από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Ο άνθρωπος έφυγε από την Αφρική σε… δόσεις

Ενισχύεται η θεωρία των μεταναστευτικών ρευμάτων σε Ευρώπη και Ασία
Ο άνθρωπος έφυγε από την Αφρική σε… δόσεις
Οπως όλα δείχνουν η μετανάστευση του ανθρώπου από την Αφρική στις άλλες περιοχές της Γης ήταν μια αργή και σταδιακή διαδικασία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο άνθρωπος αποφάσισε να μετακινηθεί από την… πατρογονική του εστία σε άλλες περιοχές του πλανήτη πριν από περίπου 60 χιλιάδες έτη και αυτή η μετακίνηση έγινε μαζικά. Ομως τα τελευταία χρόνια ευρήματα διαφόρων μελετών ανατρέπουν αυτή την εικόνα και δείχνουν ότι ο άνθρωπος άρχισε να μετακινείται από την αφρικανική ήπειρο προς την Ευρώπη και την Ασία πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ότι η διαδικασία αυτή εξελίχθηκε σταδιακά.

Ειδικοί του τμήματος Επιστήμης της Ανθρώπινης Ιστορίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Γερμανία μελετώντας τις τελευταίες σχετικές έρευνες που έχουν γίνει κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετανάστευση από την Αφρική προς τις άλλες περιοχές του πλανήτη ξεκίνησε πριν από περίπου 120 χιλιάδες έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Μαξ Πλανκ για ένα διάστημα εξήντα χιλιάδων ετών υπήρχε μια συνεχής μεταναστευτική ροή από την Αφρική προς τις άλλες περιοχές από μικρές ομάδες ανθρώπων διαδικασία που κορυφώθηκε πριν από 60 χιλιάδες έτη όταν υπήρξε πράγματι ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.

Οι Αβοριγίνες

Μια από τις μελέτες που ήρθε σε αντίθεση με την κρατούσα θεωρία μετανάστευσης του ανθρώπου από την Αφρική είναι αυτή που έγινε για τους Αβοριγίνες με επικεφαλής την 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια γενετικής του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι οι πρώτοι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας κατάγονται από τους ίδιους πληθυσμούς της Αφρικής, που εγκατέλειψαν τη μαύρη ήπειρο πριν από περίπου 72.000 χρόνια για να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία. Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με τις διάφορες κοινότητες των αυτοχθόνων, επιβεβαιώνει ότι όλοι οι σημερινοί Αβορίγινες κατάγονται απευθείας από εκείνους τους πρώτους Αφρικανούς μετανάστες που αποίκησαν την Αυστραλία.


Τεχνολογία – Πλανήτης περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.