διαθεσιμότητα θα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, (υποννοώντας προφανώς ότι μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα τους επαναπροσλάβει, επανασυστήνοντας και τις θέσεις που καταργήθηκαν). «Δεν την βλέπω καλά την τρόικα φέτος», παρατήρησε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Παγκράτι ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο

Από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τελέστηκε ο αγιασμός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Παγκρατίου, ενώ στην τελετή παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμου:

«Η σημερινή ημέρα είναι μια όμορφη μέρα, γιατί ασχολούμαστε με τα παιδιά» είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος τόνισε στη δήλωσή του. «Είναι μια εποχή δύσκολη, το ξέρουμε όλοι, αλλά στα παιδιά πρέπει να εμπνεύσουμε αισιοδοξία. Πρέπει να τους πούμε ότι αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές δυσκολίες, αλλά δεν λύγισε, προχώρησε και έτσι έχουμε μια παράδοση που μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, ενωμένοι και αγωνιζόμενοι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιερώνυμος είπε για τη βοήθεια σε περιπτώσεις παιδιών που υποσιτίζονταν στα σχολεία: «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε. Προσέξτε όμως ότι πολλές φορές μεγαλοποιείτε τα πράγματα. Είναι μερικές περιπτώσεις, στις οποίες πρέπει όλοι να συνδράμουμε. Εμείς μάλιστα φέτος αποφασίσαμε να αυξήσουμε τις βοήθειες αυτές στα παιδιά κατά 2.000 δέματα, αλλά όχι όμως στο σχολείο, γιατί δημιουργεί προβλήματα αυτό, στις οικογένειες εκείνες που έχουν πρόβλημα».

«Υπάρχουν θεσμοί που είναι πολύ κοντά στην κοινωνία, στους ανθρώπους, και μπορούν έτσι να δουν από κοντά το πρόβλημα και εφόσον μπορούν, να ανταποκριθούν. Το ίδιο κάνει στο πλευρό της Εκκλησίας και ο Δήμος Αθηναίων, βοηθώντας 1.200 παιδιά στα ολοήμερα σχολεία και είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων προσέθεσε: «Σήμερα ωστόσο, είναι μια μέρα χαράς και αισιοδοξίας. Και υπάρχει ένα αγαθό, το οποίο δε σπανίζει, αρκεί να ξέρουμε, που να πάμε να ψάξουμε για να το βρούμε: και αυτό είναι η γνώση».