* Η πρώτη δίκη (για τη Γλυφάδα) οδήγησε σε αθώωση των υπευθύνων * Σε απολογία καλούνται εντός των ημερών για τη Νέα Ιωνία


ΟΤΑΝ η ευθύνη διαχέεται, καθίσταται δυσδιάκριτη! Αυτό το νομικό αξίωμα επιβεβαιώνεται πλήρως από την προσπάθεια της Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια να αποδώσει ποινικές ευθύνες για δεδομένες εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε αντιπλημμυρική προστασία.


Η μοναδική δίκη που έγινε ως σήμερα (εκκρεμούν και άλλες) για τους υπευθύνους μιας από τις πλέον καταστρεπτικές πλημμύρες που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Αττική (εκείνη της Γλυφάδας) κατέληξε σε αθώωση των κατηγορουμένων! Συνεχίζονται όμως οι προσπάθειες των δικαστικών αρχών να βρουν άκρη στο κουβάρι των αρμοδίων, των υπευθύνων ή ανευθύνων, για τις άλλες πλημμύρες (Ποδονίφτης, Νέα Λιόσια) όπου ο ένας τα «ρίχνει» στον άλλο, οι δήμοι στην ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΠ στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΕΧΩΔΕ στις νομαρχίες και το γαϊτανάκι δεν έχει τελειωμό. Τι και αν τρία εισαγγελικά πορίσματα που συντάχθηκαν μετά από εμπεριστατωμένες έρευνες ενός εισαγγελέα, του κ. Ευ. Παντιώρα, ήταν καταπέλτης για το τις πταίει που πλημμυρίζουμε κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω. Η προσωποποίηση των ευθυνών και ο εντοπισμός των υπευθύνων αποδεικνύεται υπόθεση δυσκολότερη από εκείνη του Θησέα να βγει από το παλάτι του Μινώταυρου!


Ας δούμε ποιες ήταν όμως οι διαπιστώσεις του εισαγγελέα και πώς εξελίχθηκε στη συνέχεια η προσπάθεια της Δικαιοσύνης να αποδοθούν ευθύνες (διότι κρίθηκε ότι υπάρχουν) για θανάτους ανθρώπων και καταστροφές περιουσιών που αποτιμώνται σε εκατοντάδες δισ. δραχμές.


Για την καταστρεπτικότερη πλημμύρα που έπληξε το λεκανοπέδιο της Αττικής το 1994 με την υπερχείλιση του Ποδονίφτη (θρηνήσαμε τρεις νεκρούς και πολλές συνοικίες της Αθήνας, Περισσός, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια και άλλες, μετατράπηκαν σε λίμνες) διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα. Τα πορίσματά της αποκαλυπτικά και οι ευθύνες βαρύτατες για εργολάβους, μηχανικούς, υπευθύνους του ΠΕΧΩΔΕ, αρμοδίους της ΕΥΔΑΠ, υπαλλήλους της Πολεοδομίας αλλά και ιδιώτες.


Ο εισαγγελέας κ. Παντιώρας απέδωσε ευθύνες για εγκληματικές παραλείψεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς. Η επιτόπια έρευνά του στις κατεστραμμένες περιοχές τον οδήγησε στην καταγραφή παρατηρήσεων για τα βαθύτερα αίτια των καταστρεπτικών πλημμυρών. «Με την ανοχή των αρμοδίων και την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (αντιγράφουμε από το πόρισμά του) ενθάρρυναν τους καταπατητές και τους εμπόρους γης και δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου, με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για τους κατοίκους του».


Στο πόρισμα αυτό η έκκληση του εισαγγελέα προς τους υπευθύνους μοιάζει προφητική: «Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εγκαταλείψουν την εγκληματική ανοχή εν ονόματι του πολιτικού κόστους, διότι, αν η κατάσταση συνεχισθεί, δρομολογούνται νέες μελλοντικές καταστροφές»!


