Mέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργήσει ένα «καταφύγιο» αστέγων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πέρα από διαμονή θα προσφέρει φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται στους δρόμους.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια και ζουν στα όρια της φτώχιας, αγόρασε ένα ακίνητο 2.000 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου, στην περιοχή του Μύλου. Το οίκημα αυτό, το παραχώρησε για τα επόμενα δέκα χρόνια στον δήμο Θεσσαλονίκης για να φιλοξενούνται εκεί οι άστεγοι.
«Ο συγκεκριμένος χώρος θα διαμορφωθεί πιστεύουμε μέσα στον επόμενο μήνα και πριν τα πρώτα κρύα ελπίζουμε να ξεκινήσει την λειτουργία του. Στην αρχή θα λειτουργεί ως υπνωτήριο αστέγων, όπου θα διαμορφωθούν ξεχωριστοί χώροι γυναικών και ανδρών, με ντους, πλυντήρια και στεγνωτήρια. Σε όσους ανθρώπους θα φιλοξενούνται από τις απογευματινές ώρες έως το πρωί της επόμενης ημέρας θα δίνεται βραδινό και πρωινό γεύμα» υποστηρίζει ο κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, καθηγητής ιατρικής και πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας.
Στην πορεία έχει προγραμματιστεί να παρέχεται πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για οικογένειες αστέγων με παιδιά.
«Οι άστεγοι είναι ευάλωτοι και πολύ συχνά οδηγούνται σε παραβατικές συμπεριφορές. Θέλοντας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους αγοράσαμε αυτό το κτίριο και το παραχωρήσαμε στον δήμο για τα επόμενα δέκα χρόνια, ελπίζοντας πως έως τότε θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση» προσθέτει.