Ο ήλιος έχει μόλις ανατείλει πάνω από τα καταπράσινα βουνά με την οργιώδη τροπική βλάστηση. Η πρωινή υγρασία δίνει τη θέση της στην αποπνικτική ζέστη και στη στυφή μυρωδιά από τις καμινάδες των μικροσκοπικών καλυβών. Οι βαθιές λακκούβες στον λασπωμένο χωματόδρομο κάνουν το αυτοκίνητο της UΝΙCΕF να χοροπηδά καθώς κινείται προς το Κέντρο Υγείας του χωριού Γιαπλέ, κρυμμένο στη ζούγκλα ανάμεσα σε φυτείες κακάο και καφέ, στο βόρειο τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού. Ενα τετράγωνο τσιμεντένιο κτίσμα με τσίγκινη σκεπή και μια αυλή καλυμμένη με ξερά φοινικόκλαδα είναι το «νοσοκομείο». Ενα σύνολο 15.000 ανθρώπων- οι μισοί από τους οποίους ζουν με μόλις ένα δολάριο την ημέρα- αποτελούν τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη για την καθημερινή επιβίωση.

Εκατοντάδες γυναίκες με πολύχρωμα φουλάρια περιμένουν να εμβολιαστούν συζητώντας ζωηρά, κρατώντας μωρά με κοτσιδάκια, ισορροπώντας δίσκους με καπνιστές ρέγκες στα κεφάλια τους. Γύρω τους ξυπόλυτα παιδιά, πλησιάζουν διστακτικά τους «παράξενους» λευκούς ανθρώπους που για πρώτη φορά εμφανίζονται στα μέρη τους. Λίγο πιο πέρα μια ομάδα γυναικών τραγουδάει και χορεύει στον ρυθμό ενός πρωτότυπου σκοπού: «Θηλάστε τα μωρά σας,θηλάστε τα μωρά σας» είναι το τραγούδι που εφηύραν για να προωθήσουν τον θηλασμό σε μια χώρα όπου μόνο το 10% των γυναικών θηλάζει, με αποτέλεσμα χιλιάδες μωρά να πεθαίνουν πριν από την ηλικία των έξι μηνών. Ο μελωδικός σκοπός αναμειγνύεται με τα «συνθήματα» μιας άλλης γυναίκας που φωνάζει ρυθμικά ότι «το εμβόλιο κατά του τετάνου δεν προκαλεί στειρότητα» αργότερα μαθαίναμε ότι αυτή η δοξασία είναι η βασική αιτία για την οποία 59.000 βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρική. Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2002, η Ακτή Ελεφαντοστού, μία από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής, μετατράπηκε σε απέραντο πεδίο μάχης. Το βόρειο τμήμα δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. «Τα πάντα κατέρρευσαν, τρόφιμα και φάρμακα “εξαφανίστηκαν”, γιατροί και δάσκαλοι έφυγαν, δημόσιες υποδομές καταστράφηκαν, ακόμη και οι αντλίες νερού έπαψαν να λειτουργούν χωρίς κανείς να μπορεί να τις επισκευάσει, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πεθαίνουν από δυσεντερία,τη στιγμή που το κόστος επισκευής δεν ξεπερνούσε σε κόστος τις μερικές δεκάδες ευρώ» εξηγεί ο δρ Σιρίλ Ζιάο, υπεύθυνος του γραφείου της UΝΙCΕF στο Μαν, την πλουσιότερη σε φυσικούς πόρους επαρχία της χώρας, η οποία ωστόσο έχει τους… φτωχότερους κατοίκους.

«Ως το 2005, μέσα σε μόλις τρία χρόνια εμφυλίου, εξαντλήθηκε το σύνολο των αποθεμάτων εμβολίων. Η πολιομυελίτιδα, η χολέρα, ο κίτρινος πυρετός και ο τέτανος θέριζαν τον πληθυσμό» σχολιάζει ο κ. Φρεντερίκ Κοντιό, υπεύθυνος για την εκστρατεία εμβολιασμού της UΝΙCΕF στη χώρα. Λίγο αργότερα, το 2007, η ανθρω πιστική κρίση κορυφώθηκε: τέσσερα στα πέντε βρέφη στις αγροτικές περιοχές πέθαιναν από δυσεντερία και άλλες ασθένειες.

Προσπαθώντας να συγκεντρώσει κεφάλαια για εκστρατείες εμβολιασμών, η UΝΙCΕF έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με επιχειρήσεις και φορείς, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποί της «οργώνουν» την αφρικανική ύπαιθρο για επαφές με φυλάρχους και σαμάνους, προκειμένου να τους πείσουν για την… αναγκαιότητα των εμβολίων! «Οι φύλαρχοι λειτουργούν όπως τα… “μίντια” στον δυτικό κόσμο. Με τις δοξασίες και τις φήμες που διαδίδουν εναντίον των εμβολίων διασπείρουν τον φόβο. Και αντιστρόφως, αν δεχθούν να συνεργαστούνη βοήθειά τους είναι ανεκτίμητη» αναφέρει ο κ. Λουί Βινιόλ, εκπρόσωπος επικοινωνίας της UΝΙCΕF στη χώρα.

«Δεν αρκεί η αγορά των εμβολίων, απαιτείται και η καταπολέμηση της άγνοιας για να σωθούν ζωές. Ακριβώς γι΄ αυτό η δουλειά των ανθρώπων της UΝΙCΕF εκδηλώνεται σε πολλαπλά και αλληλένδετα επίπεδα» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ελευθερία Αρβανιτάκη (φωτογραφία), η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε την Ακτή Ελεφαντοστού με την ιδιότητά της ως πρέσβειρας της ελληνικής εκστρατείας «1 Πακέτο = 1 σωτήριο εμβόλιο κατά του νεογνικού τετάνου». Η καμπάνια της Ρampers, σε συνεργασία με τη UΝΙCΕF, ξεκίνησε το 2007 και έχει ήδη δωρίσει 300 εκατ. εμβόλια από όλη την Ευρώπη- ενώ 11 εκατομμύρια προέρχονται από τη χώρα μας. Χάρη στην εν λόγω εκστρατεία, η Ακτή Ελεφαντοστού έχει σχεδόν εξαλείψει την ασθένεια του τετάνου και αναμένει την επίσημη «επικύρωση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέσα στο 2011.