4 Νοεμβρίου
Ματιές στην πόλη
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, Λ. ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Το πρόγραμμα των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» ξαναρχίζει στο ΕΙΕ, με τον Α’ κύκλο ομιλιών του να τιτλοφορείται «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων». Την Τρίτη, ώρα 19.00, θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα αυτού του κύκλου από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, καθηγητή Ταξιάρχη Κόλια, και τη δρα Μάνθα Ζαρμακούπη. Προσκεκλημένος της βραδιάς ο ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης, που θα εισηγηθεί το θέμα «Οπου η Αρχαιολογία συνάντησε την Αρχιτεκτονική». Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά μπορείτε και να παρακολουθήσετε διαδικτυακά από τη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live/.
6 Νοεμβρίου


Για Ερευνα στη Γερμανία


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΕΔΕΑ, ΑΠΘ, 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Πέμπτη και μεταξύ των ωρών 9.00 και 15.00 το Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου (ΚΕΔΕΑ) και το ενημερωτικό κέντρο της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση με τίτλο «Ερευνα στη Γερμανία». Οι συμμετέχοντες έλληνες ερευνητές που εργάζονται σε γερμανικά ερευνητικά κέντρα θα ενημερώσουν για τις εκεί εργασίες τους, θα περιγράψουν το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και θα βοηθήσουν τους ενδιαφερομένους να βρουν το κατάλληλο εξωπανεπιστημιακό κέντρο για την έρευνά τους, όπως και πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στους ιστότοπους www.auth.gr και www.daad.gr/, ενώ το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα βρείτε στο https://www.auth.gr/sites/default/files/programma_imeridas_ereunas_6_nov.pdf.
Ως 9 νοεμβρίου


Eκπαιδευτική χρήση εκτυπωτών 3D


Μια από καιρό αναμενόμενη πρωτοβουλία ανέλαβε η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ): διοργανώνει στο InnovAthens, τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Tεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, εργαστήρια για την εκπαιδευτική χρήση των τεχνολογιών εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων (3D printing). Τα εργαστήρια θα διαρκούν τρεις ώρες και θα καλύπτουν την εισαγωγή στις έννοιες της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα βασικά εργαλεία σχεδιασμού και παραμετροποίησης αντικειμένων, τις φιλοσοφίες και μεθοδολογίες ένταξης των τεχνολογιών αυτών στη μαθησιακή διαδικασία. Προσκαλούνται να συμμετάσχουν δωρεάν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον μικρό αριθμό των 10-12 συμμετεχόντων ανά εργαστήριο. Για τις λεπτομέρειες και τη δήλωση συμμετοχής διαβάστε το https://edu.ellak.gr/κάλεσμα-εκπαιδευτική-χρήση-των-τεχνο/.
Νοέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2015


Παιχνίδια Επιστημονικής Φαντασίας


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, ΠΕΝΤΕΛΗΣ 11 & λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387, Π. ΦΑΛΗΡΟ
Στη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενιδείου ξεκίνησε από τις 25 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως την 1η Φεβρουαρίου το πρόγραμμα της ενότητας «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία». Εκτυλίσσεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά: στις 11.30-12.45 το διαδραστικό εργαστήρι «Ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας» για παιδιά 9-12 ετών, στις 13.30-14.10 η επίδειξη πειραμάτων «Η Επιστήμη των παιχνιδιών» για παιδιά άνω των 8 ετών και ενηλίκους και στις 15.30-16.15 η διαδραστική αφήγηση «Επιστήμη, φαντασία και εφευρετικότητα» για παιδιά άνω των 11 ετών και ενηλίκους. Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση αλλά μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Εκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Πληροφορίες σχετικά μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα www.eef.edu.gr.
Νοέμβριος 2014 – Δεκέμβριος 2015


Η άγνωστη προστατευόμενη Ελλάδα


ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΟΘΩΝΟΣ 100, ΚΗΦΙΣΙΑ
Με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) ετοίμασε και εγκαινίασε στις 31 Οκτωβρίου την πολύμηνη έκθεση «Ανακαλύψτε την άγνωστη Ελλάδα –Προστατευόμενες περιοχές». Στην έκθεση παρουσιάζονται 20 προστατευόμενες περιοχές από όλη την Ελλάδα, όπου το μουσείο έχει αναπτύξει ποικίλες δράσεις αφιερωμένες στην προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων θα δίδονται πληροφορίες για τις περιοχές, τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν και στις προθήκες θα παρουσιάζονται σπάνια και απειλούμενα δείγματα φυτών και ζώων, όπως και πληροφορίες για την κατάσταση και τη σημασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης θα είναι: Τρίτη – Παρασκευή 09.00-14.30, Σάββατο 09.00-16.00 και Κυριακή 10.00-16.00. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 8015.870 και τον ιστότοπο www.gnhm.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