Επανεξέταση των επιχορηγήσεων για προμήθειες στο Δημόσιο μέσω off-shore εταιρειών ζήτησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλας από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη. Αποκάλυψε μάλιστα ότι από ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις που φθάνουν και το 2.000%, αλλά και έκδοση εικονικών τιμολογίων για προμήθειες που επιδοτήθηκαν.
Ενδεικτικά ο κ. Σούρλας ανέφερε στον κ. Πεπόνη:
* Εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα η πραγματική αξία του οποίου ήταν περίπου 4 εκατ. δραχμές. Το τιμολόγιο όμως εξέδωσε off-shore εταιρεία με έδρα τα Νησιά Μαν και ύψος 174 εκατ. δρχ. Η επιδότηση ήταν 79 εκατ. δραχμές. Η εταιρεία φέρεται να καρπώθηκε 75 εκατ. δραχμές μόνο με ένα τιμολόγιο.
* Επιχειρηματίας εντοπίζεται να εκδίδει στο όνομα υπεράκτιας εταιρείας τιμολόγιο για μηχάνημα αξίας 18 εκατ. δραχμών. Πήρε επιδότηση 7,2 εκατ. δρχ. και δεν το αγόρασε ποτέ.
* Περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων σε ιατρικά μηχανήματα κατά 400% υπάρχουν πολλές. Όπως συνέβη για μηχανική βαλβίδα καρδιάς το κόστος αγοράς της οποίας ήταν 1.225 ευρώ και η ίδια τιμολογήθηκε μέσω υπεράκτιας και έτσι στοίχισε στα νοσοκομεία 5.450 ευρώ. Και όπως καταγγέλλει ο κ. Σούρλας εκατοντάδες ήταν τα μηχανήματα που τιμολογήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.
Εκτός λοιπόν από τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, αλλά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας τονίζει ότι με το κόλπο των τιμολογήσεων μέσω υπεράκτιων οι επιτήδειοι καρπώνονται εκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις. Και θέτει ένα κρίσιμο θέμα: «Επιβάλλεται να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που καταλήστεψαν το Δημόσιο, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν. Να πληροφορηθούμε επίσης πόσα από τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χορηγήθηκαν από τα τέσσερα πλαίσια στήριξης πήγαν σε επενδύσεις και πόσα στις τσέπες ορισμένων…»