από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

Ποια είναι τα 5 ελληνικά ΑΕΙ που κατατάσσονται στα καλύτερα διεθνώς

Τα συμπεράσματα της «webometrics» του Ισπανικού Κέντρου Ερευνών
Ποια είναι τα 5 ελληνικά ΑΕΙ που κατατάσσονται στα καλύτερα διεθνώς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στο 3% της παγκόσμιας ελίτ των πανεπιστημίων βρίσκονται και ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τη μελέτη της ισπανικής παγκόσμιας κατάταξης «webometrics» (ολόκληρη η έρευνα εδώ). Πρώτο ανάμεσά τους στην Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως.

Η κατάταξη αυτή, την οποία και παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (πανεπιστημιακοί από την Πάτρα) παρουσιάζει πέντε πανεπιστήμια της Ελλάδας (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών), στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Σύμφωνα με την ίδια λίστα, τρία ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο Θράκης) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Για πρώτη φορά στο 10% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων εμφανίζονται όμως και δύο ΤΕΙ, το Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάτρας.

Πάντως τα συμπεράσματα της έρευνας των ισπανών επιστημόνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περίοδο κρίσης τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα δεν είχαν την άνοδο που παρουσίαζαν στο παρελθόν. Γενικά μεταξύ του 2012 και του 2013, τα δέκα από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους, αλλά σε σχέση με τη σύγκριση πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στο μισό.

Τα «πάνω» και τα «κάτω» των ΑΕΙ μας

Η λίστα του Webometrics Ranking of World Universities καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), το κύριο ερευνητικό σώμα της Ισπανίας και δίνει πληροφορίες για 21.250 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο. Η κατάταξη αυτή ανανεώνεται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Πάντως, όπως φανερώνει η έρευνα αυτή, κάποια ιδρύματα στη χώρα μας βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι και κάποια άλλα ακολούθησαν την αντίθετη πορεία. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται πλέον στην 194η θέση από την 158η θέση που ήταν πέρυσι. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 268η θέση και έχει ανέβει 83 θέσεις.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάλι βρίσκεται στην 417η θέση υποχωρώντας 48 θέσεις. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα σε σχέση με πέρυσι (στην 460ή θέση από την 516η) και το Πανεπιστήμιο Πατρών από την 327η θέση στην 556η.

Αξίζει να επισημανθεί ότι όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως είναι δημόσια ανώτατα ιδρύματα.

Το «ηλεκτρονικό» δημοψήφισμα

Η ισπανική έρευνα κατάταξης χρησιμοποιεί τα παρακάτω κριτήρια:

- Ο συνολικός αριθμός ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Πρόκειται για το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων.

- Η προσπάθεια «για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας» που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες (15% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Η ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος» που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές. Αυτές οι συνδέσεις «φωτογραφίζουν» το κύρος, την ακαδημαϊκή επίδοση, την αξία της πληροφορίας και το αξιόχρηστο των υπηρεσιών (50% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Οι επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Δεν αξιολογείται ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων αλλά μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (97)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ανοησίες τα περί αξιολόγησης | 05/10/2016 00:49
  Πρόσφατα είδα ένα μήνυμα στον τοίχο που έγραφε ¨οταν σου χαλούν το μέλλον σου εξημνούν το ¨παρελθόν". Απόφοιτοι από Ελληνικά πανεπιστημία με λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στο LA, ΗΠΑ, με υποτροφία (3 MSC και PhD) τους κρατούνν οι κομματάρχες καθηγητές των ΤΕΙ, 10 και πλέον έτη ωρομίσθιους και μετά τουυς προσφέρουν μια θέση καθηγητή εφαρμογών. Πλεον των 15 προσπαθειών έχω κάνει για την πρόσληψη σε Ελληνικά ΑΕΙ και οι πόρτες είναι αεροστεγώς κλειστές. Μήπως πρέπει να φέρουμε και βραβείο Nebel για να μιας εκλέξουν στα Ελληνικά ΑΕΙ. Στο ΕΜΠ έχω προσπαθήσει 5 φορές και δυστυχώς ψηφίζονται επιστήμονες και μηδενικό επιστημονικό έργο. Οπότε η αξιολόγηση μας μάρανε. Ντροπή!!.
  DrPK
  απάντηση10
   
