Ναυαγεί τελικά η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο «κόκκινος» αγροτοσυνδικαλιστής του θεσσαλικού κάμπου κ. Βαγγέλης Μπούτας, «ενημερωθήκαμε από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να μας δεχθεί διότι τα οικονομικά ζητήματα εξαντλήθηκαν. Όσο για τα θεσμικά, μας παρέπεμψαν στα αρμόδια υπουργεία». Έτσι, από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται να ακολουθείται η πολιτική της «πυγμής».

Την ίδια ώρα, στα «χαρακώματα» των μπλόκων, το μέτωπο των κινητοποιήσεων εμφανίζεται διασπασμένο ως προς την τακτική που θα ακολουθήσουν οι ομάδες των αγωνιζόμενων αγροτών. Διαφοροποιήσεις ως προς το περιεχόμενο των αιτημάτων και του τρόπου δράσης καταγράφονται μεταξύ των «κόκκινων» του κάμπου και της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος, η οποία συγκεντρώνει «πολυχρωμία» πολιτικής έκφρασης.
«Από στρατηγούς, χορτάσαμε…»
«Συμφωνούμε ότι πρέπει ο αγώνας να είναι κοινός αλλά δεν συμφωνούμε στη διεκδίκηση τοπικών αιτημάτων» λέει ο κ. Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, στρέφοντας τα «βέλη» του προς τους «συντρόφους» του Μπούτα.
«Δεν αντιπροσωπεύει η Νίκαια τα μπλόκα όλης της Ελλάδας. Τους έχουμε καλέσει τρεις φορές σε δικές μας συνελεύσεις αλλά δεν έχουν έρθει. Εμείς βάλαμε νερό στο κρασί μας και στείλαμε εκπροσώπους μας στη συνέλευση της Κυριακής στη Λάρισα. Εκείνοι όμως δεν δέχθηκαν την αντιπροσωπία του Πανελλαδικού για ένα κοινό μέτωπο. Μας άφησαν απέξω και δεν προχώρησαν στη στελέχωση μιας κοινής ομάδας σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεχόταν να συναντηθεί με τους αγρότες» λέει ο κ. Γκόντιας.
Και προσθέτει: «Δεν με ενδιαφέρει αν θα πήγαιναν εκείνοι ή εμείς. Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα. Να γίνουν διαπραγματεύσεις για το κοινό καλό των αγροτών όλης της Ελλάδος. Από στρατηγούς χορτάσαμε δεν θέλουμε άλλους. Αν υπάρχει διάσπαση, στα μπλόκα υπεύθυνοι είναι εκείνοι. Εμείς μάθαμε να σκεφτόμαστε και να συντονίζουμε τις κινήσεις μας συλλογικά. Γιατί όλα τα προϊόντα της Ελλάδας έχουν την ίδια αξία για εμάς όπως και όλοι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι».
«Δεν είχαμε κάτι κοινό, οπότε τι διασπαστήκαμε;»
Από την πλευρά του ο κ. Μπούτας επιβεβαιώνει τις αποστάσεις με την Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση του Αγροτοσυνδικαλιστικού Ζητήματος, ενώ ουσιαστικά χαρακτηρίζει αποπροσανατολιστικές τις αναφορές σε διάσπαση του μετώπου των αγροτών. «Δεν ήμασταν ποτέ ενωμένοι. Οπότε τι διασπάστηκε; Δεν είχαμε ποτέ κάτι κοινό με εκείνους» λέει δηκτικά. Στη συνέλευση της περασμένης Κυριακής στη Λάρισα, σημειώνει, η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) κάλεσε τους αγρότες από τα μπλόκα σε συζήτηση για συντονισμό.
«Μπλόκα καλέσαμε. Ούτε πρωτοβουλίες ούτε… υστεροβουλίες» σημειώνει. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «ήρθαν, κι ως μπλόκα πήραν τον λόγο. Ήθελαν να μπουν στην Επιτροπή που φτιάξαμε. Δεν το αρνηθήκαμε αλλά είπαμε να μπει ένας εκπρόσωπος από κάθε νομό. Εκείνοι ήθελαν να μπουν ως Πρωτοβουλία. Εμείς καλέσαμε μπλόκα και ήθελαν να μπουν ως παράτάξη».

Όλοι παραδέχονται ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι το μεγαλύτερο με 1.500 τρακτέρ, ενώ στο ίδιο μήκος πολιτικού κύματος με τους Θεσσαλούς κινούνται και άλλοι αγρότες σε μπλόκα της υπόλοιπης χώρας. Όμως και οι δυνάμεις των αγροτών που συσπειρώνονται με τις θέσεις της Πρωτοβουλίας έχουν στους δρόμους άλλα τόσα τρακτέρ, ή και περισσότερα, σε όλη τη χώρα –Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Έβρο, Δυτική Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά, Φθιώτιδα, Δομοκό, Καμένα Βούρλα, Κιλκίς, Αχαΐα, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ορχομενό κ.α.
Πάντως, τα κοινά σημεία διεκδίκησης όλων των αγροτών της χώρας συνοψίζονται σε πέντε αιτήματα που αφορούν το κόστος της καλλιέργειας, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις επιστροφές ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Συνάντηση Τσαυτάρη με ροδακινοπαραγωγούς

Με αντιπροσωπεία των ροδακινοπαραγωγών από το μπλόκο της Κουλούρας θα συναντηθούν σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν να πληρωθούν άμεσα από τις συνολικά 14 βιομηχανίες που πήραν τα προϊόντα τους το καλοκαίρι. Σήμερα, πρόκειται να λάβουν μέρος του ποσού που τους οφείλουν οι τέσσερις βιομηχανίες, ενώ ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις οφειλές των υπολοίπων δέκα.

Στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου θα τεθούν επί τάπητος θεσμικά ζητήματα, όπως πώς θα γίνεται η πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών από τις βιομηχανίες και ποιες θα είναι οι τιμές.

Πάντως, οι ροδακινοπαραγωγοί παραμένουν στον κόμβο της Κουλούρας επί της Εγνατίας οδού και, αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των συναντήσεων, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση ώστε να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Κατάληψη του τελωνείου Κήπων

Σε συμβολική κατάληψη του τελωνείου Κήπων, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, προχώρησαν στις 12.30 το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, στον κόμβο του Λευκώνα που οδηγεί στο τελωνείο του Προμαχώνα, προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης, για μία ώρα, οι Σερραίοι αγρότες.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο των ωριαίων αποκλεισμών δρόμων από τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό site Thesstoday, οι αγρότες σήκωσαν πανώ που έγραφε «Κάτω η χούντα του Σαμαρά», διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί μαζί τους.

Στη συνέχεια, έκαναν συνέλευση στην οποία αποφάσισαν να συνεχίσουν τους ωριαίους αποκλεισμούς.

Στον Έβρο και τη Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης.