ΤΟ ΠΡΩΤΟ «δείγμα γραφής» έδωσε η νεοεπιλεγείσα ηγεσία του Αρείου Πάγου κατά τις προαγωγές που αποφασίστηκαν σε όλα τα κλιμάκια της τακτικής δικαιοσύνης από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι προαγωγές έγιναν, κατά βάση, με τήρηση της επετηρίδας, με αξιοκρατία και αντικειμενικότητα. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του δικαστικού έτους και το κατώφλι του Αρείου Πάγου πέρασαν δέκα νέοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί: εννέα αρεοπαγίτες και ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι προαγωγές των νέων αρεοπαγιτών, που έγιναν την περασμένη Πέμπτη, σχολιάστηκαν ευμενώς από το δικαστικό σώμα, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου αλλά και η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης προχώρησαν στις επιλογές με γνώμονα το ήθος των δικαστικών λειτουργών και την επάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων, ενώ οι όποιοι αποκλεισμοί δεν ήταν «προσωπικοί».


Με τις πρόσφατες προαγωγές, το 1/4 των μελών του ανωτάτου δικαστηρίου ανανεώθηκε και οι νέοι αρεοπαγίτες επελέγησαν μεταξύ πολλών και αρίστων συναδέλφων τους, προέδρων Εφετών, με κριτήρια αντικειμενικά. Οι προαγωγές, όμως, στα ανώτατα κλιμάκια της τακτικής Δικαιοσύνης έχουν ως συνέπεια την παραίτηση του εκλεγμένου για δεύτερη φορά προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών κ. Γ. Κανελλόπουλου, ο οποίος προήχθη σε αρεοπαγίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Κανελλόπουλος αναμένεται, εντός των ημερών και αμέσως μετά τη δημοσίευση του διατάγματος για την προαγωγή του, να παραιτηθεί από τη θέση του προϊσταμένου στη διοίκηση του μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της χώρας.


Η παραίτησή του αναμένεται να προκαλέσει νέες εκλογές στο Εφετείο Αθηνών για ανάδειξη νέου προϊσταμένου, καθώς ο κ. Κανελλόπουλος δεσμεύθηκε ότι απερίσπαστος θα αφοσιωθεί στα νέα του καθήκοντα ως αρεοπαγίτης. Ο κ. Κανελλόπουλος, ένας εκ των νέων αρεοπαγιτών, είχε εκλεγεί για δύο συνεχείς θητείες ως προϊστάμενος του Εφετείου, συγκεντρώνοντας υψηλά ποσοστά αποδοχής των συναδέλφων του και εκτελώντας τα καθήκοντά του με απόλυτη συνέπεια και υψηλό δικαστικό φρόνημα. Παραλλήλως, στις προσεχείς εκλογές που θα γίνουν στο Εφετείο Αθηνών θα εκλεγεί και αναπληρωτής του προϊσταμένου, καθώς ο κ. Κων. Τζένος, που είχε εκλεγεί, προήχθη και αυτός σε αρεοπαγίτη.


Η θέση του προϊσταμένου στο Εφετείο Αθηνών θεωρείται από τις θέσεις «κλειδιά» στον χώρο της Δικαιοσύνης, αφού στο Εφετείο διενεργούνται ανακρίσεις για σοβαρότατες υποθέσεις και διεξάγονται δίκες με μεγάλο ενδιαφέρον. Ποιοι επελέγησαν και


ποιοι παρελείφθησαν


ΟΙ ΝΕΟΙ αρεοπαγίτες είναι: Ιω. Ανδρεοπούλης, Γ. Κανελλόπουλος, Ιω. Δεληγιάννης, Χαρ. Γεωργακόπουλος, Κων. Τζένος, Γ. Βρέττας, Γ. Κρασσάς, Αρ. Κρομμύδας, Γ. Νικολόπουλος. Για τη μοναδική θέση αντεισαγγελέως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επελέγη ο πρόεδρος Εφετών κ. Βασ. Ξενικάκης. Οι επιλογές έγιναν από δεκαπενταμελή σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του προέδρου κ. Στ. Ματθία και του εισαγγελέως κ. Παν. Δημόπουλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απόφαση ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία, ενώ δεν έλειψαν και οι διαφωνίες.