   
  ??? | 30/05/2016 12:20
  apolitos kanena
  lola
  απάντηση00
   
   
  μα | 15/03/2014 20:17
  και η qs δινει πρωτο αριστοτελειο προφανως μετρωντας συνολο δημοσιευσεων...το ΑΠΘ ειναι το μεγαλυτερο ιδρυμα στην χωρα
  nai
  απάντηση35
   
   
  Πτυχιούχος | 04/08/2013 17:59
  Καλησπέρα σας να κάνω μια ερώτηση αν τελίωσω ένα αμερικάνιο κολλέγιο που εδρευει στην Αθήνα μπορώ να κάνω μεταπτυχιακό σε ελληνικο πανεπιστήμιο(πχ παντειο)?
  Πτυχιούχος
  απάντηση822
   
   
  Λάθος τα αποτελέσματα | 22/07/2013 20:34
  Όπως είπε και ο κ. Φυστίκης, η έρευνα αυτή είναι ανεδαφική και γελοία. Όποιο από τα επίσημα rankings και να χρησιμοποιήσετε (QS, AAWU κλπ) θα διαπιστώσετε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε πολύ χαμηλότερη θἐση από αυτήν που αναφέρει αυτή η έρευνα.
  Πέτρος Σ
  απάντηση142
   
   
  ΓΕΛΕΙΟΤΗΤΑ | 10/05/2013 05:28
  Κουραφέξαλα, το Αριστοτέλειο είναι Νο. 451 και και το ΕΜΠ είναι Νο. 551 στην γενική παγκόσμια κατάταξη βάση του http://www.topuniversities.com/ τώρα άμα μου έβαλες μέσα και το University of Kolopetinitsa και το ΤΕΙ Zibambue και θες να δημιουργήσεις ψευδαισθήσεις και να κοροϊδέψεις τον εαυτό σου και μετά τους άλλους είναι ΓΕΛΟΙΟ! Λυπάμαι αγαπητέ αλλά το άρθρο σας είναι ανεδαφικό και ανυπόστατο.
  John Fistikis
  απάντηση166
   
   
  Γιατί λέτε ψέματα??? Το ΤΕΙ Πάτρας είναι το 10ο. Ντροπή. | 08/03/2013 23:50
  Δεν ντρέπεστε να βάζετε ψέματα σε αυτά που γράφετε? το ΤΕΙ Πάτρας είναι από τα τελευταία (το 10ο στα 16 καί ανήκει στο 25-33%, χάνοντας φέτος καί αλλες 730 θέσεις) κύριοι... αντίθετα το ΤΕΙ Θεσαλονόκης είναι 1ο, το ΤΕΙ Λάρισας 2ο καί το ΤΕΙ Μεσολογγίου που το πλιατσικολογούν οι παράγοντες της Πάτρας και καί οι κοτσαμπασέοι της Αμαλιάδας, 3ο καλύτερο στην Ελλάδα... Είπαμε να κάνετε αβάντα, αλλά έλεος... Διαβάστε το Webometrics Ranking Of World Universities, καλά... μην παραπλανάτε τους αναγνώστες σας και ζητείστε καί ένα συγνώμη... άκου στα καλύτερα το ΤΕΙ Πάτρας.... γελάνε καί οι κότες του Μεσολογγίου... Μα να κλέβεις, μα να κάνεις και το άσπρο μαύρο... ντροπή... σε λίγο θα κάνετε και για υπουργοί με τέτοια διαστρεβλωση... έλεος... http://www.theka.teimes.gr/wp-content/uploads/2013/02/teimes_2013.pdf
  Ramon Pouma
  απάντηση105
   
   
   
