Συνεχή πυρά δέχονται τις τελευταίες ημέρες από το ΠαΣοΚ οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκης και Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος. Ο πρώτος κατηγορείται επειδή, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, επιχείρησε να φοροδιαφύγει ιδρύοντας από κοινού με τη σύζυγό του εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Ο κ. Βουλγαράκης δεν θεωρεί ότι υφίσταται πολιτικό θέμα και δεν σκέπτεται να παραιτηθεί. Η επαγγελματική απασχόληση της κυρίας Μάρας Ζαχαρέα στα ΜΜΕ προκάλεσε την κριτική του ΠαΣοΚ προς τον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος αντέκρουσε τις επικρίσεις του


ΠαΣοΚ για ασυμβίβαστες ιδιότητες με ασυνήθιστα σκληρό ύφος, κάνοντας λόγο για αθλιότητες και συνειδητά ψεύδη και δηλώνοντας: «Κρινόμαστε όλοι από το δημόσιο ήθος μας».



Προσπάθεια φοροαποφυγής μέσω ίδρυσης Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, η μία από αυτές κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του, παραδέχτηκε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο κ. Γ. Βουλγαράκης. «Δεν είναι φοροαποφυγή γιατί και οι εταιρείες πληρώνουν φόρο. Είναι μια λογιστική επιλογή. Δεν την εφηύρα εγώ, δεν είναι δική μου πατέντα» δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα αν γνωρίζει ότι οι εταιρείες πληρώνουν λιγότερο φόρο από τα φυσικά πρόσωπα. Ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε πως έκανε αυτή την επιλογή για να διασφαλίσει το μέλλον των τεσσάρων παιδιών του και δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ότι υπάρχει πολιτικό θέμα για αυτόν. «Θα υπήρχε μόνο αν με κατηγορούσαν για ανικανότητα ή για σκάνδαλα στο υπουργείο. Δεν αισθάνομαι να κατηγορούμαι για σκάνδαλο και δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ. Αλλο σεμνά και ταπεινά, άλλο φαρισαϊσμός» αντέτεινε. Παράλληλα δεν επαληθεύτηκαν οι καταγγελίες βουλευτών του ΠαΣοΚ με επικεφαλής τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη ότι μία από τις εταιρείες του υπουργού σχετίζεται με ανώνυμη εταιρεία, της οποίας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα ίδια με αυτά της «Ανθέμιας Κατασκευαστικής», που διαχειρίζεται, όπως έχει καταγγελθεί χωρίς να διαψευσθεί, μεγάλο μέρος των ακινήτων που απέκτησε χαριστικά από το Δημόσιο η Μονή Βατοπαιδίου.


Η τρικυμία για τον κ. Βουλγαράκη άρχισε την περασμένη Τρίτη, όταν 25 βουλευτές του ΠαΣοΚ με επικεφαλής τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για την εταιρεία «Αστική Ανάπτυξη – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ», την οποία ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ιδρύσει από κοινού με τη σύζυγό του κυρία Αικατερίνη Πελέκη στις 3 Μαρτίου 2005, με μετοχικό κεφάλαιο 18.000 ευρώ. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας σκοπός της είναι η «διαχείριση επ’ αμοιβή ακινήτων πάσης φύσεως» και η «οικιστική ανάπτυξη γης», χωρίς να εξαιρεί δημόσια ακίνητα ή συναλλαγές με το Δημόσιο, παράλειψη η οποία για τους βουλευτές του ΠαΣοΚ θέτει θέμα ασυμβιβάστου καθώς εμπίπτει στο άρθρο 57 του Συντάγματος. Η εν λόγω εταιρεία αγόρασε ακίνητο με δάνειο και στη συνέχεια το ενοικίασε προκειμένου να αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου. Δύο έτη μετά, στις 2 Ιουλίου του 2007, το ζεύγος Βουλγαράκη μεταβίβασε εταιρεία και ακίνητο αντί 70.000 ευρώ στην υπεράκτια εταιρεία «Mobicor Commercial LTD», η οποία κατά τον κ. Καρχιμάκη ανήκει «σε έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία και μάλιστα εφοπλιστή».


