Ενα αυτόνομο θερμοκήπιο εσωτερικού χώρου ανέπτυξε μια ομάδα από ευρηματικούς εφευρέτες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Το Niwa, όπως ονομάζεται, είναι κομψό ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στο σαλόνι και δέχεται εντολές εύκολα και γρήγορα μέσω smartphone.
Σύμφωνα με τους επινοητές του πρωτότυπου συστήματος, με τον τρόπο αυτόν οι κάτοχοι του Niwa θα είναι σε θέση να καλλιεργούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν κήπο.
To hi-tech θερμοκήπιο αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο υδροπονικό σύστημα: είναι εξοπλισμένο με υπερευαίσθητους αισθητήρες και ειδικούς ενεργοποιητές με σκοπό την εξομοίωση των πραγματικών περιβαλλοντικών συνθηκών. Ο τρόπος λειτουργίας του, παιχνιδάκι! Ο χρήστης κατεβάζει το συνοδευτικό app και επιλέγει τον τύπο του φυτού που επιλέγει να καλλιεργήσει. Ενα εξειδικευμένο πρόγραμμα φορτώνεται στη συσκευή και ξεκινάει η προσαρμογή των συνθηκών στο εσωτερικό του τεχνολογικά προηγμένου θαλαμίσκου καλλιέργειας στις ανάγκες του φυτού. Ενας ενσωματωμένος μικροεπεξεργαστής «διαβάζει» τη δίψα του φυτού και υποδεικνύει την ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του.
Στην πορεία η εφαρμογή ζητεί ενημέρωση από τον χρήστη, π.χ. αν το φυτό έχει βγάλει φύλλα κτλ. Ανάλογα με τις περαιτέρω ενημερώσεις που δίνει ο ίδιος, οι συνθήκες του θερμοκηπίου του σαλονιού προσαρμόζονται εκ νέου.
Το Niwa αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Ιανουάριο του 2015 και η φθηνότερη εκδοχή του θα στοιχίζει περί τα 220 ευρώ.
«Τρισδιάστατα» παιδικά βιβλία Μπράιγ
Μια επαναστατική ιδέα για παιδιά με προβλήματα όρασης είχαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ. Δημιούργησαν μια σειρά από ειδικά παιδικά βιβλία, τα οποία, εκτός από τις περιγραφές στη γλώσσα Μπράιγ, διαθέτουν τρισδιάστατες δομές τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ψηλαφίσουν.
«Η κάθε τρισδιάστατη εκτύπωση είναι στην πραγματικότητα μοναδική» αναφέρει ο επικεφαλής του ενδιαφέροντος πρότζεκτ δρ Τομ Γιέ. Κατά τους τελευταίους μήνες οι ερευνητές εργάζονταν για τη μετατροπή δύο κλασικών αμερικανικών παραμυθιών («Goodnight Moon» και «The Very Hungry Caterpillar»). Στη συνέχεια μοίρασαν τα «τρισδιάστατα» βιβλία σε τυφλά παιδιά από το Κέντρο Anchor στο Ντένβερ. Τα εν λόγω βιβλία, εξαιτίας των ειδικών τρισδιάστατων δομών, είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Προσφέρουν ωστόσο τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να «περιηγηθούν» στην πλοκή της ιστορίας με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο. «Από τη στιγμή που τα παιδιά του Κέντρου έχουν περιορισμένη ως καθόλου όραση, το να έχουν ένα βιβλίο το οποίο τούς προσφέρει περισσότερα ερεθίσματα θα μπορούσε να τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο» εξηγεί από την πλευρά της η διευθύντρια του Κέντρου Αλις Απλμπάουμ.
Ομπρέλα ποδηλάτου
Ονομάζεται Brolly και είναι μια ομπρέλα η οποία στερεώνεται στο τιμόνι του ποδηλάτου για άνετη μετακίνηση και ξέγνοιαστες βόλτες ακόμη και κατά τους βροχερούς φθινοπωρινούς μήνες.
Πίσω από την ομπρέλα για δίκυκλα βρίσκεται η ολλανδική εταιρεία Senz με έδρα στο Ντελφτ. Στόχος της ήταν η δημιουργία ενός εύχρηστου αξεσουάρ που να τοποθετείται εύκολα στο ποδήλατο και να προστατεύει τον αναβάτη από τη βροχή. Η Brolly διαθέτει αεροδυναμικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτική σε ισχυρούς ανέμους που αγγίζουν ως και τα 113 χλμ./ώρα. Κάτι τέτοιο τής επιτρέπει να διατηρεί το σχήμα της ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και να προστατεύει αποτελεσματικά τον αναβάτη.
«Τα μαλλιά και τα ρούχα είναι εκείνα που πλήττονται κυρίως ύστερα από μια γρήγορη μετάβαση με το ποδήλατο στην πόλη, μια βροχερή μέρα. Κάτι τέτοιο ωστόσο με τη βοήθεια της ομπρέλας Brolly θα αποτελεί πλέον εικόνα του παρελθόντος» αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας. «Με τη βοήθεια της ειδικής βάσης που τοποθετείται στο τιμόνι του ποδηλάτου, ο αναβάτης μπορεί να οδηγεί με τα δυο του χέρια και να παραμένει προσηλωμένος στον δρόμο. Οταν πάλι δεν βρέχει, η βάση διπλώνει και μικραίνει, ενώ η ομπρέλα μπορεί να «αποθηκευθεί» στα πιρούνια του ποδηλάτου».
Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, η βάση στοιχίζει 39 ευρώ, ενώ η πρακτική ομπρέλα για δίκυκλα διατίθεται σε δύο μεγέθη, με κόστος 25 και 50 ευρώ αντίστοιχα.
ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ-«ΕΝΥΔΡΕΙΟ»
Στη λογική των σπα με τα ψαράκια (που αφαιρούν από την επιδερμίδα τα νεκρά κύτταρα), ο κορεάτης σχεδιαστής Τσαν Γεόπ Ζεόνγκ οραματίστηκε ένα πλυντήριο-«ενυδρείο».
Το καινοτόμο διάφανο πλυντήριο Pecera, το οποίο αποτέλεσε τη συμμετοχή του σχεδιαστή στον ετήσιο διαγωνισμό σχεδίου Design Lab της σουηδικής Electrolux, φιλοξενεί στο εσωτερικό του ρομποτικά ψαράκια τα οποία με τη βοήθεια μιας κάμερας ανιχνεύουν λεκέδες και βρωμιά στα ρούχα. Κατά τη διαδικασία της πλύσης, το κάθε ψαράκι «προσκολλάται» στους λεκέδες και τους διασπά μέσω της αναρρόφησης.
Σύμφωνα με τον Ζεόνγκ πρόκειται για μια οικολογική προσέγγιση καθώς η όλη διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς σταγόνα απορρυπαντικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