Βελτιωμένη κατά πολύ είναι μετά το μεσημέρι η κατάσταση στις Αφίδνες και πλέον η πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 4 περίπου τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ωστόσο η φωτιά σε δασική έκταση της Εύβοιας κοντά στην Κύμη. Το απόγευμα του Σαββάτου οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Ματράκι, βόρεια του Αυλωναρίου, όπου οι κάτοικοι κλήθηκαν να συγκεντρωθούν σε ανοιχτούς χώρους. Σύμφωνα πάντως με τη πυροσβεστική, προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσης κατοικημένων περιοχών.

H πυρκαγιά στην Εύβοια ξέσπασε τα ξημερώματα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή του Αυλωναρίου, και έχει επεκταθεί προς την Αχλαδερή και την Οκτωνιά, κατακαίοντας δασικές εκτάσεις περιμετρικά της Κύμης.

Στην περιοχή επιχειρούν 32 οχήματα της πυροσβεστικής με 80 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα 27 ανδρών που υποστηρίζονται από πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις Αφίδνες

Στις Αιφίδνες έσπευσαν από τα ξημερώματα ισχυρές δυνάμεις της πυροσβετικής, ενώ οι πυκνοί καπνοί και η στάχτη είχαν εξαπλωθεί νωρίτερα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Επί τόπου βρίσκονται 37 οχήματα με 120 πυροσβέστες και 130 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 26 εθελοντικά οχήματα, 14 οχήματα από ΟΤΑ, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς κατήγγειλαν ότι άκουσαν απανωτές εκρήξεις πριν την πυρκαγιά και κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο, εκτός από διάσπαρτες μικροεστίες, ωστόσο υπάρχει οι κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες.

Η φωτιά ξέσπασε στις 4 περίπου τα ξημερώματα και το πύρινο μέτωπο έφθασε το ενάμιση χιλιόμετρο, ενώ κινδύνευσαν και σπίτια. Συγκεκριμένα, η φωτιά είχε φθάσει στην οδό Τραπεζούντος στο ύψος του Αγίου Στεφάνου, κοντά στα διόδια.

Μεγάλο μέτωπο ήταν νωρίτερα σε εξέλιξη στην περιοχή της Δροσοπηγής στα όρια του Κρυονερίου, όπου η φωτιά έκαιγε σε ρεματιές με πυκνή βλάστηση. Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, στη Δροσοπηγή κάηκαν πολλά σπίτια και δύο αυτοκίνητα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε μεγάλο αριθμό κατοικιών.

Όπως είπε στη ΝΕΤ ο αντιδήμαρχος Διονύσου, Ν. Πέππας, η πυρκαγιά ξέσπασε στη Δροσοπηγή και πέρασε και από τις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού.

Το μέτωπο που ήταν στον Άγιο Στέφανο είναι πλέον υπό πλήρη έλεγχο.

Νωρίτερα, ήταν κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, από τη Βαρυπόμπη έως το Καπανδρίτι και στα δύο ρεύματα, ενώ τώρα η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται κανονικά. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ, στη γραμμή Αθήνας-Χαλκίδας.

Πυρκαγιές σε Κεφαλλονιά και Ρόδο

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Σορώνη του δήμου Πεταλούδων στη Ρόδο. Η πυρκαγιά κινείται σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο βρίσκεται στο μεταξύ η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπίτσα της Κεφαλλονιάς. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 εθελοντές, 2 οχήματα των Δήμων και ένα αεροσκάφος.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει σήμερα, Σάββατο, για τις Περιφερειακές Ενότητες:

– Αττικής,

– Βοιωτίας,

– Ευβοίας (κεντρική και νότια),

– Αργολίδας,

– Ηλείας (Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανδραβίδα, Δ. Πηνειού) και

– Κορινθίας.