* Ανακοινώσεις και ασυμβίβαστο


Και έπειτα άρχισε το γαϊτανάκι κατηγοριών και διαψεύσεων καθώς οι βουλευτές του ΠαΣοΚ συσχέτισαν την παραπάνω εταιρεία με μία άλλη η οποία ιδρύθηκε λίγους μήνες αργότερα (ΦΕΚ ΤΑΕ-ΕΠΕ 11792/10.10.07) με την επωνυμία «Αστική Ανάπτυξη Ακινήτων ΑΕ», τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας είναι τα ίδια με αυτά της «Ανθέμιας Κατασκευαστικής», για την οποία καταγγέλθηκε χωρίς να διαψευσθεί ότι διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ακινήτων που απέκτησε χαριστικά από το Δημόσιο η Μονή Βατοπαιδίου. Το ΠαΣοΚ ζητούσε να διερευνηθούν πλήρως οι οποιεσδήποτε εταιρικές σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών και να ενημερωθεί η Βουλή για τη θέση της κυβέρνησης «απέναντι στο φαινόμενο εν ενεργεία υπουργός με σύζυγο εμπλεκόμενη ως συμβολαιογράφο στη δύσοσμη υπόθεση Βατοπαιδίου, να έχει ιδρύσει το 2005 κατασκευαστική εταιρεία, την οποία το 2007 μεταβίβασε σε υπεράκτια εταιρεία, αγνώστων λοιπών στοιχείων, δημιουργώντας εύλογες εντυπώσεις απόπειρας φοροαποφυγής».


Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας εξέδωσε αμέσως μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία δεν αρνείται την ύπαρξη της εταιρείας, κάνει όμως λόγο για «συστηματική προσπάθεια του ΠαΣοΚ να με πλήξει με βρώμικες και ανήθικες μεθόδους. Το ΠαΣοΚ και οι βουλευτές του, ακολουθώντας τον ίδιο ολισθηρό δρόμο της αυτογελοιοποίησης επανέρχονται με ένα ακόμη ανύπαρκτο θέμα». Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνιζε πως δεν τίθεται θέμα ασυμβιβάστου διότι δεν άσκησε ποτέ διαχείριση στην εταιρεία, ότι η υπεράκτια εταιρεία είναι κυπριακών συμφερόντων και ότι όπως τον ενημέρωσε ο νέος ιδιοκτήτης η Αστική Ανάπτυξη – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ και η Αστική Ανάπτυξη Ακινήτων ΑΕ δεν έχουν καμία σχέση. Μάλιστα η δεύτερη αυτή εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την Αστική Ανάπτυξη – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ αλλά και με κανένα πολιτικό πρόσωπο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βουλγαράκης δεν ανέφερε στο «Πόθεν έσχες» που κατέθεσε το 2005 τη σύσταση της ΕΠΕ, η οποία δεν υπάρχει ούτε στα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του, αν και από τον σχετικό νόμο ήταν υποχρεωμένος. Η αναγραφή της εταιρείας έγινε στη δήλωση «Πόθεν έσχες» του 2007 (χρήση 2006), με τη σημείωση ότι ο κύριος και η κυρία Βουλγαράκη ήταν εταίροι σε ΕΠΕ από το 2005.


«Η «νέα βόμβα μεγατόνων» όπως είναι ο πομπώδης τίτλος της ερώτησης των 25 βουλευτών δεν είναι παρά ένας κουβάς λάσπης που επιστρέφει στους ίδιους και επιβεβαιώνει τον πολιτικό τους κατήφορο» επισήμανε ο υπουργός. Ωστόσο, προτού περάσει ένα εικοσιτετράωρο ο υπουργός άνοιξε μόνος του τον ασκό του Αιόλου όταν σε συνέντευξή του στον Real FM παραδέχτηκε ότι η ΕΠΕ που ίδρυσε το 2005 εξυπηρετούσε την ανάγκη της οικογενείας του να πληρώνει λιγότερους φόρους. «Η εταιρεία μπορούσε να δανειστεί νομίμως και το ενοίκιο να αποπληρώνει τη δόση του δανείου. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει από έναν ιδιώτη διότι στην περίπτωσή μας η δόση θεωρείται φορολογητέα και δεν μπορεί να αποπληρώνεται το δάνειο» δήλωσε.


