από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Η γλώσσα μας «φύτρωσε» στην Ανατολία;

Νέα μελέτη τοποθετεί εκεί τις ρίζες του γενεαλογικού δέντρου της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας
 Η γλώσσα μας «φύτρωσε» στην Ανατολία;
Το γενεαλογικό δέντρο της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας. Η πορεία των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών ανά τις χιλιετίες απεικονίζεται στο βίντεο. Πηγή R. Bouckaert, P. Lenney, M. Dunn, S. J. Greenhill, A. V. Alekeyenko, A. J. Frummond, R. D. Gray, M. A. Suchard, QD Atkinson
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Ουάσινγκτον 

Αν και τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ρωσικά ή ακόμη περισσότερο τα χίντι ηχούν εντελώς ξένα στα αυτιά μας, όλα τους είναι μακρινοί συγγενείς των ελληνικών αφού ανήκουν στην ίδια γλωσσική οικογένεια – την ινδοευρωπαϊκή.

Το γλωσσικό αυτό «σόι» είναι μεγάλο καθώς τα εν ζωή μέλη του ανάγονται σε εκταοντάδες και έχουν εξαπλωθεί σε σημαντικό τμήμα του πλανήτη. Η ταυτότητα του κοινού προγόνου τους ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί: δυο περιοχές – και δυο αντίπαλες θεωρίες – ερίζουν για τον τίτλο της πατρότητας:  οι στέππες της Κασπίας Θάλασσας και τα χωράφια της Ανατολίας. Καμία όμως από τις δυο δεν τον έχει κατοχυρώσει επισήμως.

Μια ομάδα ερευνητών αποφάσισε να διερευνήσει το ζήτημα με μια εντελώς νέα προσέγγιση, χρησιμοποιώντας όχι γλωσσολογικά εργαλεία αλλά τις τεχνικές που εφαρμόζονται στη Βιολογία για την κατάρτιση των γενεαλογικών δέντρων και την παρακολούθηση της εξάπλωσης των επιδημιών. Τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Science», «δείχνουν» ξεκάθαρα προς την Ανατολία αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων.

Αναγωγή γλωσσικών και γεωγραφικών δεδομένων στον χρόνο

Εφαρμόζοντας τις μεθόδους της επιστήμης τους, και συγκεκριμένα μια «φυλογενετική» προσέγγιση που εφαρμόζεται για τη μελέτη της μετάδοσης των ιών, βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας με επικεφαλής τον Κουέντιν Ατκινσον συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με το λεξιλόγιο 103 ζωντανών και νεκρών ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και το γεωγραφικό τους εύρος και τα ανήγαγαν με υπολογιστικές τεχνικές πίσω στον χρόνο ώστε να εντοπίσουν την κοινή τους ρίζα.

Οι ειδικοί βασίστηκαν κυρίως σε λέξεις οι οποίες είναι γνωστό ότι ανθίστανται στις γλωσσολογικές μεταβολές – όπως π.χ. αυτές που υποδηλώνουν τα μέλη του σώματος ή της οικογένειας. Αρχικά συνέκριναν τις λέξεις αυτές με τις αντίστοιχες λέξεις στην προγονική πρωτο-ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, προκειμένου να εντοπίσουν τις ομόρριζες. Ομόρριζες θεωρούνται οι λέξεις που κατάγονται απευθείας από την αντίστοιχη προγονική λέξη – π.χ. οι λέξεις «μητέρα» στα ελληνικά , «mother» στα αγγλικά, «mutter» στα γερμανικά, «mat» στα ρωσικά, «madar» στα περσικά, «matka» στα πολωνικά και «mater» στα λατινικά κατάγονται όλες από την πρωτο-ινδοευρωπαϊκή λέξη «mehter».

Οι ομόρριζες λέξεις της κάθε γλώσσας «βαθμολογήθηκαν» με το ψηφίο 1 ενώ εκείνες που είχαν αλλάξει χαρακτηρίστηκαν με το ψηφίο 0, μετατρέποντας τα επιλεγμένα λεξιλόγια των 103 γλωσσών σε σειρές από δυαδικά ψηφία που μπορούσε να επεξεργαστεί ο υπολογιστής. Οι «σειρές» αυτές συνδυάστηκαν με τις χρονολογίες στις οποίες θεωρείται ότι οι διάφορες γλώσσες αποχωρίστηκαν μεταξύ τους καθώς και με πληροφορίες σχετικά με το γεωγραφικό εύρος της καθεμιάς, προκειμένου να εντοπιστούν τα πιθανότερα μονοπάτια διάδοσής τους.