Παρελείφθησαν οι πρόεδροι Εφετών κκ. Εμμ. Σεργάκης και Κων. Πατρώνας ενώ δεν επελέγησαν, διότι συνταξιοδοτούνται του χρόνου, οι πρόεδροι Εφετών κκ. Χρ. Στυλιανέας, Φοίβος Στρουθόπουλος, Γ. Φίλιππας και Ιω. Χατζηγρίβας. Και για τους τέσσερις, και ειδικά για τον κ. Χατζηβρίβα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έκανε ιδιαίτερη μνεία για το ήθος τους και τη δικαστική τους επάρκεια.


Σε προέδρους Εφετών προήχθησαν ­ κατά βάση τηρήθηκε η επετηρίδα ­ οι εφέτες: Γ. Χριστόφιλος, Θ. Παπαγιαννάκης, Ν. Αμύγδαλος, Ν. Μαντής, Βασ. Ιακωβίδης, Ματθ. Μακρινός, Γερ. Φρούντζος, Ελ. Τσακόπουλος, Κ. Καφαράκης, Α. Τσενεκίδης και Γ. Παπαδημητρίου.


Σε εισαγγελείς Εφετών προήχθησαν οι αντεισαγγελείς: Φ. Κριτσέλης, Ν. Τουρλούπης και Γ. Σάμιτας, ενώ παρελείφθησαν οι Μελέτιος Χατζής και Δημ. Μαλακάσης. Επίσης, είκοσι πρόεδροι Πρωτοδικών προήχθησαν σε εφέτες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χαρ. Αθανασίου, εκλεγμένος πρόεδρος στο Τριμελές Συμβούλιο διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι νέοι εφέτες είναι: Αν. Τσάτσαρος, Δημ. Μαζαράκης, Γ. Σερδένης, Δημ. Καπετσώνης, Χαρ. Αθανασίου, Παν. Ρουμπής, Ανδρ. Δουλγεράκης, Απ. Σεβδαλής, Κων. Φράγκος, Ελένη Μαλιαράκη, Δημ. Αρίδας, Σαρ. Δρινέας, Αθ. Παπαδόπουλος, Νικ. Καλογήρου, Νικ. Πάσσος, Γ. Αδαμόπουλος, Νικ. Τζαβέλλας, Σοφία Καραχάλιου, Δημητρούλα Υφαντή και Ιω. Παπαδόπουλος.


Σε αντεισαγγελείς Εφετών προήχθησαν οι: Μιλτ. Ανδρειωτέλης, Παν. Νικολούδης, Ιω. Αγγελής, Γ. Μπόμπολης, Γ. Παντελής. Σε προέδρους Πρωτοδικών προήχθησαν οι πρωτοδίκες: Κων. Κωστούρος, Βασ. Καβάγιας, Αχιλ. Παζαρούλας, Σταυρούλα Βασιλειάδου, Σοφία Καρυστηναίου, Διον. Κολοκοτσάς, Βασ. Πέππας, Χαρ. Καλαματιανός, Γ. Λέκκας, Αγλαΐα Κωτούλα, Πηνελόπη Ζωντανού, Αθ. Καγκάνης, Δημ. Βόσκας, Γρ. Λαπατάς, Αικατερίνη Τσιτσιρίδου, Μαρία Χυτήρογλου, Κων. Παπασταματίου, Δημ. Νίττας, Αργυρώ Λεβέντη, Νεκτ. Βαζαίος και Ειρήνη Καλού.


Πέραν των προαγωγών σε όλες τις βαθμίδες της τακτικής δικαιοσύνης το ΑΔΣ απεφάσισε και μεταθέσεις και τοποθετήσεις δικαστικών λειτουργών στα δικαστήρια όλης της χώρας. Ειδικότερα, μετατέθηκαν δέκα πρόεδροι εφετών στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη, ένας στο Ναύπλιο, δύο στην Πάτρα και ένας στον Πειραιά, ενώ αποφασίστηκε πού θα υπηρετήσουν οι έντεκα νέοι πρόεδροι εφετών.


Οι προαχθέντες στο βαθμό του προέδρου εφετών θα υπηρετήσουν: Γ. Χριστόφιλος (Θεσσαλονίκη), Θ. Παπαγιαννάκης (Αιγαίου), Ν. Αμύγδαλος (Κοζάνη), Ν. Μαντής (Κέρκυρα), Β. Ιακωβίδης (Θεσσαλονίκη), Μ. Μακρινός (Δωδεκάνησα), Γ. Φρούντζος (Ιωάννινα), Ε. Τσακόπουλος (Θεσσαλονίκη), Κ. Καφαράκης (Κρήτη), Α. Τσενεκίδης (Θράκη), Γ. Παπαδημητρίου (Κρήτη).