Τον ψάχνουν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και από το Λιχτενστάιν! Δικαστική συνδρομή σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και των θεωρούμενων ως συνεργατών του, Α. Ρογκόπουλου και Μαουρίτσιο Γκενόνι έφτασε στην εισαγγελία Εφετών με απόφαση δικαστηρίου της Βαντούζ του Λιχτενστάιν, καθώς και οι αρχές του πριγκιπάτου ερευνούν αν οι τρεις έχουν διαπράξει το έγκλημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το αίτημα ήρθε στις 3 Μαΐου του 2012 και το σχετικό έγγραφο αναφέρεται με λεπτομέρειες στα στοιχεία, τα οποία οδηγούν στη σιγουριά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο συμπέρασμα ότι έχει πιθανότατα διαπραχτεί το σχετικό αδίκημα οικονομικού εγκλήματος. Στην απόφαση (5 Απριλίου 2012), που έχει στη διάθεση του «Το Βήμα» αποκαλύπτονται επίσης και λογαριασμοί, που κρίνονται «ύποπτοι να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακίνηση μαύρου χρήματος». Το αίτημα εδράζεται, όπως αναφέρεται, στην δικαστική έρευνα που γίνεται στη χώρα μας και βρίσκεται τώρα στο στάδιο της ανάκρισης. Τα πρώτα στοιχεία, που εξετάστηκαν σε βάρος του επιχειρηματία στο Λιχτενστάιν είναι αυτά που απέστειλε ο εισαγγελέας κ. Ι. Δραγάτσης στην Ελβετία.
Το δικαστικό έγγραφο του πριγκιπάτου αποκαλύπτει ένα πλέγμα λογαριασμών του επιχειρηματία στη Βαντούζ: Στην Lamda PRIVAT ΒΑΝΚ AG (No0000317), που ανοίχτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2009 με δικαιούχο τον Λ. Λαυρεντιάδη. Στην ίδια τράπεζα υπάρχει και προσωπικός του λογαριασμός (Νο00007048), που ανοίχτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010. Οικογενειακός λογαριασμός (Νο0234189) ανοίχτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2008. Στο όνομα άλλης εταιρείας με την επωνυμία LAMDA PRIVATE WEALTH MAGEMENT AG ανοίχτηκε επίσης τον Νοέμβριο 2010 ο υπ’ αριθμ. 007170 λογαριασμός, στον οποίο εμφανίζονται ως δικαιούχοι οι Λαυρεντιάδης και Γκενόνι.
Η εμπλοκή του κ. Ρογκόπουλου εντοπίζεται στον λογαριασμό που ανοίχθηκε το Μάιο του 2010, του οποίου εμφανίζεται ως ο μόνος δικαιούχος!
Άλλοι επτά λογαριασμοί εμφανίζονται στην τράπεζα LAMDA PRIVATBANK AG στην Βαντούζ, οι οποίοι παραπέμπουν σε εταιρείες, που διακινούσαν εκατομμύρια ευρώ του επιχειρηματία.

Έτσι αποκαλύπτεται ότι εκτός από τους τρεις προσωπικούς του λογαριασμούς υπάρχουν άλλοι τέσσερις με δικαιούχους τις εταιρίες:

– IHARTUS LTD, ο σχετικός λογαριασμός ανοίχτηκε από τον ίδιο τον επιχειρηματία.
– OLATANDENO ENTERPRISES LTD, εταιρεία στην οποία ανοίχτηκε λογαριασμός το 2011.
– ZVM HOLDING AG, αλλά και ZVM FOUNDATION εταιρείες ή ιδρύματα, που έχουν την έδρα τους στο Λιχτεστάιν και για τις οποίες επίσης ανοίχτηκαν λογαριασμοί από την οικογένεια Λαυρεντιάδη.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου και σε αυτές τις εταιρίες, όπως έχει διαπιστωθεί ότι συνέβαινε και στην Ελλάδα, προκύπτει διαπλοκή μετόχων μεταξύ τους. Εκεί εμφανίζονται ως μέτοχοι άλλες τρεις, ήδη γνωστές στην υπόθεση εταιρείες στην Ελλάδα, για τις οποίες υπάρχουν κατηγορίες ότι «ξέπλυναν» περίπου τουλάχιστον 54 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τις εταιρίες FONDERILO LTD, FINEGLINO TRADING LTD και NIKASTERO TRADING LTD.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δικαστικών αρχών του Λιχτενστάιν, όπως αναφέρεται στην απόφαση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εμπλεκόμενοι σε ελληνικές δικογραφίες Λαυρεντιάδης και Ρογκόπουλος να έχουν διαπράξει το έγκλημα του ξεπλύματος και στο πριγκιπάτο, που ζητάει τώρα πληροφορίες. Συγκεκριμένα ζητούν να πληροφορηθούν αν και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάκριση και με ποια εγκλήματα βαρύνονται οι κατηγορούμενοι. Επίσης για το ποια στοιχεία υπάρχουν στη δικογραφία της Ελλάδας, αλλά και αν οι λογαριασμοί, οι οποίοι ανοίχτηκαν στο Λιχτενστάιν συμπίπτουν με την περίοδο κατά την οποία ο Λ. Λαυρεντιάδης ήταν παντοδύναμος και, πάντως, επικεφαλής της Proton Bank.
To έγγραφο από τη Βαντούζ ανοίγει νέο δρόμο και στην ελληνική δικαστική έρευνα, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και πληροφορίες επιμένουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα, οπωσδήποτε πριν από την ενδεχόμενη προαγωγή της ανακρίτριας. Αν αλλάξει, πάντως, η ανακρίτρια αυτό θα σημάνει νέα καθυστέρηση, η οποία θα οδηγήσει στην διαιώνιση της δικαστικής έρευνας μιάς ακόμα σοβαρής υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει στη χώρα μας κατηγορίες για πέντε βαριά κακουργήματα μεταξύ των οποίων το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και της σύστασης συμμορίας.