Έγγραφες εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει στο υπουργείο Παιδείας η διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης, που επέπληξε δασκάλα ύστερα από «παράπονο» γονιού μαθητή της Ε’ τάξης για… ισλαμική προπαγάνδα επειδή δίδαξε στα παιδιά το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου!

Από την πρώτη έρευνα που έγινε και τις αναφορές των αρμοδίων φορέων προέκυψε ότι η είδηση η οποία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου από την Τετάρτη το βράδυ είναι ακριβής. Πράγματι διευθύντρια δημοτικού σχολείου έκρινε ως «ισλαμική προπαγάνδα» ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης μουσικής ιστορίας της χώρας μας, προκαλώντας σοκ στην εκπαιδευτική αλλά και καλλιτεχνική κοινότητα της χώρας.
Όπως είναι σαφές, το θέμα αυτό φέρνει στην επιφάνεια την άμεση ανάγκη για αξιολόγηση εκπαιδευτικών αλλά και στελεχών της εκπαίδευσης.
Πάντως, στο υπουργείο Παιδείας δεν έχει κατατεθεί ακόμη επίσημα καταγγελία από μέρους της δασκάλας που έγινε αποδέκτρια της… επίπληξης, ωστόσο η έρευνα για το θέμα ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί κατόπιν εντολής του υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι ο υφυπουργός ενδιαφέρεται «να ελέγξει αντιπαιδαγωγικές και αυταρχικές συμπεριφορές τέτοιου είδους που εκτός των άλλων προδίδουν πολιτιστική ένδεια». Πάντως ο κ. Παπαθεοδώρου συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, με τον οποίο συνομίλησε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και χειρισμού αντίστοιχων υποθέσεων.
Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας με την επιστολή της δασκάλας η οποία κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο. Βέβαια άλλες φήμες αναφέρουν ότι οι διαμαρτυρίες του γονιού δεν αφορούσαν τον «Κεμάλ» του Μάνου Χατζηδάκη, αλλά φωτοτυπία άλλου τραγουδιού που είχε δοθεί στα παιδιά.
Όπως ανέφερε στην επιστολή της η δασκάλα, «γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διευθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε’ δημοτικού) τον «Κεμάλ» του Χατζιδάκι στο μάθημα της μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα. Αντίδραση διευθύντριας; Μπήκε στην τάξη και μάζεψε από τα παιδιά τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει. Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της και αφού δήλωσε απογοητευμένη από τη δουλειά μου μού ανέλυσε για ποιους λόγους στο Δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα».
Η ίδια η δασκάλα σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους δεν θέλησε την Πέμπτη να κάνει δηλώσεις για το θέμα, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.