Μεγαλοβιομήχανος θύμα εξαπάτησης για περίπου εννέα χρόνια, και μάλιστα από τον άνθρωπο που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των δικαίων του, τον δικηγόρο του δηλαδή, δεν είναι μια περίπτωση συνηθισμένη. Είναι όμως πραγματική. Ο μεγαλοβιομήχανος κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής, που βρίσκεται σε κόντρα δικαστική για περιουσιακά θέματα με τον αδελφό του Θεόδωρο, προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη και καταγγέλλει «σημεία και τέρατα» εις βάρος του δικηγόρου του. Τον εξαπάτησε, όπως λέει, με πρωτοφανείς μεθόδους και του απέσπασε παράνομα το ιλιγγιώδες ποσό των 33 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 12 δισ. δρχ.! Παρακολουθώντας τη δίκη που έγινε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας – αναμένεται απόφαση – και όπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας που παρουσιάζονται στη συνέχεια, τα ποσά, οι αμοιβές και κυρίως οι μέθοδοι εξαπάτησης του μεγαλοβιομηχάνου όχι μόνο προκαλούν εντύπωση αλλά και εκπλήσσουν. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, η αφορμή για να αντιληφθεί ο κ. Κ. Αγγελόπουλος τη «μεγάλη απάτη», όπως λέει ο ίδιος, που είχε στηθεί εις βάρος του από τον δικηγόρο του, ως πρόσφατα, τον γνωστό συνήγορο Νικόλαο Γοργία, ήταν μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο.


Στις αρχές του Ιουνίου 2007, όταν ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος με αγωνία περίμενε την έκβαση της αντιδικίας του με τον αδελφό του Θεόδωρο για δισεκατομμύρια ευρώ – ο ίδιος τα υπολογίζει σε 9 δισ.! – ο δικηγόρος του, Νικόλαος Γοργίας, τον ενημέρωσε ότι «επιτέλους, η υπόθεση που είχε χαθεί στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο έχει κερδηθεί».


Και του ζήτησε γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία, για τη μεγάλη δικαστική ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, ως αμοιβή του 2,4 εκατ. ευρώ. Κοντά στο 1 δισ. δρχ.!


Ο μεγαλοβιομήχανος, όπως λέει στην αγωγή του, αλλά και υποστηρίχθηκε και στο δικαστήριο, έδωσε τα χρήματα και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο δικηγόρος στον οποίο επί εννέα χρόνια είχε αναθέσει τα πάντα, όλες τις υποθέσεις και τις διεκδικήσεις του, τον είχε ξεγελάσει.


Μία εβδομάδα μετά, στις 14 Ιουνίου του 2007, δεν πίστευε στα μάτια του. Δεν το χωρούσε το μυαλό του. Η απόφαση του Εφετείου για την αντιδικία των αδελφών Αγγελόπουλου δημοσιεύθηκε. Και αυτή, όπως και εκείνη του Πρωτοδικείου, ομόφωνα δικαίωνε τον Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου και βέβαια όχι εκείνον.


Μόλις το πληροφορήθηκε έπαθε σοκ. Αμέσως ανακάλεσε όλες τις εντολές που είχε δώσει στον Ν. Γοργία και ζήτησε λογαριασμό. Ζήτησε έλεγχο για τα εκατομμύρια ευρώ που είχε πληρώσει για δικηγορικές αμοιβές και δικαστικές δαπάνες για πολλά χρόνια.


Και τότε βρέθηκε, όπως ο ίδιος λέει, μπροστά σε μια απάτη που είχε ξεπεράσει και τα όρια της πιο εγκληματικής φαντασίας.


* Το μεγάλο ψέμα


Εκείνο που δεν μπορούσε ο Κ. Αγγελόπουλος να διανοηθεί, αλλά στη συνέχεια προέκυψε, όπως αναφέρει στα δικόγραφά του, ήταν ότι το 1998, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στις σχέσεις του με τον αδελφό του Θεόδωρο και οι δικαστικές διαμάχες για περιουσιακά τους στοιχεία, ο δικηγόρος του τον είχε ξεγελάσει. Πώς;


«Είχα εντοπίσει» αναφέρει στην αγωγή του ο Κωνσταντίνος «κατάχρηση εκ μέρους του αδελφού μου Θ. Αγγελόπουλου, ποσού 355 εκατ. δολαρίων από λιβεριανές εταιρείες του ομίλου. Τα χρήματα αυτά φερόταν ότι είχε εμβάσει ο Θ. Αγγελόπουλος σε τράπεζες της Γερμανίας».