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΘΟΣ | 08/03/2013 10:03
  Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, έχουμε προσδοκίες από τους θεσμούς και από τα πρόσωπα πολύ υψηλότερες απ’ όσο δικαιολογούν οι αντικειμενικές περιστάσεις. Τα ελληνικά ιδρύματα υποφέρουν από την ελλιπή χρηματοδότηση και τους πειραματισμούς των κατά καιρούς αλαζονικών υπουργών παιδείας. Στη μεγάλη τους πλειονότητα τα μέλη ΔΕΠ παράγουν αξιόλογο έργο ερευνητικό και διδακτικό με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Οι ολίγοι συνδικαλισμένοι φοιτητές που παραφέρονται κατά καιρούς εξάλλου δεν μπορούν να αμαυρώσουν την καλή εικόνα των φοιτητών, που είναι ο γενικός κανόνας. Η ύλη των ελληνικών ΑΕΙ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη ποσοτικά και όχι μόνον (σαν επίπεδο δυσκολίας) σε σύγκριση με τα αγγλοσαξωνικά ιδρύματα, τα οποία συνήθως εκθειάζονται από διαφόρους ευρωλιγούρηδες. Η ανωτερότητα των ελληνικών ιδρυμάτων οφείλεται στο ότι έχουν ευθύς εξαρχής οργανωθεί με βάση το γερμανικό μοντέλο, δηλαδή με αυστηρές προδιαγραφές μεθοδικότητας και συστηματικότητας που οι αγγλοαμερικανοί ούτε καν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν. Βεβαίως υπάρχει κατά τρίτο λόγο και το γαλλικό μοντέλο, το οποίο είναι σαφώς ανώτερο από το ελληνικό, αλλά αυτό οφείλεται στη βαριά παράδοση της γαλλικής κοινωνίας που αγαπά τη φιλοσοφία και την έρευνα. Η επιθετικότητα εναντίον των ελληνικών ΑΕΙ πρέπει να αποδοθεί στη μισαλλοδοξία της παλαιάς δεξιάς (βλ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) και της νέας δεξιάς (βλ ΠΑΣΟΚ) που λυσσομανούν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες αντιστάσεως στην πολιτική της κατεδαφίσεως του κοινωνικού κράτους δικαίου. Στην προσπάθεια αυτή της δεξιάς πρέπει δυστυχώς να προστεθεί και η κομπλεξική αντιμετώπιση από ανθρώπους που έσπασαν τα μούτρα τους σε πανελλαδικές και άλλες εξετάσεις και για αυτό υβρίζουν τον έρωτα που τους πρόδωσε. Εδώ έχει εφαρμογή η παροιμία όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια. Ο Έλληνας φοιτητής που δεν είναι καλά διαβασμένος αποκλείεται να πάρει πτυχίο, διότι οι καθηγητές θα τον θερίσουν σαν το στάχυ, ενώ οι αγγλοσαξωνικές χώρες είναι απλά βιομηχανίες εκτύπωσης κάλπικων τίτλων (γι’ αυ
  ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ
  απάντηση275
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Greek Statistics | 07/03/2013 02:18
  Ζηστε με το ονειρο αγκαλια. Indymedia τον λενε τον server, και ειδικευση σε μολοτωφ κανουν τα αληταρια στα Ελληνικαμπ ΑΕΙ. Στο Νομικο του Αριστοτελειου, εκαψαν τo γραφειο της γραμματειας (office of records) ενω χτιζουν τις πορτες καθηγητων και τους προσωποκρατουν! Μια χαβουζα ειναι η εκαπιδευση στην Ελλαδα ενω τα Ελληικα PhD ειναι κωλοχαρτα. Κατασταση στα ΑΕΙ δειχνει το χαμηλο επιπεδο της Ελλαδας. Δεν λεω, υπαρχουν αξιολογοι Ελληνες αποφοιτοι. Για μια φορα ακομα το λεω με χαρα μεγαλη ... God Bless the United States of America! Regards, Leo M., Chicago
  Leo M., Chicago
  απάντηση1837
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ειναι λιγο μαπα το καρπουζι.... | 07/03/2013 00:19
  Καλα η ερευνα αποδικνείεται εντελώς "αντικειμενική".... δηλαδή ας πουμε οτι κανενα Γερμανικό πανεπιστήμιο ή ρώσικό δεν ειναι στα πρώτα 20 δε σας λεει τιποτα??? Τελικά η πολιτική και οι δημοσιες σχέσεις ειναι το παν...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση125
   