Η λέξη «μητέρα» σε διάφορες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες Πηγή R. Bouckaert, P. Lenney, M. Dunn, S. J. Greenhill, A. V. Alekeyenko, A. J. Frummond, R. D. Gray, M. A. Suchard, QD Atkinson

Γλωσσικοί πρόγονοι οι αγρότες της Ανατολίας

Ολα τα αποτελέσματα που εξήγαγαν οι ερευνητές συνέκλιναν στο ότι η ινδοευρωπαϊκή γλώσσα γεννήθηκε πριν από 8.000 με 9.000 χρόνια στην Ανατολία, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία που είχε προτείνει το 1987 ο αρχαιολόγος Κόλιν Ρένφρου, υποστηρίζοντας ότι οι γλωσσικοί μας πρόγονοι  ήταν ειρηνικοί αγρότες της Ανατολίας των οποίων η γλώσσα διαδόθηκε με την εξάπλωση της γεωργίας.

Η αντίπαλη θεωρία, η οποία προτάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950,  είναι γνωστή ως «υπόθεση του Κουργκάν» και θέλει την ινδο-ευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια να κατάγεται από πολεμοχαρείς βοσκούς οι οποίοι διέδωσαν τη γλώσσα τους όταν κατέβηκαν με τα άρματά τους πριν από 4.000 με 5.000 χρόνια από τις στέππες του Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας για να κατακτήσουν την Ασία και την Ευρώπη.

Αν και προγενέστερη της «υπόθεσης της Ανατολίας», η «υπόθεση του Κουργκάν» εξακολουθεί να έχει ένθερμους υποστηρικτές οι οποίοι – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν φαίνονται να πείθονται από τα ευρήματα της νέας μελέτης. Αυτό που της καταμαρτυρούν κυρίως είναι η έλλειψη «γλωσσολογικού» ερευνητικού υποβάθρου.

Ο κ. Ατκινσον ωστόσο, παρ’ ότι δεν είναι γλωσσολόγος αλλά εξελικτικός βιολόγος, επιμένει στην αξιοπιστία της μεθόδου του και προβλέπει ότι σύντομα οι αρετές των αναλυτικών προσεγγίσεων των «βιο-ιατρικών» μελετών θα αναγνωριστούν και σε άλλους τομείς της επιστήμης.

 

 Τεχνολογία – Πλανήτης περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ | 23/11/2015 11:21
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ http://www.panmacedonian.info/index.php?option=com_content
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ
  απάντηση02
   
   
  Απάντηση σε Δημήτρη | 01/09/2012 05:13
  Δεν έχω να παραθέσω τίποτε γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ινδοευρωπαϊκή θεωρία, την οποία σέβομαι και υπολογίζω οσο η επιστήμη την προτείνει, δεν ειναι επίσης ένα θεωριτικό μοντέλο με πολλές αμηχανίες από κάτω. Οπως και νάχει θεωρώ την ένστασή σας εύλογη. Το "μητέρα των γλωσσών" απηχεί τις προσωπικές μου σκέψεις που όμως δεν ειναι τόσο αγύμναστες ώστε να θέλουν να εντυπωσιάσουν στο καφενείο...Τέλος, κάθε συζήτηση για τη γλώσσα, ξεβράζει πάντα σαν φουσκωμένη θάλασσα, δύο λύματα. Τα τρελλά φασιστοειδή,( εξαιρώ τους αφελείς απο δίπλα) και τα φαρμακομύτικα "αριστεροειδή" (δεν εξαιρώ τους μέτριους επιστήμονες από δίπλα). Εδω θα σταθώ εγώ. Εδω υπάρχει πρόβλημα .
  Deniz karadeniz
  απάντηση11
   
   
  ΟΥΔΕΝ ΚΑΙΝΟΝ | 28/08/2012 03:35
  Η θεωρία του Renfrew είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά η πλειονότητα των γλωσσολόγων την έχουν απορρίψει για μια σειρά λόγων (π.χ. προϋποθέτει μεγάλη μεταβατική περίοδο η οποία δε δικαιολογείται από τα γλωσσικά δεδομένα). Η συγκεκριμένη μελέτη εδώ είναι πολύ μηχανιστική και δε λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, πάνω απ' όλα όμως η χρονολογία (πριν από 8000-9000 χρόνια, δηλ. 7000 ή 6000 π.Χ.) είναι πολυ πρώιμη.
  ΙΕ απόγονος
  απάντηση20
   
