Ασθενής με υπέρταση και γλαύκωμα επισκέφθηκε γιατρό Δημοσίου Νοσοκομείου. Ο γιατρός τη ρώτησε αν λαμβάνει κανονικά τα φάρμακα για το γλαύκωμα και εκείνη απάντησε αρνητικά. Όταν ο γιατρός της επισήμανε ότι αν δεν παίρνει τα φάρμακά της, κινδυνεύει να χάσει την όρασή της, η ασθενής του απάντησε: «Δεν μπορώ να πληρώνω συμμετοχές και για τα δύο, και προτιμώ να τυφλωθώ σε δύο χρόνια παρά να πεθάνω από εγκεφαλικό σήμερα».

Το παραπάνω παράδειγμα, το οποίο δείχνει για μια ακόμη φορά την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, υπενθυμίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.
Την ημέρα αυτή, εκτός από τους γιατρούς, απεργούν και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στα Ιδρύματα της Πρόνοιας, οι οποίοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 μ., έξω από το υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Βαρνάβας, μαζί με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρο Κουτσιουμπέλη, κατέδειξαν τη «γύμνια» του ΕΣΥ. Όπως είπαν, λείπουν 6.500 γιατροί και 22.000 εργαζόμενοι, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή _ σημείωσαν _ η προσέλευση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 28%.
Οι κ.κ. Βαρνάβας και Κουτσιουμπέλης κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
«Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Είμαστε ενήμεροι ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει εντολή να μη διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», αλλά να τα κατευθύνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» και στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Την ίδια στιγμή, αποψιλώνουν το «Αγία Βαρβάρα» από προσωπικό προς όφελος του Νοσοκομείου «Αττικόν»», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιουμπέλη, «απαιτείται σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, καθώς πρόκειται για μία περιοχή η οποία διαθέτει σήμερα λιγοστές κλίνες. Το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» διαθέτει πολύ σοβαρό δυναμικό ανάπτυξης, εάν θέλουμε ένα σημαντικό Νοσηλευτικό Ιδρυμα σε εκείνη την περιοχή».
Επικίνδυνες εφημερίες
«Το καθεστώς εφημεριών που επικρατεί σήμερα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, καθώς τα διαθέσιμα για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κονδύλια βαίνουν διαρκώς μειούμενα», ανέφερε ο κ. Βαρνάβας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την αντίθεση των συναδέλφων της με το σχέδιο για την ένταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.
Σημειώνεται ότι στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ.
Την κινητοποίηση στηρίζει επίσης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
«Η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί κορυφαία εκδήλωση διαμαρτυρίας και αντίθεσης στην πολιτική που εφαρμόζεται στα νοσοκομεία της χώρας. Διακυβεύεται η επιβίωση και η επαγγελματική αξιοπρέπεια των υγειονομικών, αλλά πρωτίστως η επιβίωση ολόκληρου του δημοσίου συστήματος υγείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ.
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιαστρικού Συλλόγου ζητούν, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.