Υπόπτους, αλλά όχι και στοιχεία, φαίνεται να αποδίδει η αστυνομική έρευνα σχετικά με τον ξυλοδαρμό του πρώην διεθνούς διαιτητή κ. Κύρου Βασσάρα τον περασμένο Οκτώβριο στα Καμίνια, το κύριο μέρος της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγα 24ωρα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησαν και σε αυτή την έρευνα στοιχεία από καταγραφές εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σχετικά με τις κινήσεις τριών υπόπτων, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η επίθεση

Η επίθεση κατά του πρώην διεθνούς διαιτητή και διευθυντή ανάπτυξης διαιτησίας σημειώθηκε στις 11.30 το βράδυ της 30ής Οκτωβρίου στα Καμίνια. Εκείνη την ημέρα ο κ. Βασσάρας ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού (σκορ 2-1) και έφυγε από το γήπεδο πολλή ώρα μετά το τέλος του αγώνα με σκοπό να επισκεφθεί το σπίτι του πεθερού του.

Ο κ. Βασσάρας επιβιβάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ., σε ταξί που φέρεται να ακολούθησαν τέσσερα ή πέντε άτομα που επέβαιναν, όπως πιθανολογείται, σε μοτοσικλέτες. Οταν ο πρώην διαιτητής αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητο του επιτέθηκαν. Δέχθηκε χτυπήματα σε όλο του το σώμα από δύο από τους αγνώστους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πιο πίσω στέκονταν άλλα τρία άτομα που έδιναν εντολές σε αυτούς που είχαν επιτεθεί στον κ. Βασσάρα. Ο διαιτητής τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Οι έρευνες

Αρχικά την έρευνα για την επίθεση ανέλαβε το Τμήμα Ασφαλείας Καμινίων και αργότερα η υπόθεση ανατέθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της Ασφαλείας Αττικής.

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. δεν είχαν καμία πληροφορία για τους δράστες της επίθεσης. Υπήρχαν μόνο μερικές ασαφείς καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και μια καταγραφή από κάμερα γειτονικού πρατηρίου βενζίνης από τα οποία δεν προέκυπτε κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. που ασχολούνταν με την υπόθεση δέχθηκαν ορισμένες πληροφορίες – οι πληροφοριοδότες αρνήθηκαν πάντως να καταθέσουν επισήμως – ότι «στην επίθεση κατά του κ. Βασσάρα εμπλέκεται ένας 41χρονος με ποινικό παρελθόν, ένας 35χρονος, ο οποίος είναι σωματοφύλακας μεγαλοπαράγοντα του Παναθηναϊκού, καθώς και ένας 40χρονος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στο Κολωνάκι και έχει συγγενική σχέση με τον προαναφερθέντα 41χρονο».

Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή των «πληροφοριοδοτών» ο ξυλοδαρμός του κ. Βασσάρα παραγγέλθηκε από πρώην μεγαλοπαράγοντα του Παναθηναϊκού, προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο Ολυμπιακός, που είχε παράπονα από τη διαιτησία του ντέρμπι.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μίλησαν τότε για «σοβαρές συγκλίνουσες πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές που πρέπει να ερευνηθούν διεξοδικά…».

Υποπτοι με παρελθόν

Ο αναφερόμενος 41χρονος είχε συλληφθεί το 2003 στο πλαίσιο μιας προγενέστερης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση των «νονών» του Πειραιά, αφού υπήρχε μια κατάθεση που τον ενέπλεκε στην δολοφονία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Τσαντσαρίδη, στις 21 Νοεμβρίου 2003, στην Καλλίπολη.

Ο 41χρονος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε απαλλαγεί διά βουλεύματος. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στη φρουρά γνωστού εφοπλιστή του Πειραιά. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε αρχίσει να συνεργάζεται με μεγαλοπαράγοντα του Παναθηναϊκού και συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του κ. Βασσάρα», ανέφεραν οι «πληροφοριοδότες» της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ίδιος, μιλώντας στο «Βήμα on line», υποστηρίζει: «Στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού τον προηγούμενο Οκτώβριο στο ΟΑΚΑ είχα πάει αλλά αμέσως μετά έφυγα για το σπίτι μου. Δεν έχω καμία εμπλοκή στον ξυλοδαρμό Βασσάρα. Εγώ τον μεγαλοπαράγοντα του Παναθηναϊκού τον έχω δει μόνο μία – δύο φορές σε κοινωνικές εκδηλώσεις και στο γήπεδο».

Το όνομα του 41χρονου βρέθηκε, πάντως, στη λίστα των 217 «νονών» της νύχτας που αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες από έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφαλείας Αττικής. Ο 41χρονος κατηγορείται – όπως περιγράφεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ. ΑΣ. – για «εκβιάσεις ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων καθώς επίσης και στην κατά παραγγελία εκβιαστική είσπραξη ποσών που αφορούν οικονομικές διαφορές τρίτων προσώπων».