   
  Η Γλωσσολογία μας μάρανε... | 27/08/2012 20:42
  Επανέρχομαι διότι δεν είχα προσέξει το σημείο όπου ο zaglos επιτίθεται τόσο άδικα, απρόκλητα και χυδαία στην αρθρογράφο που στο κάτω κάτω εκτίθεται επώνυμα .Και ενώ σχολιαστηκαν τα πάντα καί από όλους,αυτό έμεινε ασχολίαστο. Κατόπιν τούτου θεωρώ ολες τις απόψεις που διατυπώθηκαν εδώ (μαζι και τις δικές μου) άκυρες και ζητώ συγγνώμη από την αρθογράφο, γιατί μιλώντας για την ελληνική γλώσσα δεν σκόνταψα πάνω σ'αυτη τη γλωσσική κοπριά. Υ.Γ. Εσένα, κύριε zaglo ποιό ειναι το ονοματάκι σου; Αντέχεις να το παραδώσεις στον όχλο; Το κειμενάκι σου ανήκει στην παθολογία και δεν έπρεπε να δημοσιευτεί εδώ.
  Deniz Karadeniz
  απάντηση20
   
   
  Θεωρητικές vs θετικών, παλιά μου τέχνη.... | 27/08/2012 13:08
  Πιστεύω ότι η Βιολογία θα προσφέρει στη Γλωσσολογία ότι πρόσφερε στην Ιατρική και στην Αρχαιολογία. Καινούριους δρόμους το λιγότερο. Και αυτό βέβαια θα το επιτρέψουν και θα το επιβάλλουν τα φωτισμένα πρόσωπα στον τομέα της Γλωσσολογίας και όχι το καθυστερημένο ιερατείο των μετριοτήτων, που ξορκίζει κάθε επαφή με τις θετικές επιστήμες και που ειναι κανόνας, (με λαμπρές εξαιρέσεις) στις φιλοσοφικές σχολές.Οι γραφικές στρατιές των παρετυμολόγων φαντάζουν δίπλα τους συμπαθητικές. Άλλωστε ο Άγιος της ελληνικης γλωσσολογίας, ο Βέντρις, ηταν αρχιτέκτων....Τέλος συμφωνώ με John. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις ειναι για να ελέγχονται, όχι για να διαπομπεύονται.Ειναι κατώτερο της Γλώσσας μας αυτό.
  Deniz Karadeniz
  απάντηση20
   
   
  ΒΛΑΚΕΣ | 27/08/2012 09:22
  Παρατηρω ,οτι οι καφενόβιοι εθνικιστες καιροφυλακτουν και αναπαραγουν τα κομπλεξ τους ,μολις καποια επιστημονικη μελετη κανει την εμφανιση της .
  john
  απάντηση33
   
   
   
  Μήτερ, μάτηρ | 26/08/2012 17:23
  Στα ελληνικά ειναι βεβαίως /μήτηρ / αλλά μην ξεχνάς ότι στην κλητική ειναι / μήτερ /. Καταλαβαίνεις λοιπόν απο πού έρχεται το /μητέρα/. Στην δε Δωρική διάλεκτο ήταν /μάτηρ/. Και κάτι άλλο. Νομίζω ότι όποιος εκφράζει την άποψή του γιά την Ελληνικη γλώσσα, την Μητέρα όλων των γλωσσών, οφείλει να το κάνει με σεβασμό και εάν ειναι ´Ελληνας και με σεμνότητα. Η καϋμένη η γλώσσα μας, πεθάινει, τόσο από τα βόλια της ρωσόφερτης αριστεράς, όσο και απο τον εναγκαλισμό του ακροδεξιού φασισταριού. Τελευταία και ένας νέος ιντερνετικός "προστάτης" με ποδοσφαιρικό ήθος, οργή Χομειινί και γλώσσα σκυλάδικου, την υπερασπίζεται...Σωπάστε και ακούστε τη γλώσσα μας να μιλάει, με ειρωνία για όλα αυτά...
  Deniz Karadeniz
  απάντηση410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλύτερα να μασά. παρά να μιλά... | 26/08/2012 10:22
  Τι το ήθελε, βιολόγος να γράψει γλωσσολογικό αρχαιολογικό βιβλίο... Μπορεί να έφτασε στο απόλυτα σωστό (από άποψη βιολογίας) συμπέρασμα, αλλά δυστυχώς παρέβλεψε ένα μικρό εμπόδιο... Πως υπάρχουν ατράνταχτα αρχαιολογικά ευρήματα, πως στην Ανατολία πριν το 2000 π.Χ. μιλούσαν ΜΗ ινδοευρωπαϊκές γλώσσες... Το γλωσσολογικό υπόστρωμα της χιττιτικής, της καρικής, της λουβιακής, που είναι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, δείχνει πως επικρατούσαν οι μη ινδοερωπαϊκές όπως χατική. Και τα αρχαιολογικά ευρήματα, με επιγραφές μη ινδοευρωπαϊκές, και η Ιστορία όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα χιττιτικά κείμενα δείχνουν πως οι ινδοευρωπαίοι έφτασαν αργότερα στην Ανατολία, και οχι πριν απο 9000 χρόνια.
  Αλέξανδρος Αθ.
  απάντηση32
   
