Επαναστατική μεταμόσχευση τραχείας
Μια μεταμόσχευση που χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» για την ιατρική διεξήγαγαν άγγλοι και ιταλοί ειδικοί οι οποίοι χάρισαν σε ένα 10χρονο αγόρι μια καινούργια τραχεία με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων του ίδιου του μικρού ασθενούς. Η επέμβαση διήρκεσε εννέα ώρες και η ομάδα των γιατρών, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Great Οrmond Street» του Λονδίνου Μάρτιν Ελιοτ, επέτυχε για πρώτη φορά να μεταμοσχεύσει ένα ζωτικής σημασίας όργανο σε έναν ασθενή και εκείνο να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά από το πρώτο λεπτό. Ο 10χρονος, του οποίου τα στοιχεία δεν αποκαλύφθηκαν, δεν χρειάστηκε να λάβει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα καθώς στη νέα τραχεία που έλαβε είχαν διοχετευθεί βλαστικά κύτταρα που προέρχονταν από τον μυελό των οστών του. Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός του δέχθηκε αμέσως το μόσχευμα, το οποίο του προσφέρει τώρα μια φυσιολογική ζωή. Σημειώνεται ότι ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση τραχείας με πρώτη ύλη τα ίδια τα κύτταρά του ήταν η Κλαούντια Καστίγιο. Ωστόσο στη δική της περίπτωση το μόσχευμα παρέμεινε στο εργαστήριο υπό ειδική επεξεργασία επί έξι μήνες πριν από την επέμβαση. Στην περίπτωση του δεκάχρονου μετά την έγχυση των βλαστικών κυττάρων το μόσχευμα τοποθετήθηκε στον ασθενή και αφομοιώθηκε αμέσως χωρίς να εμφανιστούν προβλήματα.

Τα μυστικά του εφιάλτη

Αλλοι βλέπουν ότι πέφτουν στο κενό ή ότι πνίγονται, άλλοι ότι κάποιος ή κάτι τους κυνηγάει, άλλοι ότι κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο παθαίνει κάτι κακό. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τίποτε που βλέπουν στα όνειρά τους δεν τους τρομάζει και ότι δεν ξυπνούν ποτέ αγχωμένοι, φοβισμένοι ή ιδρωμένοι. Γερμανοί ερευνητές προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες του υποσυνειδήτου και του μηχανισμού των ονείρων πραγματοποιώντας μια μεγάλη έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 2.000 άτομα. Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν είναι και το προφανές: ότι, δηλαδή, τα όνειρα που βλέπουμε αντανακλούν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας. Τα πιο κοινά «θέματα» των ατόμων που βλέπουν εφιάλτες είναι ότι πέφτουν από ψηλά στο κενό, ότι έχουν παραλύσει, ότι τους κυνηγούν, ότι έχουν καθυστερήσει και ότι κάποιος αγαπημένος τους πεθαίνει. Πολύ συχνή στα κακά όνειρα είναι η απώλεια μαλλιών και δοντιών, καθώς επίσης και η συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διαφορές στους εφιάλτες που βλέπουν οι άνδρες και οι γυναίκες.

Τα καρύδια σώζουν τον προστάτη

Τα καρύδια ίσως αποτελούν ένα σημαντικό προληπτικό «όπλο» ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πειράματα σε ποντίκια τα οποία διεξήχθησαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Φρανσίσκο, ότι η υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε καρύδια μείωσε το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης όγκων στον προστάτη των πειραματοζώων. Εκτιμούν πως το μυστικό κρύβεται στο ότι τα καρύδια μειώνουν τα επίπεδα της ενδοθηλίνης, μιας ουσίας που προάγει τις φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Οι αμερικανοί επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν την επίδραση των καρυδιών στον προστάτη καθώς έχει φανεί ότι οι ασθενείς με καρκίνο του συγκεκριμένου αδένα εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ενδοθηλίνης. Είδαν ότι ποντίκια που έτρωγαν καρύδια ανέπτυξαν όγκους στον προστάτη κατά 50% μικρότερους σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που κατανάλωναν έλαιο σόγιας. Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή ουσιών που προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων, μιας μορφής βιταμίνης Ε που έχει αντιφλεγμονώδη δράση, πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών.

