Πριν από περίπου έναν μήνα οικοδόμος εισήχθη με κάταγμα στον μηρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Εμεινε επί δέκα μέρες στην αναμονή, σε ράντσο, μέχρι να γίνει το χειρουργείο, κυρίως διότι έπρεπε να «περάσουν» μπροστά άλλα, σοβαρότερα περιστατικά. Το διάστημα αυτό ο ασθενής λάμβανε φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές. Πιο δίπλα, άλλος άνδρας – θύμα τροχαίου, ο οποίος έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι. Λίγες ημέρες μετά το ατύχημα ρώτησε τον γιατρό του πότε θα χειρουργηθεί. Η απάντηση που πήρε ήταν: «Προηγούνται άλλα τέσσερα περιστατικά πιο σοβαρά. Επειτα σειρά έχετε εσείς». Και αυτή η κατάσταση, τελευταία, δεν επικρατεί μόνο στο «Αττικόν».

Η εικόνα που αποκομίζουν οι συγγενείς των νοσηλευομένων –όπως μας τη μεταφέρει γιος ασθενή –για το «Αττικόν» είναι ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, με τους καλύτερους γιατρούς και τη χειρότερη αντιμετώπιση από την πολιτεία! «Το κτίριο είναι ωραίο, καινούργιο, μεγάλο, έχει καλό lobby… Οσο όμως προχωρείς στα ενδότερα, βλέπεις παντού ράντζα και καταλαβαίνεις ότι το νοσοκομείο έχει αφεθεί τη μοίρα του» αναφέρει, σημειώνοντας ότι στα σαλονάκια των επισκεπτών τη θέση των καναπέδων έχουν πάρει τα ράντζα.

Το Νοσοκομείο «Αττικόν» διαθέτει συνολικά 14 χειρουργικές αίθουσες από τις οποίες λειτουργούν μόνον έξι. Σε αυτές απασχολούνται 14 αναισθησιολόγοι και 15 νοσηλευτές του αναισθησιολογικού τμήματος. Οι νοσηλευτές του χειρουργείου δεν υπερβαίνουν, μαζί με τον προϊστάμενο, τους 30 και οι τραυματιοφορείς τους πέντε.

«Εχουμε φθάσει πλέον σε απόγνωση. Είναι δυνατόν να μένουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες και εξειδικευμένες σοβαρές περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στο «Αττικόν», να μεταφέρονται σε κέντρα του εξωτερικού, με τις ανάλογες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του κράτους;»
αναρωτιέται η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν» κυρία Γεωργία Κωστοπαναγιώτου.
Στο «Αττικόν» μια επέμβαση μπορεί να αναβληθεί από μία ως πέντε φορές. Ενας ασθενής μπορεί να περιμένει ως και πέντε μήνες ώσπου να χειρουργηθεί. «Σε μία εφημερία μπορεί να έλθουν 20 κατάγματα ή έκτακτα χειρουργικά περιστατικά. Αναγκαστικά, λοιπόν, μένουν πίσω τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία» διευκρινίζει η κυρία Κωστοπαναγιώτου.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, ειδικά ογκολογικών, που βρίσκονται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας για τα οποία η χειρουργική τους επέμβαση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή ο σχεδιασμός τους πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Αν ο ασθενής περιμένει έναν ακόμη μήνα, ο όγκος μπορεί να μην αντιμετωπίζεται πια χειρουργικά. Από την άλλη, όμως, και τα κατάγματα δεν μπορούν να περιμένουν εκτός χειρουργείου για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία. Στη νευροχειρουργική κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας 30 περιστατικά περιμένουν να εισαχθούν στο χειρουργείο.

«Εχουμε πολύ κόσμο που περιμένει να χειρουργηθεί. Στη νευροχειρουργική κλινική υπάρχουν 30 περιστατικά. Ανάμεσά τους περιστατικά με όγκο στον εγκέφαλο, υδροκεφαλία… Στην ορθοπεδική, ων ουκ έστιν αριθμός. Αλλά υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργούν μόνον οι έξι από τις 11 χειρουργικές αίθουσες»
δηλώνει ο νευροχειρουργός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά κ. Πάνος Παπανικολάου.
Αναβολές λόγω ελλείψεως υλικών


Ενα άλλο πρόβλημα που «χτύπησε» την πόρτα του Κρατικού της Νίκαιας στα μέσα της εβδομάδας και το οποίο συνευθύνεται για τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία αφορά τις προμήθειες υλικών.

