Ο Οσάµα µπιν Λάντεν, ο «αρχιτέκτονας» των τροµοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεµβρίου 2001 στις ΗΠΑ, ο σουνίτης τζιχαντιστής «µπαµπούλας» του δυτικού κόσµου, δεν αποτελούσε πια σοβαρή απειλή: εκτελέστηκε στις 2 Μαΐου 2011, σε ηλικία 54 χρόνων, στη διάρκεια συντονισµένης επιχείρησης της επίλεκτης οµάδας SEALS του αµερικανικού Πολεµικού Ναυτικού σε έπαυλη της πόλης Αµποταµπάντ του Πακιστάν.

Πιθανολογείται ότι κατοικούσε εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια µε συνεργάτες, µέλη της οικογένειάς του και, όπως εκτιµάται, µε τη συγκάλυψη των πακιστανικών µυστικών υπηρεσιών.

Η εκτέλεσή του δεν εκµηδενίζει τον κίνδυνο της ισλαµικής τροµοκρατίας. Ο «αποκεφαλισµός» της Αλ Κάιντα µόνο συµβολικός θα µπορούσε να είναι καθώς ο σκληρός της πυρήνας, τον οποίο και «διηύθυνε» ο Μπιν Λάντεν, είχε ήδη παραδώσει τα επιχειρησιακά ηνία της τροµοκρατικής δράσης σε µια σειρά «franchise» ένοπλων περιφερειακών οµάδων, ικανών να οργανώσουν µικρότερης κλίµακας αλλά εξίσου επικίνδυνες τροµοκρατικές ενέργειες.

Ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα απαγόρευσε τη δηµοσίευση των φωτογραφιών του νεκρού Μπιν Λάντεν για να µην προκληθούν βίαιες αντιδράσεις. Το άψυχο σώµα του τροµοκράτη ποντίστηκε, είπαν, από τους Αµερικανούς σε άγνωστο σηµείο στη θάλασσα.

Και ενώ η Ουάσιγκτον πανηγύριζε, τα ερωτήµατα γύρω πλήθαιναν. Το ίδιο και οι θεωρίες συνωµοσίας.

Είχαν δικαίωµα οι ΗΠΑ να εκτελέσουν τον Μπιν Λάντεν ή παραβίασαν το διεθνές δίκαιο; Γιατί η φρουρά του δεν αντιστάθηκε; Προδόθηκε άραγε από την πακιστανική κυβέρνηση; Ρίχτηκε το σώµα του πράγµατι στη θάλασσα και, αν ναι, γιατί δεν παρουσιάζεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο; Μήπως ο άνθρωπος που ευθύνεται για το χειρότερο χτύπηµα επί αµερικανικού εδάφους µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο δεν είναι στ’ αλήθεια νεκρός; Μήπως τελικά ήταν απλά ένα τέχνασµα του Οµπάµα για να αυξήσει τα διαρκώς βυθιζόµενα ποσοστά δηµοτικότητάς του; Ο παράδεισος των συνωµοσιολόγων…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