Φορητές μονάδες αφαλάτωσης

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία ανέπτυξε μια μικροσκοπική συσκευή που αφαιρεί το αλάτι από το θαλασσινό νερό ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία φορητών εγκαταστάσεων αφαλάτωσης οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και με μπαταρίες. Το επαναστατικό σύστημα (αν πράγματι αποδειχθεί λειτουργικό) θα μπορούσε να αποτελέσει σωτήρια λύση σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή σε περιπτώσεις καταστροφών του δικτύου ύδρευσης σε φτωχές χώρες. Οι μεγάλες συμβατικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης που παράγουν πόσιμο νερό για ολόκληρες πόλεις εφαρμόζουν την τεχνολογία της «αντίστροφης όσμωσης», στην οποία το θαλασσινό νερό υποχρεώνεται να διέλθει μέσω μιας μεμβράνης που συγκρατεί το αλάτι. Η διαδικασία όμως είναι ενεργοβόρα και η μεμβράνη συχνά φράζει, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι ογκώδεις, στάσιμες και ακριβές. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ, αν συνενωθούν χιλιάδες νανοσυσκευές σαν αυτή που ανέπτυξαν, θα δημιουργηθεί ένα μικρό, φορητό, ελάχιστου κόστους και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σύστημα αφαλάτωσης.

Το μόνο αθάνατο ον

Το μυστικό της αιώνιας νεότητας φαίνεται ότι έχει ανακαλύψει η μέδουσα του είδους Τurritopsis nutricula. Η συγκεκριμένη μέδουσα έχει την ικανότητα να περνά από το ώριμο ενήλικο στάδιό της στο ανώριμο στάδιο του πολύποδα και πάλι από την αρχή.

Ετσι ουσιαστικώς δεν υπάρχει όριο στο προσδόκιμο ζωής της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί το μόνο γνωστό ζώο το οποίο μπορεί συνεχώς να γυρίζει πίσω το ρολόι του χρόνου. Το «κλειδί» αυτής της θαυμαστής ικανότητας κρύβεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται συνεχής επαναδιαφοροποίηση. Ορισμένα ζώα έχουν μια περιορισμένη ικανότητα τέτοιου είδους διαφοροποίησης «αναγεννώντας» ορισμένα όργανά τους όπως οι σαλαμάνδρες. Η Τurritopsis nutricula ωστόσο μπορεί να αναγεννά ολόκληρο το σώμα της ξανά και ξανά. Βέβαια, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζώο νικά τον θάνατο, ο αριθμός των ατόμων του είδους έχει ήδη κατακλύσει τους ωκεανούς, ενώ οι ειδικοί μιλούν για μια επικείμενη σιωπηρή παγκόσμια επιδρομή.

Φυκό-ψωμο ενάντια στην παχυσαρκία

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ υποστηρίζει ότι η προσθήκη…

φυκών στο ψωμί, στα μπισκότα και στο γιαούρτι θα μπορούσε να μειώσει το λίπος που απορροφά ο οργανισμός ως και κατά 75%. Το «μυστικό» φαίνεται να είναι τα αλγινικά, που εξάγονται από τα φύκη και τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη σε μικρές ποσότητες στις τροφές καθώς τους προσφέρουν συμπυκνωμένη και «γεμάτη» γεύση. Πρώιμα τεστ γεύσης που διεξήγαγαν οι επιστήμονες από το Νιούκασλ έχουν δείξει ότι η προσθήκη αλγινικών και σε μεγαλύτερες ποσότητες στα τρόφιμα θα μπορούσε να είναι δυνατή. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές προκειμένου να δουν πόσο αποτελεσματική θα ήταν η προσθήκη τους στις τροφές στο πλαίσιο μιας φυσιολογικής διατροφής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Ιαν Μπράουνλι, τα φύκη μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικά μια πολύ πιο αποτελεσματική εναλλακτική ενάντια στην παχυσαρκία σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού.