Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα απορρίμματα στον μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής, στη Φυλή, παραμένουν απλήρωτες. Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την απόσυρσή τους σε περίπτωση που το θέμα δεν επιλυθεί. Αυτά κατήγγειλε σήμερα Πέμπτη ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Αειφόρος Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» το οποίο διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Ταυτόχρονα, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και την οικονομία της Αττικής αλλά και την απώλεια των κοινοτικών πόρων που προβλέπονται για τα έργα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), παρέλαβε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 από τον προηγούμενο φορέα, τον ΕΣΔΚΝΑ, χρέος ύψους 72,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τους 6 πρώτους μήνες του 2012, το χρέος αυξήθηκε καθώς μόνο από την λειτουργία του εργοστασίου, του αποτεφρωτήρα και της καθημερινής λειτουργίας ταφής των απορριμμάτων ο Σύνδεσμος επιβαρύνεται με περίπου 2.000.000 τον μήνα.

«Το χρέος έχει φτάσει τα 83.000.000 ευρώ και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Επιπλέον, υπάρχουν και 37.000.000 τα οποία διεκδικούν δικαστικά ιδιώτες, και 11 εκατομμύρια ευρώ που είναι δεσμευμένα στην Εμπορική Τράπεζα από κατασχέσεις ιδιωτών», ανέφερε ο κ. Σγουρός.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις προβλεπόμενες εισφορές των δήμων για το έτος 2012. «Για τον λόγο αυτόν απαιτείται άμεση απόδοση από τη ΔΕΗ των εισφορών, που αντιστοιχούν σε αυτό το χρονικό διάστημα και άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παρακράτηση των εισφορών των δήμων από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) και την απόδοση τους στον ΕΔΣΝΑ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων», τόνισε.

Υπέδειξε επίσης ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία ταφής των απορριμμάτων που αφορά τα έργα που εκτελούνται χωρίς διαγωνισμό και σύμβαση. «Η καθημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ παρέχεται από ιδιωτική εταιρεία χωρίς να έχει γίνει καμία διαγωνιστική διαδικασία, στο πλαίσιο προφορικών εντολών, εξαιτίας της πραγματικής αδυναμίας του Συνδέσμου να λειτουργήσει χωρίς βοήθεια, και υπό την απειλή του κινδύνου για την δημόσια υγεία από το ενδεχόμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ», σημείωσε ο κ. Σγουρός.

Νέα παραπομπή για τις χωματερές

Ο επικεφαλής του Τμήματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Διεύθυνση για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χούλιο Γκαρσία Μπούργκες μιλώντας στην ίδια εκδήλωση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί εκ νέου η χώρα μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των χωματερών διότι ακόμη δεν έχει συμμορφωθεί με την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο εμπειρογνώμονα, η χώρα μας οδεύει προς δεύτερη καταδίκη, η οποία συνεπάγεται και χρηματικό πρόστιμο, καθώς ακόμη λειτουργούν περισσότερες από 60 χωματερές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει νέα προθεσμία συμμόρφωσης η οποία όμως κι αυτή λήγει στο τέλος του μήνα.

Τα ίδια δήλωνε ο κ. Μπούργκες και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε είχε επισημάνει ότι στην Ελλάδα η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων απέχει πολύ από το επιθυμητό. «Έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση. Τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη των 27. Σήμερα θάβετε περίπου 82% των απορριμμάτων όταν η Γερμανία το 2009 σφράγισε όλες τις χωματερές της», δήλωνε τον Μάιο του 2011.

Στην σημερινή ημερίδα ο κ. Μπούργκες επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να την ακολουθούν.