* Κάλυψη από το Μαξίμου


Η ομολογία αυτή έφερε σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση, μολονότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος τού προσέφερε κάλυψη, λέγοντας ότι οι απαντήσεις του υπουργού Ναυτιλίας είναι ξεκάθαρες και θετικές. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε προσωπική εμπλοκή τους κκ. Βουλαγαράκη και Καρχιμάκη: «Να μας πει τη συνταγή πώς μια εταιρεία με κεφάλαιο 18.000 ευρώ παίρνει δάνειο και το εξυπηρετεί κιόλας να την προτείνουμε στους απλούς φορολογουμένους που τους ξεζουμίζει ο κ. Αλογοσκούφης» είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ. «Κατανοώ απολύτως το αδιέξοδο και το άγχος του κ. Καρχιμάκη που μόλις μία ημέρα μετά την κατάρρευση των αστήρικτων καταγγελιών του προσπαθεί να περισώσει να υπολείμματα της πολιτικής του αξιοπιστίας. Πρώτα μίλησε για ασυμβίβαστο αλλά ο ισχυρισμός του γελοιοποιήθηκε, μετά είπε ότι εξακολουθώ να ελέγχω την εταιρεία που μεταβιβάσθηκε τον Απρίλιο του 2007 αλλά διαψεύσθηκε, στη συνέχεια ότι η εταιρεία αυτή έχει τους ίδιους εταίρους με εκείνη που διαχειρίζεται την περιουσία της Μονής Βατοπαιδίου αλλά και πάλι διαψεύσθηκε με ντοκουμέντα. Οσα «νέα στοιχεία» διαρρέει ο κ. Καρχιμάκης βρίσκονται στο «Πόθεν έσχες» που καταθέτω στη Βουλή πολλά χρόνια προτού γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Η αλήθεια λάμπει πάντα όση λάσπη και αν της ρίξει ο κ. Καρχιμάκης και οι συνεργοί του σε αυτό το νέο «έπος» της συκοφαντίας και του ψεύδους. Αρνούμαι να τον παρακολουθήσω περαιτέρω σε αυτόν τον κατήφορο. Ως εδώ» δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.


Νέα στοιχεία όμως έρχονταν καθημερινώς στην επιφάνεια, καθώς με νέα ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ έκαναν γνωστό ότι το ζεύγος Βουλγαράκη κατείχε και δεύτερη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων από το 2000, με την επωνυμία Αστική Επέκταση – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ, της οποίας το καταστατικό και οι σκοποί είναι ίδιοι με αυτούς της εταιρείας που μεταβίβασαν. Το καταστατικό της εν λόγω εταιρείας τροποποιήθηκε δύο φορές (ΦΕΚ 9400/13.10.2000 και ΦΕΚ 8116/31.7.2006) από τη συμβολαιογράφο σύζυγο του κ. Βουλγαράκη. Τον περασμένο Ιούλιο έγινε και τρίτη τροποποίηση του καταστατικού (ΦΕΚ 6127/2.7.08) προκειμένου να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σε 328.500 ευρώ, έναν μήνα μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών. Με μια ακόμη ερώτηση το ΠαΣοΚ υποστήριξε ότι το έτος 2000 που ιδρύθηκε η Αστική Επέκταση – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ ανήκε στην υπεράκτια εταιρεία Lentmar Holdings LTD, την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Βουλγαράκης (ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 6127/2.7.08 και 8526/18.9.00). Αυτή τη φορά οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν ζητούν ενημέρωση μόνο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά αναβαθμίζουν την υπόθεση, ερωτώντας «αν έχει σχέση η διασύνδεση υπουργών της κυβέρνησης με υπεράκτιες εταιρείες με την καθυστέρηση της κυβέρνησης να αποκαλύψει τις μαύρες λίστες φορολογικών παραδείσων, όπως έχει δεσμευτεί εδώ και έναν χρόνο».


