Η τρέλα των selfies καλά κρατεί και όπως φαίνεται ταξιδεύει στην Αφρική απαθανατίζοντας την άγρια ζωή στα καλύτερά της! Ο λόγος για το πρωτότυπο πρότζεκτ «Snapshot Serengeti» (Στιγμιότυπο Σερενγκέτι) στο ομώνυμο εθνικό πάρκο της Βόρειας Τανζανίας που δημιούργησαν ερευνητές για την καταγραφή των πληθυσμών των άγριων ειδών που ζουν στην περιοχή, με τη βοήθεια… selfies! Σκοπός του πρότζεκτ που στήθηκε από τον ιστότοπο Zooniverse (www.zooniverse.org), ο οποίος ανήκει στην εκπαιδευτική οργάνωση Citizen Science Alliance, είναι η ενημέρωση του κοινού μέσω της συμμετοχής του στη διεξαγωγή της διαδικτυακής μελέτης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι ερευνητές τοποθέτησαν συνολικά 225 κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε μια έκταση περίπου 1.125 τ. χλμ., οι οποίες είχαν ρυθμιστεί ώστε να φωτογραφίζουν οτιδήποτε θερμότερο από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος πλησίαζε στον φακό –δηλαδή τα ζώα. Οι «φωτο-παγίδες», όπως τις ονομάζουν οι ειδικοί, παρέμειναν στα σημεία όπου στήθηκαν από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2013 και οδήγησαν στην απαθανάτιση πάνω από 1,2 εκατ. σκηνών από την καθημερινότητα των ζώων, αποκαλύπτοντας –μεταξύ άλλων –κωμικές στιγμές περιέργειας που έφταναν μέχρι και σε σημείο… photobombing.
Για την ανάλυση του φωτογραφικού υλικού, οι ειδικοί συνεργάστηκαν με 28.000 εθελοντές από 70 χώρες (με την πλειονότητά τους να προέρχεται από τις ΗΠΑ), οι οποίοι ανέλαβαν κυρίως την ταυτοποίηση των ειδών. Σύμφωνα με την επικεφαλής του όλου εγχειρήματος, δρα Αλεξάντρα Σουόνσον από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία, «τελικά η αγάπη του κοινού για φωτογραφίες χαριτωμένων ζώων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την επιστήμη».
Και για τους δύσπιστους, σύμφωνα με τους επιστήμονες η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της «δημόσιας» μελέτης με την πολύτιμη συμβολή του κοινού ήταν πολύ υψηλή. Συγκεκριμένα, προκειμένου να δοκιμάσουν την ακρίβεια της μεθόδου τους, οι ερευνητές ζήτησαν από πέντε επιστήμονες να ταυτοποιήσουν 4.000 φωτογραφίες τις οποίες είχε αξιολογήσει ήδη το κοινό. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα φάνηκε ότι στο 96,6% των περιπτώσεων οι απαντήσεις των πολιτών συμφωνούσαν με εκείνες των ειδικών.
Οι κάμερες «συνέλαβαν» τα πάντα –από «selfies» των περίεργων του ζωικού βασιλείου που έκαναν τα γλυκά μάτια στον φωτογραφικό φακό, μέχρι κυνηγετικές εξορμήσεις, οικογενειακά πορτρέτα και τρυφερά τετ α τετ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, ήταν η καταστροφή και η αντικατάσταση μέρους του εξοπλισμού που άγγιζε συνολικά το 15% ετησίως και οφειλόταν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, επιδρομές… εντόμων αλλά και… βανδαλισμούς ευέξαπτων χνουδωτών περαστικών.
Εμείς επιλέξαμε μερικές από τις εντυπωσιακές λήψεις και σας τις παρουσιάζουμε.
Φωτογραφίες: zooniverse

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