Την ώρα κατά την οποία η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε άμεση εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς Μνημονίου, ο Δήμος Πειραιά – από τους πλέον υπερχρεωμένους ΟΤΑ της χώρας – προχωρεί στη σύναψη νέου δανείου.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος έκανε γνωστό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, ότι ο Δήμος προτίθεται να συνάψει νέο δάνειο ύψους 9,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προηγούμενης δημαρχιακής περιόδου προς τρίτους.
Η αρχική σκέψη μάλιστα ήταν το νέο δάνειο να είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ, αλλά εγκαταλείφθηκε μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, γεγονός που προδίκαζε ότι η σχετική πρόταση δεν θα περνούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς για δάνεια άνω των 10 εκατ. ευρώ απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά είναι ίσως ο πιο υπερχρεωμένος δήμος της χώρας. Αυτή τη στιγμή χρωστά περίπου 131,1 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς τις ελληνικές και ξένες τράπεζες, ενώ συνολικά τα χρέη του υπερβαίνουν το 150% των εσόδων του, γεγονός που του διασφαλίζει το σίγουρο διαβατήριο για να εισέλθει στο πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.
Μετά από σχετικό αίτημα μάλιστα του δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμος Πειραιά, προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις λειτουργικές του ανάγκες, έχει ήδη λάβει δύο φορές έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 6 εκατ. ευρώ.
«Οδηγείτε στο χείλος της οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας τον Πειραιά» κατηγόρησε τον Δήμαρχο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μίχας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.