Το πόρισμα εγράφη το 1995. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η συγκεκριμένη υπόθεση για τις πλημμύρες του Ποδονίφτη βρίσκεται στα χέρια του 3ου τακτικού ανακριτή και εντός των ημερών αναμένεται η αποστολή κλήσεων σε απολογία εκείνων που θα κριθούν υπεύθυνοι.


Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν το 1994 από την υπερχείλιση του Ποδονίφτη είναι βαριά: ανθρωποκτονίες από αμέλεια, σωματικές βλάβες, πρόκληση πλημμύρας και άλλες δευτερεύουσες κατηγορίες. Ο εντοπισμός των υπευθύνων από τον εισαγγελέα κ. Παντιώρα αφορούσε: τους υπευθύνους της τεχνικής εταιρείας ΑΕΤΕ Τεχνοδομή – Αφοί Μ. Τραυλού που είχαν αναλάβει τις εργασίες κάλυψης του Ποδονίφτη στη λεωφόρο Ηρακλείου από τον αριθμό 173 και πέρα· τους υπευθύνους μηχανικούς από το ΥΠΕΧΩΔΕ που είχαν αναλάβει την επίβλεψη του έργου. Επιβλέποντες ήταν ο Δ. Μήτραινας και ο εργοδηγός Ν. Βουτυράκης. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών, όπως προέκυψε από την έρευνα, ήταν και η εκσκαφή όγκου χωμάτων μέσα και γύρω από την κοίτη του Ποδονίφτη. Τα χώματα όμως εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τα νερά και να φράξουν τον αγωγό που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούσε και να ξεχυθούν τόνοι νερού και λάσπης στη Λ. Ηρακλείου. Για τις πλημμύρες της Νέας Ιωνίας επίσης ευθύνες αποδίδονται στους αρμόδιους υπαλλήλους της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι παράνομα εξέδιδαν άδειες για αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά το 1992 μέσα στην κοίτη του Ποδονίφτη (εκτός των άλλων και ένα τριώροφο!) και σε υπευθύνους της ΕΥΔΑΠ που είχαν την ευθύνη για τον καθαρισμό των αγωγών και των φρεατίων. Για τις πλημμύρες στα Νέα Λιόσια η σχετική δικογραφία που έχει σχηματισθεί βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας από εισαγγελέα (είχε συνταχθεί και γι’ αυτήν πόρισμα από τον κ. Παντιώρα κατά των ιδιωτών, των υπευθύνων της ΕΥΔΑΠ, των δήμων και του ΥΠΕΧΩΔΕ) και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.


Η μοναδική υπόθεση με κατηγορουμένους για τις πλημμύρες στην Αττική που εκκαθαρίστηκε δικαστικά είναι εκείνη που αφορά την πλημμύρα της Γλυφάδας και των άλλων νοτίων προαστίων της Αθήνας. Η δίκη έγινε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και το αποτέλεσμά της είναι διδακτικό για την αλληλοκάλυψη που παρέχουν οι αρμόδιοι μεταξύ τους, αλλά και για τους πραγματικούς υπευθύνους των βιβλικών καταστροφών. Κατηγορούμενοι εννέα άτομα: υπάλληλοι των δήμων Γλυφάδας και Βούλας, της ΕΥΔΑΠ και εργολάβοι. Η κατηγορία πρόκληση πλημμύρας και ιδιώνυμα αδικήματα για το μπάζωμα ρεμάτων και απόθεση μπαζών σε δασικές περιοχές.


Η απόφαση του δικαστηρίου απαλλακτική. Γιατί; Διότι, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση (αριθμός 83752), τα δύο ρέματα (Χλόης και Ανατολικού Αερολιμένα) έχουν εξαφανιστεί από τη δεκαετία του ’60 και οι όποιες παραλείψεις των κατηγορουμένων δεν προσέθεσαν τίποτα ουσιαστικό στην υπάρχουσα καταστροφή των ρεμάτων!


Για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κόρινθο έρευνα ανέλαβαν δύο εισαγγελείς, ενώ για την υπερχείλιση της υπόγειας γέφυρας στον Κηφισό η Εισαγγελία Αθηνών αναμένει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ για να επέμβει.