Την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γάλατα στη διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος, ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς.

«Με την τροποποίηση του νόμου περί ιδρυμάτων λύθηκε ένα από μακρού εκκρεμές ζήτημα που αφορά την ακίνητη περιουσία ιδρυμάτων των μειονοτήτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η λύση του προβλήματος που εκκρεμεί από το 1936 συνιστά σημαντικό βήμα στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας» συνεχίζει ο υπουργός.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για την εξέλιξη.

Μιλώντας με τον τέως πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Φανάρι ο Πατριάρχης σημείωσε ότι «χάρη στην τολμηρή ηγεσία του κ. Ερντογάν, αλλά και της κυβερνήσεώς του, αναπνεύσαμε σε πολλά θέματα. Ακόμη χθες, πήραμε και τον τίτλο ιδιοκτησίας ενός μεγαλοπρεπούς κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Γαλατά, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις Αρχές.»

Η επιστροφή του κτιρίου της Σχολής του Γαλατά θεωρείται στο Φανάρι συμβολική, όχι μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη έμπρακτη επιστροφή σημαντικής περιουσίας , αλλά και διότι βρίσκεται δίπλα τους τρεις ιστορικούς ναούς του Γαλατά που έχουν καταλάβει οι λεγόμενοι Τουρκοχριστιανοί , της οικογενείας του ΠΑΠΑΕΥΤΙΜ.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα λειτουργήσει και πάλι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.