* Συνεντεύξεις σε έξι κανάλια


Η κυβέρνηση δεν απάντησε, ο κ. Βουλγαράκης όμως εμφανίστηκε – εμφανώς πιεσμένος – στα κεντρικά δελτία ειδήσεων έξι καναλιών την Πέμπτη το βράδυ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αρνήθηκε ότι συνέστησε εταιρείες με σκοπό τη φοροδιαφυγή. «Απαγορεύεται ο υπουργός να κάνει μια επενδυτική κίνηση για τον ίδιο και τα παιδιά του; Εχει απαγορευτεί η ιδιοκτησία στην Ελλάδα; Ο οποιοσδήποτε διαχειρίζεται την περιουσία του με τον πλέον επωφελή τρόπο. Αν είναι έγκλημα ότι είμαι εύπορος, σκοτώστε με» τόνισε. Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε επίσης ότι η οffshore «Lentmar Holdings LTD» ανήκε στους γονείς της συζύγου του και όταν μεταβιβάστηκε σε αυτόν και στη σύζυγό του ζήτησε ο ίδιος να γίνει ΕΠΕ ώστε να ονομαστικοποιηθεί. Επίσης, αποδέχτηκε ότι αναφέρονται και άλλες εταιρείες στο «Πόθεν έσχες» του και ότι όλα είναι απολύτως διαυγή. «Τα δηλώνω όλα μέχρι κεραίας» είπε, διαμαρτυρόμενος ότι «τόνοι λάσπης έπεσαν πάνω μου για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας».


«Ας μην υποτιμά ο κ. υπουργός τη νοημοσύνη των πολιτών και ας μη διαμαρτύρεται πως καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας» απάντησε με ανακοίνωσή του ο κ. Καρχιμάκης. «Αν δεν είχε ακολουθήσει την οδό των offshore και είχε διαχειριστεί επώνυμα την περιουσία του, τότε θα του ήταν πολύ εύκολο να αποδείξει και τι είναι και τι δεν είναι». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ ζητεί να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη «τους λόγους για τους οποίους το υπ’ αριθμ. 67.828/2007 συμβόλαιο της συζύγου του υπουργού αναφέρει ότι αγοραστής της εταιρείας «Αστική Ανάπτυξη ΕΠΕ» ήταν η Mobicor Commercial LTD, κυπριακή εταιρεία συσταθείσα τον Δεκέμβριο του 2006, με μόνο διευθυντή και γραμματέα ένα ονοματεπώνυμο τρίτου προσώπου χωρίς αναφορά κανενός άλλου στοιχείου του!». Ο κ. Καρχιμάκης προαναγγέλλει και νέο γύρο αποκαλύψεων για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργικού ζεύγους την ερχόμενη εβδομάδα.


* Ο ταμίας και το ΝΑΤ


Στις 12 Ιουνίου με απόφαση του κ. Βουλγαράκη (ΦΕΚ Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων και Οργάνων Διοίκησης Φορέων του Δημοσίου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, αρ. φύλλου 264/19.6.08) ο κ. Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος κατέλαβε τη θέση του παραιτηθέντος (στις 15 Μαΐου 2008) προέδρου του ΝΑΤ κ. Αντώνη Γρηγοράκη. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΝΑΤ ήταν παράλληλα και διαχειριστής των εταιρικών υποθέσεων και ο ταμίας του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στην εταιρεία «Αστική Επέκταση – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ», αν και συνεργάτες του υπουργού διευκρίνιζαν ότι είχε παραιτηθεί από την εταιρεία αλλά δεν έχει γνωστοποιηθεί επειδή απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού και δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος ήταν συμφοιτητής του κ. Βουλγαράκη και αργότερα οικονομικός σύμβουλός του και στενός συνεργάτης του στα υπουργεία όπου εθήτευσε. Λίγο μετά τον διορισμό του στο ΝΑΤ τροποποιήθηκε το καταστατικό της εταιρείας «Αστική Επέκταση – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ» (ΦΕΚ ΤΑΕ – ΕΠΕ 6127/2.7.08) και ανατέθηκε στον κ. Παπαγιαννόπουλο η «διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων και η εκπροσώπηση της εταιρείας» καθ’ όλη τη διάρκειά της. Ο διαχειριστής ορίστηκε και ταμίας της εταιρείας «δυνάμενος να εισπράττει από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ΔΟΥ, οργανισμό κτλ. χρήματα, παραλαμβάνει πράγματα και χορηγεί αποδείξεις». Ο κ. Παπαγιαννόπουλος κατείχε τη θέση του διαχειριστή και στην εταιρεία «Αστική Ανάπτυξη – Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ».