   
  Περιστατικό ΑΣΟΕΕ | 06/03/2013 21:28
  Είμαι στην ΑΣΟΕΕ πριν λίγες μέρες. Ώρα 4.00 μεσημέρι. Διάφοροι έγχρωμοι που μπαινοβγαίνουν στο προαύλιο έχουν ξεκινήσει πάρτι με μεγάλα ηχεία και χορεύουν ακριβώς κάτω από την βιβλιοθήκη η οποία είναι όπως βλέπουμε το κτίριο από την Πατησίων δεξιά. Mέσα στην βιβλιοθήκη κάποιοι φοιτητές προσπαθούν να διαβάσουν. Καμμιά φορά αισθάνομαι οτι η Χρυσή Αυγή παραείναι μετριοπαθής υπό τις περιστάσεις. Μήπως χρειάζεται μία παρέμβαση της Panzerdivision Clausewitz?
  Erwin Rommel
  απάντηση2727
   
   
  Πραγματικότητες από παληό απόφοιτο ΕΜΠ | 06/03/2013 21:02
  Η επιτυχία μερικών Ελλήνων αποφοίτων σε κορυφαία ξένα πανεπιστήμια οφείλεται στην πολυετή μέχρι θανάτου προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων και όχι στα Ελλ. πανεπιστήμια. Το Ελληνικό σύστημμα είναι απολύτως ΕΚΛΕΚΤΙΚΟ, εισάγονται οι πλέον καταρτισμένοι και εξυπνώτεροι από τον μέσο όρο. Από αυτή την ομάδα των εκλεκτών ένα μικρό ποσσοστό επιτυγχάνει στο εξωτερικό, la creme de la creme δηλαδή. Το ΕΜΠ είναι 5 χρόνια. Στις ΗΠΑ το BS είναι 4 χρόνια, και στην Αγγλία νομίζω 3 χρόνια. Οι διαφορές ομιλούν από μόνες τους. Η διαφορά των πανεπιστημίων φαίνεται στις μεταπτυχιακές σπουδές και ειδικά στό Ph.D. Οι σημερινοί απόφοιτοι του ΕΜΠ πρέπει να μελετήσουν σοβαρά αν θέλουν να επιτύχουν.
  Καθηγητήε στις ΗΠΑ
  απάντηση317
   
   
   
  Επιτέλους... | 06/03/2013 14:55
  Τελείωσα Φυσικό Ιωαννίνων. Παρακολουθώντας τις διαλέξεις διαφόρων μαθημάτων του MIT, διαπιστώνω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Βεβαίως στο ΜΙΤ οι παραδόσεις έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι εξετάσεις τους όμως είναι γενικά πολύ κατώτερου επιπέδου από αυτές που πέρασα εγώ. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα στα Παν/μια και σχολίτσες της πλάκας, αλλά ορισμένες Σχολές μας διατηρούν υψηλότατο διδακτικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο ελληνικός λαός πληρώνει πάρα πολλά λεφτά για την εκπαίδευση, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στο τι θα κάνουμε τους - συχνά εξαιρετικούς - επιστήμονες που παράγουμε, οι οποίοι συνήθως φεύγουν για έξω και προσφέρουν αλλού αντί για την πατρίδα μας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση4523
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  πιο ακριβές τουαλέτες | 06/03/2013 10:11
  Δεν ξέρω σε ποια θέση είναι το Αριστοτέλειο, όσον αφορά πάντως την ποιότητα των τουαλετών του είναι σίγουρα πάνω από το MIT, Cambridge, Harvard κλπ... Τόσα λεφτά έδωσε ο πρύτανης, μέχρι και πόμολα Cartier τοποθέτησε... Πέραν της πλάκας, με δεδομένες τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις η απόδοση των Πανεπιστημίων μας δεν είναι άσχημη. Αν φύγουν σιγά σιγά και κάποιοι που ποτέ δεν αξιολογήθηκαν και δοθουν (διότι για την ώρα δεν υπάρχουν) κίνητρα να έρθουν κάποιοι από τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, θα βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση... Α και φυσικά να τελειώνει η κωμωδία με τους επαναστάτες του φραπέ που κλείνουν τα πανεπιστήμια κάθε τρεις και λίγο... Αν θέλουμε να πάμε μπροστά...
  Ουδέτερος
  απάντηση509
   
