Παρά τις αντιδράσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που υλοποιεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιανουαρίου, οκτώ εταιρείες κατέθεσαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να μετάσχουν στο διαγωνισμό για κατασκευή εργοστασίου στο Γραμματικό.

Ωστόσο, αποφασισμένοι εμφανίζονται συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στους Δήμους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να «αποτρέψουμε το ξεπούλημα το ξεπούλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά – εργολαβικά συμφέροντα», όπως λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη (22.1.2013) έξω από τα γραφεία του (ΕΔΣΝΑ) στη λεωφόρο Κατεχάκη είχε επίκεντρο την έναρξη της διαδικασίας διαγωνισμών για την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ που υλοποιεί ο ΕΔΣΝΑ.

Η διαδικασία για την πρώτη φάση των διαγωνισμών ξεκίνησε με τη δημοπράτηση που αφορά στην κατασκευή εργοστασίου στη Βορειοανατολική Αττική (Γραμματικό) και θα συνεχισθεί στις 24 Ιανουαρίου με αντίστοιχη για την Κερατέα.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, είχε επισημάνει ότι η Αττική «έχει για πρώτη και τελευταία φορά την ευκαιρία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για τα στερεά απόβλητα. Χωρίς να χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των έργων. Χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αντιθέτως δημιουργώντας νέες σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας».

Πάντως, συνδικαλιστές, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και με έντονη την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ζήτησαν να μπει αντιπροσωπεία τους στα γραφεία του Συνδέσμου, αλλά δεν τους δόθηκε η άδεια, καλώντας τους να περιμένουν για όποια συνάντηση μετά το πέρας της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα έγινε δεκτό αίτημα αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στα γραφεία και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

«Με τις κινητοποιήσεις μας στοχεύουμε να ματαιώσουμε τη διαδικασία που δεν είναι σε όφελος των πολιτών, αλλά των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, τα οποία επιχειρούν μέσω των ΣΔΙΤ την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες», είπε στο vima.gr το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Στέφανος Σαββόπουλος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε προκηρύξει επίσης στάση εργασίας την Τρίτη από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι για το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ.

«Η μάχη τώρα αρχίζει. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους», προειδοποιεί ο κ. Μπαλασόπουλος.

Την Τετάρτη (23.1.2013) έχει προγραμματισθεί Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις.

Προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική – Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας δηλώνουν συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