   
  ΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ | 26/08/2012 07:35
  ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΘΕΣΦΑΤΟΝ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΣΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΖΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΕΞΕΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΞΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ.
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ
  απάντηση614
   
   
  Η γλώσσα μας «φύτρωσε» στην Ανατολία; - Σχολιον | 26/08/2012 02:00
  Η υποθεσις των Τυμβων της Ν.Ρωσσιας συμφωνει περισσοτερον μετα των δεδομενων της συγκριτικης γλωσσολογιας παρα η αντιστοιχος της Ανατολιας. Τα σχολια τα οποια συνοδευουν το αρθρον σας υποδεικνυουν ποσον λειπει η υπαρξις ενος περιεκτικου λεξικου της Ελληνικης γλωσσης μεθ' ολων των τμηματων, φωνολογιας, τυπολογιας, συντακτικης, σημασιολογιας μετ' αναφορων πρωτης χρησεως, ιδιωματικων χρησεων, Ινδογερμανικης ετυ-μολογιας . Εαν αυτο ειναι αδυνατον να συμπεριλαβη την Νεοελληνικην η οποια ειναι εις το νηπιακον σταδι-ον της διαμορφωσεως της εν σχεσει προς τας αλλας μεγαλας ΙΓ γλωσσας της Ευρωπης, ας περιορισθη εις την Αρχαιοελληνικην, η οποια αποτελει και την πλεον τελειαν ΙΓ γλωσσαν.
  Ε.Ε.Δ.
  απάντηση24
   
   
  επιστήμη. | 26/08/2012 01:41
  ο καθείς εφ'ω ετάχθη! γιατί πρέπει να μας ζαλίζουν ερασιτέχνες της γλώσσας, εθνικόφρονες γλωσσαμύντορες και κάθε αδαής με απόψεις περί γλώσσας; η γλωσσολογία είναι επιστήμη, έχει συγκεκριμένο αντικείμενο και κυρίως μεθοδολογία. νομιμοποιούνται να μιλούν μόνο οι ειδικοί. τα ίδια έκανε και η δασκαλίτσα τις προάλλες και ξέσπασε πόλεμος...
  remezzo
  απάντηση113
   
   
  ευτυχως | 25/08/2012 20:56
  ευτυχως για μας .θα απαντησουν οι ακαδημαικοι και οι γλωσσολογοι μας
  Ανώνυμος / η
  απάντηση41
   
   
  Παραφιλολογία | 25/08/2012 15:22
  Ο παράγων "χρονολογίες στις οποίες θεωρείται ότι οι διάφορες γλώσσες αποχωρίστηκαν μεταξύ τους" στοιχειοθετεί λήψη του ζητουμένου, η θεωρία μοιάζει μ΄ εξίσωση με τρεις-τέσσερεις αγνώστους (χρονολογίες, αποχωρισμός γλωσσών, ύπαρξη μητέρας-γλώσσας). Η μεταφορά μοντέλων της εξελικτικής βιολογίας στην ιστορική γλωσσολογία στερείται ερείσματος. Τα αγγλικά, για παράδειγμα, που μιλιούνται σήμερα στην Β. Αμερική δεν έχουν μητέρα-γλώσσα την αγγλική, αλλά την αγγλική διάλεκτο του Λονδίνου. Η γλωσσική συγγένεια και η ύπαρξη συγγενικών υπομάδων είναι δεδομένη, οι γενεαλογίες όμως, που βασίζονται σε υποθέσεις, της αρμοδιότητας του κου Λιακόπουλου.
  Γεώργιος Χατζιδάκις
  απάντηση12
   
