Μια σημαντική γυναίκα και μητέρα


Κηδεύτηκε την Πέμπτη από το Α’ Νεκροταφείο η Ελένη Ποταμιάνου, που πέθανε την Τρίτη το πρωί, πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 χρόνων. Η Ελένη Ποταμιάνου ήταν μητέρα του Ανδρέα Ποταμιάνου, προέδρου της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, του Γιώργου Ποταμιάνου, προέδρου της ναυτιλιακής εταιρείας Ηπειρωτική, και της Βαρβάρας Ποταμιάνου, η οποία συμμετέχει στην ίδια εταιρεία.


Η Ελένη Ποταμιάνου γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα και αφιέρωσε όλη τη ζωή της στα ιδεώδη του Ερυθρού Σταυρού. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε με την ιδιότητα της εθελόντριας αδελφής τις υπηρεσίες της στο 7ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ στον εμφύλιο φρόντισε τους ασθενείς και τους τραυματίες του 423ου Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Το 1953 συμμετείχε στο έργο της περίθαλψης των σεισμοπαθών της Πάτρας και το 1954 έλαβε μέρος σε αποστολή στη Βιέννη για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την Ουγγαρία.


Στην πολύχρονη δράση της στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό βοήθησε και εκπαίδευσε τις νεότερες αδελφές και έκανε πολλά όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους φτωχούς και τους ανήμπορους. Η Ελένη Ποταμιάνου διετέλεσε μέλος πολλών φιλανθρωπικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σωματείων και βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και με πολλά μετάλλια (μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων του υπουργείου Στρατιωτικών, το Παράσημο Παπάγου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, το Χρυσό Μετάλλιο Εράνου του ΕΕΣ και το Χρυσό Μετάλλιο Ευποιίας).