Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, οι ενοικιαστές δεν έχουν υποχρέωση όταν ξενοικιάζουν το διαμέρισμα, σπίτι ή κατάστημα που έχουν μισθώσει να επισκευάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτό από τη φυσιολογική φθορά, λόγω της χρήσης του. Αντίθετα οφείλουν να επισκευάσουν ή να καταβάλουν τα αναγκαία χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί και ξεφεύγουν από τα όρια των φυσιολογικών φθορών λόγω της συνήθους χρήσης.

Οπως επισημαίνουν οι αρεοπαγίτες (633/2010), σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα « ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει τον εκμισθωτή για τις φθορές και μεταβολές που προκλήθηκαν στο μίσθιοκατά τη διάρκεια της μίσθωσης, εξαιρουμένων εκείνων που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση». Αλλά ο επιμισθωτής οφείλει να αποδείξει τις φθορές και το ποσό της ζημιάς.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για κτίριο που είχε ενοικιαστεί προ 36 ετών για τη στέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, από το οποίο απεχώρησε το 2004.

Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και ζήτησαν αποζημίωση για φθορές τις οποίες είχε υποστεί το κτίριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρεοπαγιτική απόφαση υπογραμμίζεται ότι στο συγκεκριμένο κτίριο προσέρχονταν σε 24ωρη βάση και επί 36 έτη μεγάλος αριθμός πολιτών όπως είναι επισκέπτες, κρατούμενοι, δικηγόροι, αλλά και αστυνομικοί, με συνέπεια να υπάρχουν έντονες και πολλαπλές φθορές.

Οι αρεοπαγίτες δεν δέχθηκαν τα κονδύλια εκείνα τα οποία αφορούσαν την αποκατάσταση φθορών που προέρχονταν από την καθημερινή χρήση, όπως: των δαπέδων (πλακάκια, μωσαϊκά, ξύλινα πατώματα), των σκαλοπατιών, των κουπαστών του κλιμακοστάσιου, των ειδών υγιεινής, των θυρών, της κεντρικής θέρμανσης, των σωμάτων του καλοριφέρ, των θερμοσιφώνων, των ηλεκτρολογικών πινάκων, των ηλεκτρικών πριζών.

Επίσης δεν δέχθηκαν τις ζημιές που προκλήθηκαν για την κατασκευή φυλακίου, καθώς αυτό έγινε το 1961 με την ανοχή των ιδιοκτητών και ήταν αναγκαίο για τη λειτουργία της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Αντίθετα, δέχθηκαν οι δικαστές ότι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται ένα μίσθωμα επιπλέον για τον χρόνο που θα απαιτηθεί προς αποκατάσταση των ζημιών και το κτίριο θα είναι ξενοίκιαστο. Τέλος, για ορισμένες φθορές τις οποίες δέχεται το δικαστήριο, κρίθηκαν υπερβολικά τα ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες για τις επισκευές (υαλοπίνακες κ.λπ.).