   
  Ελληνικά ΑΕΙ | 06/03/2013 08:03
  Τα ελληνικά ΑΕΙ, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται επί έτη στο μάτι του κυκλώνα των Idiots που προσπαθούν συστηματικά με πολιτικές και προσωπικές παρεμβολές να τα υποβιβάσουν και να τα χειραγωγήσουν. Η χρηματοδότησή τους είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη (σε ποσοστό επί του ΑΕΠ) το δε κράτος- πολιτεία- πολιτικοί με την συμπεριφορά του συνεχώς λειτουργεί μειωτικά !!! Αντ αυτού, η αντοχή των καθηγητών που αμείβονται με 1500€ καθαρά, το 2013, δηλαδή αρκετά λιγότερα από την καθαρίστρια των ΕΛΠΕ και της βουλής.. διατηρούν σε αρκετά υψηλή θέση το κύρος της χώρας, μιας χώρας χωρίς υποδομές, χωρίς συνέχεια και χωρίς πολιτικούς με εθνική συνείδηση!!!
  mgrv
  απάντηση3518
   
   
  Όλα καλά, όλα ανθηρά... | 06/03/2013 05:15
  Βαρέθηκα να με δουλεύουνε όμως...
  απόφοιτη ΕΜΠ
  απάντηση312
   
   
   
  Το ΕΜΠ τα σπάει | 05/03/2013 23:29
  Εγώ πάντως με το που τελείωσα ΕΜΠ με πήραν καπάκι για PhD με καλά λεφτά σε κορυφαίο Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο (είναι στα top-5 στο Computer Science). Αυτά για όσα κουτορνίθια κατηγορούν το ΕΜΠ.
  Νικήτας
  απάντηση4530
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  @θετικ απ | 05/03/2013 23:27
  κανε μια ακομα ερευνα αν θες, τι ειναι περισσοτερο αναγνωρισιμο, ενα απο τα απειρα οικονομικα τμηματα της χωρας9προφανως υποθετω πως το παμακ και η ασοεε διαφερουν) η το αμερικανικο κολλεγιο(συγκεκριμενα, οχι οποιοδηποτε κολλεγιο) απο τα λιγα που εχω δει στη διεθνη αγορα εργασιας μαλλον το δευτερο.. ψαξτο αν θες.. με δυο λογια δεν ειναι μονο τι αναγνωριζει το δημοσιο που)παρατυπα) αναγνωριζει τα δημοσια αλλα και η πραγματικοι παραγωγοι πλουτου και ευημεριας δλδ η αγορα...
  φοιτητης δημοσιου αει(ταυτολογια) της ημεδαπης
  απάντηση79
   
   
  το προβλημα ειναι οτι τρωμε ντοπα.. | 05/03/2013 22:17
  ΄΄οι ελληνες ειναι οι καλυτεροι γιατροι στο κοσμο΄΄ βαρεθηκα να ακουω.. η αληθεια ομως ειναι οτι οι γερμανοι οσους ελληνες γιατρους παιρνουν αντιστοιχα παιρνουν πολωνους, ιταλους η λεττονους(και η ελλαδα εχει και υπερπληθωρα) για τους μηχανικους το ιδιο παροτι οταν εισηχθη ο πατερας μου στο εμπ ειχε 60 φοιτητες το ετος του και 3 πολυτεχνει α η χωρα ενω τωρα εχει 40 το ετος και 7 πολυτεχνεια και παει λεγοντας... η δε λιστα ειναι αστεια, το απθ πανω απο τη πατρα η απο το imperial??? γελαει ο κοσμος.. αλλα αποδεικνυει οτι ψαχνουμε εναγωνιως να βρουμε αποδειξεις οτι τοσα χρονια δε πορευομασταν λαθος που ολοι θελαμε να γινουμε τρια επαγγελματα και να βολευτουμε στο δημοσιο.. επιτελους ας γινουμε
  παραγωγικοι!
  απάντηση266
   
-