Άλλο ένα «παράθυρο» ανοίγει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, επιτρέποντας τη νομιμοποίηση κτισμάτων τα οποία έχουν χτιστεί παράνομα ακόμη και εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών.

Με μια φράση που προστέθηκε την τελευταία ώρα, κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας απαγορεύεται μεν, αλλά μόνον εάν εκεί ισχύει καθολική απαγόρευση της δόμησης (άσχετα από συντελεστές δόμησης ή οποιεσδήποτε άλλες ειδικότερες ρυθμίσεις).
Πρόκειται για την προσθήκη «…εφόσον απαγορευόταν η δόμηση κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης» στην περίπτωση ζζ, της παρ. 3 του άρθρου 23.
«Τέτοια όμως καθολική απαγόρευση της δόμησης ισχύει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η περίπτωση εε για τους αρχαιολογικούς – ιστορικούς τόπους και προστατευόμενα τοπία», λέει η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς κυρία Θεοδότα Νάντσου.
Σε σημερινή τους ανακοίνωση έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις _ Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF _ καταγγέλλουν το αρμόδιο για την προστασία περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ και την πλειοψηφία της Βουλής καθώς, όπως επισημαίνεται, «υπονομεύουν την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των πολύτιμων φυσικών βιοτόπων της χώρας. Δείχνουν επίσης πώς δεν επιθυμούν καμία «κόκκινη γραμμή» στη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων».

Σημειώνουν ακόμη ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί «πρωτοφανές πισωγύρισμα» στην περιβαλλοντική νομοθεσία και στην ήδη αδύναμη περιβαλλοντική πολιτική της χώρας και «νομιμοποιεί ένα σοβαρότατο πλήγμα για τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας».