Νέες αστυνομικές ταυτότητες με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν και σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, παρόμοιες με αυτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να αποκτήσουν οι έλληνες πολίτες έπειτα από περίπου δύο χρόνια καθώς, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι υπάρχουσες πλαστογραφούνται πολύ εύκολα. Η αναμενόμενη αλλαγή στις αστυνομικές ταυτότητες θα έρθει περίπου 12 χρόνια μετά την έκδοση των σημερινών ταυτοτήτων στις οποίες αναγράφονται τα στοιχεία (επώνυμο, όνομα και όνομα πατρός) και με λατινικούς χαρακτήρες προκειμένου να αποτελούν και ταξιδιωτικό έγγραφο.

«Πιλότος» για την αλλαγή είναι η έκδοση νέων υπηρεσιακών ταυτοτήτων για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο από τους αστυνομικούς, κάτι που δεν συνέβαινε έως σήμερα με τις υπάρχουσες ταυτότητες. Υπενθυμίζεται ότι μόνο σε μορφή πλαστικής κάρτας εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Αστυνομίας και οι νέες άδειες οδήγησης- πέρυσι εκτυπώθηκαν συνολικά 587.047 διπλώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ταυτότητες θα εκτυπώνονται με υψηλά πρότυπα ασφαλείας, όπως:

Το σχέδιο ασφαλείας του φόντου, η εκτύπωση με ιριδισμό, η εκτύπωση με πολύχρωμες μεμβράνες ασφαλείας και η μικροσκοπική γραφή.

Ηειδική μεμβράνη ασφαλείας, η οποία κατασκευάζεται αποκλειστικά για το έντυπο της ταυτότητας και δεν πωλείται στο εμπόριο.

Επίσης, προκειμένου να αποτραπεί η πλαστογράφηση θα γίνεται εκτός από την τοποθέτηση της εμφανούς φωτογραφίας του κατόχου και «κρυφή» εκτύπωσή της, η οποία θα είναι «αόρατη» διά γυμνού οφθαλμού και θα μπορεί να τη δει κανείς μόνο υπό την επίδραση του υπεριώδους φωτός, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα αποκαλύπτονται και ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, η ημερομηνία γέννησης κτλ.

Χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας υπηρεσιακής ταυτότητας των αστυνομικών παρέλαβε τη δική του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελ. Οικονόμου, ενώ ως το καλοκαίρι θα έχουν δοθεί σε 55.000 αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες σε όλη τη χώρα. Ηδη έχουν ετοιμαστεί προς αποστολή σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες περίπου 5.000 νέες υπηρεσιακές ταυτότητες.