Περίπου 6.000 άτομα -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων που το διοργανώνουν- συμμετέχουν στη συγκέντρωση και στην πορεία που πραγματοποιείται από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Παρόντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί από την πλατεία ΧΑΝΘ για να ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επιστροφή στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Την πρωτοβουλία έχουν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης. Από νωρίς το πρωί είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θράκης, τόσο με πούλμαν όσο και με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που είναι αντίθετοι στη λειτουργία της μονάδας χρυσού, πραγματοποίησαν και την Παρασκευή συγκέντρωση στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου ένα 24ωρο νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών της πόλης, παρουσία κατοίκων της Ιερισσού και του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Οι κάτοικοι τόνισαν πως αντέδρασαν για την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν τις όποιες έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης στις Σκουριές.

Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν χθες στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Εισαγγελίας, ΕΛ.ΑΣ. και κατοίκων.