   
  Τουριστική διαφήμιση της Ανατολίας (νυν Τουρκίας)? | 25/08/2012 15:22
  Δεν είμαι γλωσσολόγος ούτε εθνικιστής όμως η εν λόγω μελέτη περί γέννησης της ινδοευρωπαϊκής γλώσσας πριν απο 8.000- 9.000 χρόνια στην Ανατολία, από ειρηνικούς αγρότες της Ανατολίας, μου μοιάζει λίγο σαν κατευθυνόμενη (ελπίζω λόγω αμάθειας). Η αντίπαλη θεωρία («υπόθεση του Κουργκάν») που θέλει την ινδο-ευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια να κατάγεται από πολεμοχαρείς βοσκούς πριν από 4.000 με 5.000 χρόνια από τις στέππες του Πόντου και της Κασπίας Θάλασσας ήταν εντελώς ατεκμηρίωτη (αφού δεν εξηγούσε το πώς την εποχή του Ομήρου, ήτοι περί τα 3.500 χρόνια από σήμερα εκφράζονταν τόσο ολοκληρωμένα) και έπρεπε κάπως να αντικατασταθεί.
  Γιώργος Γκ.
  απάντηση57
   
   
  μια ερωτηση | 25/08/2012 01:51
  το "μπουρδες" πως το λενε στις αλλες γλωσσες τις "ινδοευρωπαικης οικογενειας" ;
  αλληλουια
  απάντηση1644
   
   
   
  ανόητοι!!! | 24/08/2012 23:33
  Η συγκεκριμένη λέξη στήν ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα είναι ΜΗΤΗΡ καί όχι μητέρα. Η προσπάθεια της νόθευσης της Ελληνικής γλώσσας καί η υποβάθμισή της είναι συνεχής .Ινδοευρωπαικός παραλογισμός. Ο κομπλεξισμός τους δέν θά νικήσει !! Γρηγορείτε. Μέσα στήν κρίση τά θέματα περί γλώσσας είναι ασταμάτητα. Βαυκαλίζεσθε !!!
  ΜΗΤΗΡ γλωσσών.
  απάντηση2057
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  εντελως λαθος γλωσσολογικα το δεντρο σας | 24/08/2012 23:32
  καταρχας το εν λογω δεντρο που δειχνετε ειν αι εντελως λαθος η ελληνικη ανηκει επιστημονικα και γλωσσολογικα στις κεντουμ ητοι στις δυτικες ευρωπαικες γλώσσες δηλ επρεπε να την βαλετε κοντα στις ρομανικες και φρυγικες και οχι στις σατεμ στις ιρανικες που την εχετε ενω εχετε τα αλβανικα ως ιλλυρικη γεγονος που ειναι γλωσσολογικα απιστευτο επιστημονικο ατοπημα τα ιλλυρικα ηταν δυτικη ευρωπαικη γλωσσα ισως και κελτικη η συγγενης με τα ελληνικα ενω η αλβανικη ανηκει στην σατεμ ομογλωσια δηλ συγγενης με τα ιρανικα αρμενικα σλαβικα Επισης εχετε τις σλαβικες γλωσσες μαζι με τις γερμανικες και τις βαλτικες επισης καμμια σχεση οι σλαβικες ειναι σατεμ δηλ ανατολικες ευρωπαικες οπως τα ιρανικα τα αλβανικα τα ινδικα κλπ ενω οι γερμανικες δυτικες ευρωπαικες ήτοι κεντουμ οπως τα ελληνικα τα ιταλικα κελτικα κλπ ενω οι βαλτικες δεν ειναι ολες ευρωπαικες γλωσσες π,χ, τα εσθονικα ειναι ουραλικη φιννικη
  glwssologos
  απάντηση4610
   
   
   
  κυρια φαφούτo, | 24/08/2012 22:05
  Καλά αυτοί οι βάρβαροι έχουν λόγο να τα λένε, αλλα εσύ κυρια φαφούτo? Έχεις και εσύ τους λόγους σου για την ανύπαρκτη ινδοευρωπαϊκή παπαριά?
  zaglos
  απάντηση1849
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων