Από μικρής έκτασης επεισόδια «σημαδεύτηκε» το συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην πλατεία Συντάγματος στο οποίο «ενώθηκαν» και όσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν πέντε πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί ενώ έγιναν 220 προσαγωγές και 24 συλλήψεις.

Ομάδες νεαρών, αρκετοί εκ των οποίων έφηβοι, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ανά διαστήματα πετούσαν στους αστυνομικούς πέτρες, ξύλα, κομμάτια μάρμαρο τα οποία έσπαγαν από την πλαϊνή είσοδο του σταθμού του μετρό, δίπλα από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια», από πεζοδρόμια και άλλα σημεία.
Οι άντρες των ΜΑΤ τους απομάκρυναν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Επίσης μια άλλη εστία έντασης υπήρξε έξω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» όπου αστυνομικοί εμπόδισαν μέλη του σωματείου εργαζομένων να μπει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Μεσογείων.
Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται περίπου στις 13.00. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα, καλέσματα για την συγκέντρωση αλλά και διαμαρτυρίες προς την ΕΛ.ΑΣ. για τις προσαγωγές που είχε κάνει.
Ξαφνικά τρία άτομα που φορούν στολές αξιωματικών των Ναζί κρατώντας κόκκινες σημαίες με τη σβάστικα ή έχοντας στα μπράτσα τους το ίδιο έμβλημα έκαναν την εμφάνιση τους πάνω σε ένα ανοικτό τζιπ συνοδευόμενοι από μέλη της ΠΟΕ –ΟΤΑ με πορτοκαλί σημαίες και ένα μεγάλο πανό που αναφέρει πως η γερμανίδα καγκελάριος είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών πήραν τις κόκκινες σημαίες και τις τοποθέτησαν στον μεταλλικό φράκτη όπου τις έκαψαν.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η σπίθα που άναψε τη φωτιά στο Σύνταγμα ήταν η αυθόρμητη κίνηση διαδηλωτών να μετακινούν με δύναμη χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια τους τον μεταλλικό φράχτη που είχε τοποθετηθεί επί της Βασ. Σοφίας μπροστά από την κεντρική είσοδο της πρεσβείας της Αιγύπτου. Παράλληλα πετούσαν διαρκώς αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ.
Τότε έγινε η πρώτη χρήση χημικών αλλά και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης από τα ΜΑΤ. Μάλιστα, όπως έλεγαν εκ των υστέρων αστυνομικοί, «εάν δεν προχωρούσαμε εκείνη τη στιγμή σε επέμβαση και χρήση χημικών υπήρχε ενδεχόμενο να τον ανοίξουν τον φράχτη».
Οι διαδηλωτές προς στιγμή κινήθηκαν προς την λεωφόρο Αμαλίας και την οδό Πανεπιστημίου όπου δημιουργήθηκε νέα εστία έντασης. Ανά διαστήματα σημειώνονται μικρής έκτασης επεισόδια στην οδό Πανεπιστημίου στο ύψος των Προπυλαίων και σε άλλα σημεία, στην οδό Γεωργίου Α΄ μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια», μπροστά από τον μεταλλικό φράχτη, στην Αμαλίας, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.
Είναι τέσσερις το απόγευμα και ενώ έχει προηγηθεί αρκετή ώρα πετροπόλεμου και αψιμαχιών μεταξύ κουκουλοφόρων -κυρίως νεαρής ηλικίας- και ΜΑΤ ένα μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών που βρίσκεται στην Καραγιώργη Σερβίας και εμποδίζονται να ανέβουν στο Σύνταγμα.
Όσοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο κάνουν λόγο για προσαγωγές χωρίς λόγο, για αστυνομικούς που ζητάγαν από γυναίκες μέσης ηλικίας να ανοίξουν τις τσάντες για να δουν τι υπάρχει μέσα και γενικά για κόσμο που ήθελε να φτάσει στο Σύνταγμα αλλά εμποδίστηκε.
Στις 15.40 το ΠΑΜΕ αποχωρεί από την συγκέντρωση μέσω Σταδίου και Φιλελλήνων.
Στις 16.05 εμφανίστηκε ο άνθρωπος που «έκλεψε την παράσταση». Ξαφνικά διαδηλωτές και αστυνομικοί είδαν έναν άντρα γυμνό άνδρα να τρέχει στην οδό Γεωργίου Α΄ και να στρίβει προς την Αμαλίας έχοντας στραμμένο το βλέμμα του προς τη Βουλή. Οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές «πήραν φωτιά» ενώ σχεδόν όλοι έβγαλαν κινητά τηλέφωνα και απαθανάτιζαν τη στιγμή. Ο γυμνός διαδηλωτής χάθηκε στο βάθος της Αμαλίας ανάμεσα στα άλλα μπλοκ των εργαζομένων.
Τα μικροεπεισόδια περιμετρικά της πλατείας συνεχίζονται. Παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών έχει αποχωρήσει προς την Πανεπιστημίου ή προς την Αμαλίας.
Τότε έγινε νέα επέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ που απωθούν τους νεαρούς προς την Αμαλίας κυρίως ενώ ένα μικρότερο μέρος τρέπεται σε φυγή προς την πλατεία Συντάγματος.
Ορισμένοι από τους νεαρούς κατά την καταδίωξη τους από τους αστυνομικούς περνούν μπροστά από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός όπου έχουν συγκεντρωθεί βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρουσία του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου και αρκετά ακόμα άτομα.
Ακολουθούν νέα μικροεπεισόδια μεταξύ των νεαρών και αστυνομικών των ΜΑΤ που τους απομακρύνουν κάνοντας χρήση χημικών.
Λίγο μετά τις 18.00 ξεκινά από την ΕΛ.ΑΣ. η επιχείρηση να «ανοίξει» το Σύνταγμα και να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία, κάτι που γίνεται περίπου μια ώρα αργότερα.

Αργά το βράδυ, άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις που φυλάσσουν το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια.