36 διαφορετικές μελέτες, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε δεδομένα για την κατανάλωση καφέ από 1.270.000 συμμετέχοντες, έλαβαν υπ’ όψιν τους αμερικανοί ερευνητές.

3-5
κούπες καφέ την ημέρα βρέθηκε να είναι η κατανάλωση που προστατεύει από τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και από την εμφάνιση διαβήτη.

10
και πλέον κούπες έπρεπε να καταναλωθούν για να μηδενιστούν τα όποια οφέλη. Σημειώνεται ότι οι μελέτες αφορούσαν μαύρο καφέ, χωρίς γάλα και, κυρίως, χωρίς ζάχαρη, σιρόπι κ.τ.λ.
Χειραψία και εμπιστοσύνη
Η δύναμη της χειραψίας στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αγνώστων που συναντώνται για επαγγελματικούς λόγους είναι τόσο μεγάλη που λειτουργεί ακόμη και αν ένας από τους δύο είναι ρομπότ! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ, οι οποίοι ζήτησαν από 120 εθελοντές να παίξουν ένα παιχνίδι αγοραπωλησίας σπιτιού. Οι εθελοντές αποδέχθηκαν τον ρόλο του αγοραστή ή του πωλητή (τυχαία) και στο πλαίσιο της διαδικασίας έκαναν χειραψία με τον Nao, ένα ρομπότ με ανθρώπινη όψη το οποίο κατά περίσταση έπαιζε τον ρόλο του πωλητή ή του αγοραστή. Στην υπόθεση εργασίας ο Nao εκπροσωπούσε έναν άνθρωπο που βρισκόταν πολύ μακριά. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η χειραψία με τον Nao οδηγούσε σε ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των απομακρυσμένων και αγνώστων μεταξύ τους ατόμων.

Χαζή ερώτηση
Θεραπεύεται η κατάθλιψη με ασπιρίνες;

Είναι πολύ νωρίς για να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση, αλλά η ερώτηση δεν είναι καθόλου χαζή. Στην πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερες μελέτες συνδέουν τη φλεγμονή (η οποία αντιμετωπίζεται με φάρμακα τύπου ασπιρίνης) με την κατάθλιψη. Ωστόσο ως πρόσφατα δεν ήταν ξεκάθαρο αν οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους εμφάνιζαν κατάθλιψη επειδή η αρχική νόσος δυσκόλευε τη ζωή τους ή αν υπήρχε μια φυσιολογική διαδικασία που συνδέει την κατάθλιψη με τη φλεγμονή. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην Αγγλία οι οποίοι παρακολούθησαν 4.500 παιδιά που γενήθηκαν στην περιοχή του Μπρίστολ τη δεκαετία του 1990, τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής (τα οποία μετρούνται με ειδικούς δείκτες στο αίμα) σε ηλικία 9 ετών διπλασίαζαν την πιθανότητα κατάθλιψης στην εφηβεία. Στόχος των ερευνητών είναι να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την εφηβική, κατ’ αρχάς, κατάθλιψη με αντιφλεγμονώδη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