Απομακρύνθηκε ο σωματοφύλακας

Ο 35χρονος σωματοφύλακας, που έχει επίσης συνδεθεί από τους «πληροφοριοδότες» με τον ξυλοδαρμό του κ. Βασσάρα, τις τελευταίες ημέρες απομακρύνθηκε από τη φρουρά του μεγαλοπαράγοντα του Παναθηναϊκού.

Στενοί συνεργάτες του επιχειρηματία υποστηρίζουν ότι «οι λόγοι απομάκρυνσης του σωματοφύλακα δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Βασσάρα· σχετίζονται, απλώς, με ζητήματα της φρούρησης του επιχειρηματία».

Το τρίτο πρόσωπο αυτής της υπόθεσης, ο 40χρονος καταστηματάρχης στο Κολωνάκι, δηλώνει εντελώς αμέτοχος: «Εγώ δεν πηγαίνω ποτέ στο γήπεδο. Δεν ξέρω ούτε ποδοσφαιριστές, ούτε προπονητές, ούτε διαιτητές. Ούτε καν ξέρω τον κ. Βασσάρα. Εχω συγγενικές σχέσεις με τον 41χρονο με τις ποινικές εκκρεμότητες, όμως αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Απορώ πώς και ποιοι προσπαθούν να με εμπλέξουν με αυτήν την υπόθεση…».

Τα τηλεφωνικά ίχνη

Με βάση αυτές τις νεότερες πληροφορίες η Ασφάλεια Αττικής ζήτησε στα τέλη Φεβρουαρίου την άρση απορρήτου των κινητών τηλεφώνων των τριών αναφερόμενων προκειμένου να διαπιστωθεί – από τις καταγραφές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας – αν βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης κατά του κ. Βασσάρα στα Καμίνια.

Η ανάλυση κλήσεων σε ένα από τα κινητά του 41χρονου με τις ποινικές εκκρεμότητες δείχνει ότι την επίμαχη χρονική στιγμή, όταν σημειωνόταν ο ξυλοδαρμός του κ. Βασσάρα, το συγκεκριμένο τηλέφωνο πραγματοποιούσε κλήσεις από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Αλλο τηλέφωνο, το οποίο ανήκε στον 40χρονο καταστηματάρχη, διαπιστώνεται ότι εκείνο το βράδυ καλούσε από περιοχές γύρω από το ΟΑΚΑ. Αλλά και ο τρίτος των υπόπτων δεν προκύπτει από τα ίχνη του τηλεφώνου του να κινήθηκε προς την περιοχή των Καμινίων. Οι κλήσεις και από αυτό το τηλέφωνο την επίμαχη χρονική περίοδο φαίνεται να γίνονται από άλλο σημείο.

Σύμφωνα με αναφορές σε ορισμένα ΜΜΕ η ΕΥΠ και η ΕΛ. ΑΣ. διαθέτουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από υποκλοπές, όπου «ακούγονται οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης να δίνουν εντολές στους δράστες πώς θα κυνηγήσουν και θα χτυπήσουν τον κ. Βασσάρα».

Ωστόσο, όπως αντιτείνει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ., «για να είχαμε τέτοιου είδους διαλόγους έπρεπε να παρακολουθούμε τα τηλέφωνα των υπόπτων την ώρα των συνομιλιών. Προφανώς δεν μπορούμε να αναπαράγουμε εκ των υστέρων μια συζήτηση που έχει γίνει προ πέντε μηνών. Τότε δεν είχαμε κανέναν λόγο να παρακολουθούμε τα τηλέφωνα των συγκεκριμένων προσώπων. Ούτε να προβλέψουμε ότι θα γίνει επίθεση κατά του Βασσάρα…».

Το κύκλωμα

Μια τρίτη παράμετρος, ωστόσο, δείχνει ότι τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα. Τουλάχιστον ένα τηλέφωνο βρισκόταν τότε όντως υπό παρακολούθηση, με άλλη αφορμή.

Το κινητό του 41χρονου με τις ποινικές εκκρεμότητες, φαίνεται ότι παρακολουθούνταν ήδη από τότε από τις αρχές, φυσικά όχι για την επίθεση κατά Βασσάρα, αλλά για την υπόθεση των 217 «νονών» της νύχτας.

Η υποκλοπή των συνομιλιών του έγινε μέσω του ειδικού συστήματος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας – κι όχι μέσω της ΕΥΠ – και φέρεται από αυτήν να προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση των εκβιάσεων.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από έγγραφα της ΕΛ. ΑΣ., η πολύμηνη παρακολούθηση του κινητού του υπόπτου και η καταγραφή των συνομιλιών του είχε σταματήσει στις 31 Αυγούστου 2010. Τον Οκτώβριο, οπότε έγινε το ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού επισήμως τουλάχιστον δεν υπήρχε διαδικασία παρακολούθησης των συνομιλιών του… Ετσι, λένε αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ., «από την ανάλυση αυτών των κλήσεων δεν προέκυψε οτιδήποτε για τους εντολείς της επίθεσης».