Οπως ανακοίνωσε η NASA η διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο δορυφόρος Mars Odyssey που παρακολουθούσε τη διαδικασία προσεδάφισης έστειλε το πολυπόθητο σήμα στο κέντρο ελέγχου της αποστολής ότι το ρομπότ προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Γκέιλ που ήταν το σημείο της προσεδάφισης του.

Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά ελπίζοντας ότι δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά τη διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Αρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και μάλιστα το ρομπότ έστειλε τις πρώτες εικόνες από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Η πρώτη φωτογραφία ελήφθη με μια από τις κάμερες η οποία όμως δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία και για αυτό είναι ολίγον «θολή» και χαμηλής ανάλυσης. Δεν είχε όμως ιδιαίτερη σημασία η ποιότητά της όσο το γεγονός ότι η κάμερα λειτούργησε αμέσως μετά την προσεδάφιση. Στη συνέχεια το ρομπότ έστειλε μια ακόμη που είναι πιο «καθαρή» και υψηλότερης ανάλυσης καθώς οι κάμερες του αρχίζουν να αυξάνουν το επίπεδο της λειτουργίας τους.

Λίγη ώρα μετά την είδηση ότι το Curiosity προσεδαφίστηκε και τέθηκε σε λειτουργία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαιρετίζει το γεγονός ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ότι το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ θα συνεχιστεί με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών που θα συνεργαστούν με τη NASA ώστε να μειωθεί ο προϋπολογισμός της αμερικανικής υπηρεσίας και να «γλιτώσουν λεφτά οι φορολογούμενοι πολίτες», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αποστολή

To πυρηνοκίνητο ρομπότ θα εξερευνήσει τον Αρη για δύο χρόνια και βασικός του στόχος είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Με δεδομένο ότι στο μακρινό παρελθόν στην επιφάνεια του Αρη υπήρχε νερό είναι πιθανό να είχε κάνει την εμφάνιση της η ζωή. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι στο υπέδαφος του πλανήτη είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Δείτε τι συνέβη στο κέντρο ελέγχου της αποστολής μόλις επιβεβαιώθηκε ότι το Curiosity προσεδαφίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.