Η δήλωση «Ετσι ήμουν, έτσι είμαι, έτσι θα είμαι!»


Τα σύννεφα συσσωρεύονται πάνω από τον κ. Γ. Βουλγαράκη, ενώ την Παρασκευή υπό το βάρος των αποκαλύψεων παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας ο πρόεδρος του ΝΑΤ κ. Π. Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος ήταν διαχειριστής και ταμίας στις ΕΠΕ του υπουργού. Δεν είναι μόνο το ΠαΣοΚ που τον κατηγορεί για μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα – «εγώ δεν θυμάμαι στο πρόσφατο παρελθόν υπουργό να κάνει έτσι ανοιχτά μπίζνες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ακόμη και στην κυβέρνηση δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, καθώς υπουργοί και βουλευτές προχωρούν σε δηλητηριώδεις δηλώσεις για την περιουσία (δηλώνει μετοχές αξίας 2,25 εκατ. ευρώ και επενδύσεις σε 50 ακίνητα) και τον τρόπο ζωής του κ. Βουλγαράκη. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη απέναντι από τον κ. Βουλγαράκη συντάχθηκαν οι κκ. Μιλτ. Εβερτ («Οι υπουργοί πρέπει να βάλουν τα κότερα στην άκρη»), Γ. Σούρλας («Ο ρόλος επιχειρηματία και πολιτικού δεν συνδυάζεται»), Π. Τατούλης («Να μάθουμε να ζούμε όπως ο λαός. Δεν χρειάζονται κότερα, βίλες και πολυτελείς διαβιώσεις»), Μ. Τζίμας, Ι. Μανώλης, Γ. Καλατζής, Κ. Γκιουλέκας, Αργ. Ντινόπουλος, Στ. Δαϊλάκης και οι κυρίες Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, Φωτεινή Πιπιλή, Ζέττα Μακρή, κ.ά.


Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας διαμηνύει προς όλους: «Εγώ έτσι ήμουν, έτσι είμαι και έτσι θα είμαι!». Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα κατήγγειλε το ΠαΣοΚ για γκεμπελική τακτική με ψευδείς ισχυρισμούς και διαστρέβλωση των άρθρων του Συντάγματος. «Επιχειρούν να με παρουσιάσουν ως πολιτικό που κάνει business, ενώ μοναδικός σκοπός αυτών των εταιρειών ήταν η διαχείριση και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της οικογενείας μου, ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν το μέλλον των τεσσάρων παιδιών μου» υπογραμμίζει. «Αυτές τις ημέρες» γράφει στην επιστολή του ο υπουργός «επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής και ηθικής μου οντότητας και η αμαύρωση της τιμής και της υπόληψής μου. Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες θα καταρρεύσουν. Εκείνο όμως που μένει δεν τιμά την ελληνική Βουλή και τους βουλευτές. Σας παρακαλώ να καταδικάσετε τις πρακτικές της λάσπης και του ψιθύρου και να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε τέτοια φαινόμενα να εκλείψουν καθώς δεν τιμούν τον πολιτικό μας πολιτισμό, που με τόσο κόπο οι πολιτικοί όλων των κομμάτων έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε» αναφέρει. Ο κ. Σιούφας όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει τον υπουργό. «Κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα εκθέτει. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής δεν επιτρέπουν παρέμβαση ως προς τον τρόπο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου» αναφέρει στην απαντητική επιστολή του.