1. Γιατί να δηλώσω τον κλεισμένο ημιυπαίθριο χώρο;

Με την καταβολή εισφοράς, σημαντικά χαμηλότερης από την εισφορά που θα κατέβαλλε ο ενδιαφερόμενος βάσει του νόμου περί αυθαιρέτων, λαμβάνει μια απόφαση τακτοποίησης που θα ισχύει για όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

2. Ποιος γνωρίζει ότι έχω κλείσει τον ημιυπαίθριο;

Ο κατασκευαστής, εσείς και οι γείτονες. Αν η ιδιοκτησία έχει κατασκευαστεί και αγοραστεί μετά το 2005, τότε το γνωρίζει και η Εφορία. Κατά το ΤΕΕ, η μεγάλη πλειονότητα των κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να εντοπιστεί από την Πολεοδομία, παρά μόνο δειγματοληπτικά. Ωστόσο αν κάποιος πιαστεί από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των εφοριακών, θα υπαχθεί στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% ετησίως ως πρόστιμο διατήρησης. 3. Μπορώ σήμερα να κλείσω τον ημιυπαίθριο και να τον τακτοποιήσω;

Προφανώς ναι, εκτός αν υπάρξει καταγγελία από κάποιον γείτονα. Πάντως με τον νέο νόμο τακτοποιούνται και οι υπό κατασκευήν ημιυπαίθριοι, καθώς το μέτρο αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν ή αναθεωρήθηκαν ως τις 2 Ιουλίου 2009. 4. Οι σοφίτες και τα δώματα τακτοποιούνται;

Οχι. Δεν περιλαμβάνονται στη νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, γιατί δεν περιλαμβάνονται στον εγκεκριμένο δομικό όγκο του κτιρίου. 5. Τι πρέπει να κάνω για να τακτοποιήσω τον ημιυπαίθριο;

Κατ΄ αρχήν πρέπει να υποβάλετε αίτηση στην οικεία Πολεοδομία και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία, εκτός από τα ατομικά στοιχεία, τον ΑΦΜ και τη ΔΟΥ φορολογίας του ιδιοκτήτη, πρέπει να περιλαμβάνονται συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του χώρου, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσής της. Η δήλωση συνοδεύεται από κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος. Επίσης παράβολο Δημόσιου Ταμείου 250 ευρώ για κάθε ημιυπαίθριο χώρο που έχει κλειστεί και 350 ευρώ για τα υπόγεια και ισόγεια που άλλαξαν χρήση. Τα παράβολα αυτά συμψηφίζονται με το συνολικό ποσό της εισφοράς που θα καταβάλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

6. Πότε πρέπει να υποβληθεί η δήλωση;

Η δήλωση, μαζί με τα δικαιολογητικά και το παράβολο πρέπει να υποβληθεί στην Πολεοδομία εντός 6 μηνών από την ισχύ του νόμου ή να σταλεί με συστημένη επιστολή εντός 4 μηνών από την ισχύ του νόμου. Και στις δύο περιπτώσεις ο αιτών εντός 15 ημερών προσκομίζει στην πολεοδομική υπηρεσία τα τυχόν ελλιπή στοιχεία, ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου και βεβαιώνεται η πληρότητα στο αντίγραφο της δήλωσης του αιτούντος με την ημερομηνία κατάθεσης.

7. Πόσα χρήματα θα πληρώσω και πού;

Η καταβολή εισφοράς ίσης με το 10% της αξίας του κλειστού χώρου υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του δαπέδου του χώρου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του ΥΠΟΙΟ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Ο υπολογισμός της εισφοράς γίνεται από την πολεοδομική υπηρεσία και αποστέλλεται στον αιτούντα εγγράφως εντός 40 ημερών από τη διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου. Η εισφορά καταβάλλεται στο Δημόσιο Ταμείο εντός έτους από την ισχύ του νόμου ολόκληρη ή τμηματικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται εντός προθεσμίας εννέα μηνών από την ισχύ του νόμου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της εισφοράς κατά την πρώτη δόση παρέχεται έκπτωση 10%.

8. Αν έχω διαμέρισμα εξ αδιαιρέτου με άλλον συγγενή μου, θα πληρώσουμε και οι δύο;

Η καταβολή της εισφοράς αφορά τον χώρο και όχι τους ιδιοκτήτες. Προφανώς καθένας από τους δύο συνιδιοκτήτες θα πληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί.

9. Πώς κατοχυρώνομαι ότι δεν θα πληρώσω άλλα χρήματα στο μέλλον;

Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών που προαναφέρθηκαν, αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Ο νόμος ορίζει ότι δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι για μεταβιβάσεις του ακινήτου, εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί.