Στην αρχική απόφασή τους να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εμμένουν οι φαρμακοποιοί. Όπως επισημαίνουν, οι κινητοποιήσεις θα λήξουν όταν εξοφληθούν τα χρέη όχι μόνο του τρέχοντος έτους, αλλά και του 2011.
Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν οφειλές.
Καταγγέλλει όλους τους αρμόδιους στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια, «γιατί με την ενδοτική πολιτική τους βύθισαν εκτός των άλλων και τη φαρμακευτική περίθαλψη σε καταστροφή». Ειδικότερα, κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, καθώς «υπήρξε ο Αρμαγεδδών της φαρμακευτικής περίθαλψης, των υγειονομικών, των ασφαλισμένων». Επίσης, τον κατηγόρησε διότι «ήταν ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχεδιασμό, με ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο».

Το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης _ σημείωσε ο κ. Λουράντος _ εξελίσσεται όχι απλώς σε τραγωδία, αλλά σε απειλή για την υγεία και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων. «Αυτό που βιώνουν σήμερα, τώρα, αυτήν τη στιγμή, οι συνάνθρωποί μας, που πάσχουν από κάποια σοβαρή ανίατη ασθένεια, μας υποχρεώνει να σκύψουμε πρώτα και κύρια πάνω από το δικό τους πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Λουράντος ανακοίνωσε ότι ο ΦΣΑ ανοίγει σήμερα τραπεζικό λογαριασμό για συλλογή χρημάτων που θα διατίθενται για την αγορά φαρμάκων για άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα, δημιουργεί επιτροπή αξιολόγησης και προτεραιότητας για τη χορήγηση φαρμάκων. «Ήδη, υπάρχει δηλωμένη πρόθεση πολλών φαρμακοποιών και απλών πολιτών να καταθέσουν το υστέρημά τους σε αυτήν την προσπάθεια, ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, και καλούμε όποιον έχει τη δυνατότητα να μας ακολουθήσει», είπε, ρίχνοντας το γάντι σε «σχετικούς και άσχετους, νυν και πρώην, που μιλούν ακατάπαυστα για το ¨κραχ της φαρμακευτικής περίθαλψης¨». Τους καλεί να δείξουν την ευαισθησία τους και να δώσουν λύση στο πρόβλημα «αντί να κουνούν απειλητικά το δάκτυλο» στους φαρμακοποιούς.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση των φαρμακοποιών, που σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους, είπε ότι σταμάτησαν να δανείζουν άτοκα την κοινωνική ασφάλιση διότι δεν αντέχουν άλλο. «Δεν αντέχουμε άλλο να υποκαθιστούμε το κράτος. Δεν σηκώνουν άλλο οι ώμοι μας να είμαστε εμείς ο ασφαλιστικός φορέας εκατομμυρίων ελλήνων», είπε και πρόσθεσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι αν μπορούσαμε θα δίναμε φάρμακα στους ασθενείς μας, έστω και χωρίς καμία σιγουριά ότι θα τα πληρωθούμε κάποτε, έστω και με δανεικά από τις τράπεζες. Ωστόσο, δεν μπορούμε! Στερέψαμε. Καθημερινά κλείνουν φαρμακεία, όχι λόγω κακοδιαχείρησης ή λόγω δικών τους χρεών, αλλά λόγω των τεραστίων οφειλών από το αφερέγγυο ασφαλιστικό σύστημα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών κ. Γ. Καστρινάκης έκανε έκκληση στους φαρμακοποιούς «να δώσουν τόπο στην οργή» και να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους αν λάβουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ που τους έχει τάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων υψηλού κόστους. Η λίστα προέκυψε μετά από καταγγελίες ασθενών στον Φαρμακευτικό Συλλογο Αττικής.