Μετά το κλίμα που διαμορφώθηκε στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ η Ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισε να ζητήσει από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την πραγματοποίηση γενικής απεργίας την Παρασκευή, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το κλιμα στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ ήταν φορτισμένο από το πρωί καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν, να παρακούσουν οι καθηγητές την απόφαση για επιστράτευση της κυβέρνησης και να απεργήσουν την Παρασκευή, 17 του μήνα, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.Πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ δήλωσαν σήμερα ότι έχουν εξουσιοδότηση από τα μέλη τους για να ζητήσουν να παρακούουν οι καθηγητές την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση.

Σε περίπτωση παράβλεψης της απόφασης για επιστράτευση βέβαια, ο νόμος επισύρει αυτόφωρη σύλληψη, παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και στο πειθαρχικό σκέλος απόλυση.
Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι στην ψηφοφορία της Τρίτης των καθηγητών για την απεργία, ψήφισαν μόνο 22.000 απο το σύνολο των 88.000 εκπαιδευτικών.
Με την απόφαση της ΟΛΜΕ για την 24ωρη της Παρασκευής, ενεργοποιείται αυτόματα και η απόφαση των δασκάλων και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) που πήρε την Τετάρτη απόφαση για 24ωρη απεργία την ίδια μέρα.
Οι συναντήσεις με τα κόμματα
Οι καθηγητές συναντήθηκαν σήμερα με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματα τους και επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κανονικά και στην ώρα τους. Αυτή την στιγμή εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ συναντούν τους υπεύθυνους του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ.
Νέες διευκρινίσεις από το υπουργείο
Διευκρινήσεις δόθηκαν εκ νέου σήμερα, Τετάρτη, από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την απεργία των εκπαιδευτικών και την επίταξή τους. Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο παραμενουν σε επίταξη «μέχρι νεώτερης απόφασης, οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν».
Ακόμη διευκρινίστηκε ότι:
α. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.
Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.
β. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Βʼ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Βʼ) απόφασης του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.
Κτίρια σε …επίταξη
Και τα κτίρια των σχολείων επιτάσσονται ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι καμία μορφή …ανταρσίας από την πλευρά των εκπαιδευτικών δεν θα επηρεάσει την διεξαγωγή της διαδικασίας.
Με κοινή υπουργική απόφαση (υπουργών Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου), την οποία παρέλαβαν χθες οι δήμαρχοι σε όλες τις πόλες της χώρας επιτάσσονται και τα κτίρια, όπως και κάθε αναγκαίο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων μέσο, παράλληλα με τους καθηγητές των σχολείων.
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, ο νόμος ορίζει ότι μαζί με την επίταξη ενός κλάδου εργαζομένων, επιτάσσονται και τα κτίρια ή η υλικοτεχνική υποδομή που χρησιμοποιείται για την άσκηση της εργασίας τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό και ο πιθανός κίνδυνος καταλήψεων ή κινητοποιήσεων άλλης μορφής με επίκεντρο τα σχολεία.
Ετσι «επιτάσσονται από την 12η μεσημβρινή ώρα της Τετάρτης 15 Μαϊου 2013, μέχρι νεωτέρας για το Δήμο σας, το σύνολο των σχολικών κτιρίων και μονάδων, γραφείων, εγκαταστάσεων υλικού και των εν γένει ακινήτων και κινητών μέσων, που είναι απαράιτητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και κάθε άλλης εξέτασης και εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Οι υπόχρεοι να διαθέσουν τα σχετικά ακίνητα, αν αρνηθούν τιμωρούνται, όπως σημειώνεται στη διαταγή, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Όπως ανέφερε σχετικά στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας «αν υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης ή τηλεπικοινωνιών θα πρέπει κάποιος να προσφέρει αυτες τις υπηρεσίες και την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν οι δήμοι».

ΓΣΕΕ: Στάση εργασίας συμπαράστασης στους καθηγητές

Στάση εργασίας για την Πέμπτη 12.00 – 15.00 έχει αποφασίσει η ΓΣΕΕ σε ένδειξη συμπαράστασης στους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και αντιδρώντας στον «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης», η οποία προχώρησε σε «προληπτική επίταξη» των εκπαιδευτικών.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει τα εξης:
«Η ΓΣΕΕ στέκεται στο πλευρό των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψιν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τους μνημονιακούς νόμους.
Η «προληπτική επίταξη» των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα της Παιδείας, αντίθετα εντείνει τα αδιέξοδα και δημιουργεί εντάσεις τις οποίες «φορτώνονται» οι χιλιάδες μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το έσχατο μέτρο της επίταξης και τον Υπουργό Παιδείας να καλέσει σε διάλογο το ΔΣ της ΟΛΜΕ ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
H ΓΣΕΕ αντιδρώντας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της Κυβέρνησης, η οποία αντί για διάλογο επιδεικνύει εθισμό στο μέτρο των επιτάξεων, έχει προκηρύξει για αύριο Πέμπτη 16/5/2013 τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (12.00-15.00) και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.
Ο διάλογος αποτελεί σημαντικό συστατικό της δημοκρατίας μας και μπορεί να οδηγήσει στο να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα.
Η Παιδεία δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο για συγκρούσεις με «θύματα» τα παιδιά μας».