«Με τη δικαιολογία ότι δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία προμήθειας υλικών»
λέει ο κ. Παπανικολάου. Συνεπεία αυτής της κατάστασης –συνεχίζει –δεν μπορούν να γίνουν νευροχειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις, καθώς και διαγνωστικές εξετάσεις. «Μας είπαν από τη διοίκηση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές στα χειρουργεία έως ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα»! Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου το τελευταίο τρίμηνο έκλεισε μια χειρουργική κλίνη.
Μειωμένα είναι τα χειρουργεία και στον «Ευαγγελισμό» ελλείψει προσωπικού. «Το νοσοκομείο δεν είναι στο «και πέντε» όπως άλλα, είναι όμως στο «παρά δύο»» δηλώνει ο διευθυντής καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» κ. Ηλίας Σιώρας και συνεχίζει: «Υπάρχουν προβλήματα, όχι μόνο στο προσωπικό και στα χειρουργεία, αλλά και στα υλικά. Και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον «Ευαγγελισμό» εδώ και 13 μήνες».

Τα οφέλη από την ανακατανομή προσωπικού
Περισσότερες επεμβάσεις μετά τις συγχωνεύσεις

Στον αντίποδα βρίσκεται το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα». Εκεί, τα χειρουργεία αυξήθηκαν μετά τη συγχώνευση του Νοσοκομείου με το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.

«Το τελευταίο τρίμηνο που άρχισαν οι συγχωνεύσεις έχουμε πέντε περισσότερες χειρουργικές αίθουσες την εβδομάδα. Εχουμε κατά μέσο όρο 80-100 χειρουργεία τον μήνα»
αναφέρει ο χειρουργός, συντονιστής διευθυντής στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» κ. Χρήστος Δερβένης.
Ο κ. Δερβένης είναι της άποψης ότι η λύση βρίσκεται στην ανακατανομή του ιατρικού και λοιπού προσωπικού. «Γενικά υπάρχει επάρκεια γιατρών, αλλά υπάρχει ανισοκατανομή. Οι πέντε επιπλέον χειρουργικές αίθουσες την εβδομάδα τέθηκαν σε λειτουργία επειδή ήρθαν χειρουργοί, κυρίως όμως αναισθησιολόγοι, από το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Με το επιπλέον προσωπικό καλύπτονται σημαντικές ανάγκες. Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει ταχύτατα να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συγχωνεύσεις, οι οποίες καθυστερούν αδικαιολόγητα».
Σύμφωνα με τον διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, «με τις διασυνδέσεις και ενοποιήσεις νοσοκομείων ενισχύουμε τις δομές υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, παρέχουμε πληρέστερες υπηρεσίες υγείας και εξοικονομούμε τεράστιους οικονομικούς πόρους».
Απογευματινή λειτουργία

«Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για δύο λόγους: ο ένας είναι οικονομικός και ο δεύτερος αφορά την εξειδίκευση των γιατρών σε συγκεκριμένες παθήσεις» εξηγεί ο ωτορινολαρυγγολόγος, συντονιστής διευθυντής στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ κ. Νίκος Μαρουδιάς.

«Στο δικό μας νοσοκομείο»,
σημειώνει, «το πρόβλημα των χειρουργείων λύθηκε προσφάτως. Σε άλλα όμως νοσοκομεία οι γιατροί είναι στριμωγμένοι σε λίγες χειρουργικές αίθουσες οι οποίες λειτουργούν μόνο το πρωί και συνεπώς γίνονται λίγα χειρουργεία».
Ως παράδειγμα αναφέρει την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, η οποία παρότι είναι υψηλοτάτου επιπέδου, διαθέτει μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες την εβδομάδα. «Αν ένα νοσοκομείο δεν έχει τέσσερις-πέντε χειρουργικές αίθουσες δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση όλων των περιστατικών. Επίσης δεν είναι δυνατόν τα χειρουργεία να σταματούν στις 3 το μεσημέρι, όπως οι τράπεζες».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουδιά, τα χειρουργεία σε όλες τις προηγμένες χώρες λειτουργούν κανονικά ως τις 9 μ.μ. «Εκεί όμως οι γιατροί έχουν κίνητρα και ο πολίτης συμμετέχει. Δηλαδή ως τις 3 μ.μ. είναι δωρεάν, αλλά τα απογευματινά χειρουργεία είναι σαν μερικό ιδιωτικό έργο. Για παράδειγμα, οι γιατροί στο Λονδίνο μετά τις 2 ή 3 μ.μ. εισάγουν στα χειρουργεία ιδιωτική πελατεία. Ο ασθενής πληρώνει το νοσοκομείο και ο γιατρός μαζί με το προσωπικό του χειρουργείου έχουν ποσοστά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