Τα παιδιά που γεννιούνται με «αχρείαστη» καισαρική τομή- για τη διεξαγωγή της οποίας δεν συντρέχει ιατρικός λόγος- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων, προειδοποιούν δανοί ερευνητές έπειτα από μελέτη σε 34.000 περιπτώσεις τοκετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Ααρχους που δημοσιεύεται στο έντυπο «Βritish Μedical Journal» τα βρέφη που γεννιούνται με… προαιρετική καισαρική τομή έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος σε σύγκριση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό ή με επείγουσα καισαρική που λαμβάνει χώρα για ιατρικούς λόγους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα βρέφη αυτά δεν ωφελούνται από αλλαγές στις ορμόνες και στη φυσιολογία του οργανισμού που συντελούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού και οι οποίες βοηθούν στην ωρίμανση των πνευμόνων.

Μάλιστα ο κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων αυξάνεται όσο νωρίτερα διενεργείται η καισαρική. Ο τετραπλασιασμός του κινδύνου αφορά γέννηση του βρέφους στην 37η εβδομάδα της κυήσεως. Η γέννηση κατά την 38η εβδομάδα της κυήσεως συνδέεται με τριπλάσιο κίνδυνο, ενώ κατά την 39η εβδομάδα με διπλάσιο κίνδυνο. Για παράδειγμα, όπως έδειξε η μελέτη από τη Δανία, από το σύνολο των παιδιών που γεννήθηκαν κατά την 37η εβδομάδα της κυήσεως, αναπνευστικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στο 10% όσων γεννήθηκαν με καισαρική τομή χωρίς να υπάρχει ιατρική ανάγκη σε σύγκριση με ποσοστό 2,8% που εμφανίστηκε στην ομάδα των παιδιών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό ή με έκτακτη καισαρική τομή.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει οι καισαρικές τομές να μην ξεπερνούν το 10%-15% επί του συνόλου των γεννήσεων. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 40% επί του συνόλου των γεννήσεων αφορά καισαρικές. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα ιδιωτικά μαιευτήρια όπου σύμφωνα με τους ειδήμονες ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική τομή- στα δημόσια νοσοκομεία το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35%.