Υπόθεση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων πολιτών, εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν, ύστερα από καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία, συνελήφθη ένας 35χρονος εξωτερικός συνεργάτης εταιρείας μάρκετινγκ ο οποίος είχε στην κατοχή του τα προσωπικά δεδομένα περίπου 9 εκατομμυρίων πολιτών. Συγκεκριμένα είχε ονοματεπώνυμο πολιτών, αριθμούς φορολογικού μητρώου και στοιχεία οχημάτων με τη μορφή που τα διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο 35χρονος να είχε συνεργό στο συγκεκριμένο υπουργείο συνεχίζουν την έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση ενώ στο «μικροσκόπιο» τους θα μπει και η εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

Oπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Χρήστος Μανούρας σε βάρος του 35χρονου, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα Τρίτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα, με τις κατηγορίες της παραβίασης των διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο κ. Μανούρας επεσήμανε ότι «διερευνάται η προέλευση και η τυχόν διαχείριση των αρχείων αυτών από τον συλληφθέντα, καθώς και το ενδεχόμενο παραχώρησής τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν έναντι χρηματικής αμοιβής».

Στη συνέχεια ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δημήτρης Γεωργατζής σημείωσε πως «η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες μετά από καταγγελία υπαλλήλου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι άγνωστο άτομο κατέχει παράνομα, σε ψηφιακή μορφή, μεγάλο αριθμό αρχείων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Ακολούθως και ύστερα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν έρευνα και κατάφεραν να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε αυθημερόν έρευνα στο σπίτι του παρουσία εισαγγελέα, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος χωρητικότητας 320 GB και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι άλλης χωρητικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργατζή «από την επιτόπια αυτοψία στα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, εντοπίστηκαν σε ψηφιακή μορφή αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με καταχωρήσεις για πάνω από 9.000.000 εγγραφές και συγκεκριμένα καταστάσεις με στοιχεία ταυτότητάς, Α.Φ.Μ, αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και διευθύνσεις κατοικιών των αναγραφομένων». Πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετές καταχωρίσεις ήταν διπλοεγγεγραμμένες ενώ κάποιοι εκ των πολιτών δεν βρίσκονται στη ζωή.

Ο 35χρονος υποστηρίζει πως άλλος του έδωσε τα στοιχεία και αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των αστυνομικών λέγοντας πως θα μιλήσει στις δικαστικές Αρχές.