Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου λόγω 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Την απόφαση αυτή έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ σε έκτακτη συνεδρίαση της αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» στο οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών και στον κλάδο της ακτοπλοΐας. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών επισημαίνουν πως το νομοσχέδιο αποτελεί αιτία πολέμου για την Ομοσπονδία και τους ναυτεργάτες «που δηλώνουν ότι θα δώσουν τον αγώνα τους με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την υπεράσπιση των αυτονόητων αιτημάτων τους».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ αναφέρεται πως κατά τη συνεδρίαση αποφάσισε την πλήρη καταδίκη του νομοσχεδίου απαιτώντας την άμεση απόσυρση του και «κατέληξαν ότι το Σχέδιο αυτό αποτελεί ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «…ουσιαστικά καταργεί εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, ενώ προκειμένου για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζει τον θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μια και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ συζήτησε και άλλα ζητήματα όπως «τη μη υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, τη συνέχιση για πολλούς μήνες της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα πλοίων της ακτοπλοΐας, τη επιβολή της άδικης και εξοντωτικής φορολογίας εισοδήματος στους ναυτεργάτες και άλλα».


Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ΠΝΟ

Την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, ζήτησε τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Κλιμάκιο του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τα προεδρεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Και οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου, ενώ ζήτησαν τροποποιήσεις επί των διατάξεων.

Ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Θ. Δρίτσας, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο, έκανε λόγο για απαράδεκτες διατάξεις, για κατάργηση κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών, ενώ μίλησε για στρατιωτικοποίηση του υπουργείου και ότι τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των πολιτικών υπαλλήλων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν έχει συνοδευτεί από καμία αιτιολογική έκθεση, αλλά και ότι η δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε τον Δεκέμβριο αφορούσε άλλο σχέδιο νόμου και όχι την παρούσα εκδοχή.

Θετική υποδοχή από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας

Για σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν και θα επιλύσουν πολλά από τα χρονίζοντα θέματα στην ακτοπλοΐα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εφοπλιστών και Φορέων Ναυτιλίας, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου.

Αναφέρει ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον υπουργό, Κ. Μουσουρούλη, και στους συνεργάτες του για αυτήν τη «σπουδαία και εποικοδομητική» πρωτοβουλία που ανελήφθη χωρίς να υπολογιστούν το πολιτικό κόστος και οι αντιδράσεις των θιγόμενων φορέων.