Τον έπεισε λοιπόν ότι αυτή η «κατάχρηση» ήταν γεγονός και ξεκίνησε αγώνα δικαστικό στη Γερμανία για να μπλοκάρει τα χρήματα, και μάλιστα δήλωσε ότι συνεργαζόταν και με μεγάλο δικηγορικό γραφείο, της Γερμανίας φυσικά.


Και σαν να μην έφθανε αυτό, αργότερα τον ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με τον γερμανό δικηγόρο πέτυχε να εκδοθεί απόφαση για κατάσχεση των 311 από τα 355 εκατ. δολάρια!


Για όλα αυτά πληρώθηκαν αδρά και ο Ν. Γοργίας και οι συνεργάτες του, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήταν αληθινά. Δεν ήταν όμως τα μόνα.


Ο Ν. Γοργίας, ο οποίος γνωρίστηκε μαζί του το καλοκαίρι του 1997, όταν διέμενε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, του μίλησε για τις διασυνδέσεις που έχει στο εξωτερικό και τελικά τον έπεισε να συνεργαστούν σε επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα της Κεντρικής Ευρώπης.


Είχε εντοπίσει παλαιούς πύργους με αντίκες και πίνακες μεγάλης αξίας και του είχε υποσχεθεί ότι μπορούσε να αξιοποιηθούν για λογαριασμό του.


Και σε αυτές τις επενδυτικές δραστηριότητες, για τις οποίες το χρήμα έρρεε άφθονο, εκ των υστέρων αποδείχθηκαν πολλά πράγματα ψεύτικα και όχι αληθινά.


* Σημειώματα και επιστολές


Και βέβαια δεν θα μπορούσε κανείς να εξαπατήσει τόσο εύκολα και για τόσο πολλά χρόνια έναν μεγαλοβιομήχανο, και μάλιστα έναν πολύ έμπειρο επιχειρηματία όπως ο Κ. Αγγελόπουλος. Η εξαπάτησή του είχε συντελεστεί, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, με τρόπο έντεχνο και μεθοδικό.


Απόδειξη γι’ αυτό οι δεκάδες επιστολές του Ν. Γοργία, όπου με λεπτομέρειες – ωσάν να ήταν όλα αληθινά – τον ενημέρωνε για την πορεία των υποθέσεων στη Γερμανία, για τις «καταχρήσεις» του αδελφού του που είχαν κερδηθεί δικαστικά, αλλά και για πύργους και ακίνητα αμύθητης αξίας που είχαν αξιοποιηθεί για λογαριασμό του.


Οι επιστολές αυτές, πολλές ιδιόγραφες και όλες γνήσιες, προσκομίστηκαν στη δίκη. Ενδεικτικά και μόνο: «Διαχειρίζομαι μετά πάθους την ποινικοαστική καταδίωξη των σφετεριστών Θεοδώρου και Γιάννας, πιέζω, καθοδηγώ και αγωνιώ για την επιστροφή των προϊόντων αρπαγής μετά εξόδων και είμαι ταγμένος ως συνεφωνήθη εις Εσέ» γράφει ο Ν. Γοργίας…


Ο Κ. Αγγελόπουλος με βαθιά απογοήτευση σημειώνει ότι παρά την ευφυΐα του δεν μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια απάτη και βέβαια ζητεί να του επιστραφούν τα 33 εκατ. ευρώ που λέει ότι πλήρωσε άσκοπα για αμοιβές και δικαστικές διεκδικήσεις ουσιαστικά ανύπαρκτες…


Και βέβαια δεν παραλείπει να παραθέσει τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε ο πρώην δικηγόρος του μόνον απ’ όσα πληρώθηκε από αυτόν. Περιουσία ακίνητη και ατράνταχτη. Η κύρια κατοικία του, 900 τετραγωνικών, στο Παλαιό Ψυχικό ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. δρχ.!


Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ Τι απαντά και τι ζητεί ο μεγαλοδικηγόρος


Ο Ν. Γοργίας, ο οποίος πια δεν είναι δικηγόρος του Κ. Αγγελόπουλου, απάντησε στις διεκδικήσεις του πρώην πελάτη με δικές του. Κατέθεσε αγωγή και αίτηση για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής και του ζητεί ούτε λίγο ούτε πολύ 110 εκατ. ευρώ για δικηγορική αμοιβή!


Τι ισχυρίζεται από την πλευρά του; Δίνει άλλη εκδοχή. Ρίχνει την ευθύνη για τη διάρρηξη των σχέσεών του με τον Κ. Αγγελόπουλο στα δύο του παιδιά. Χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως «συμμορία» για να περιγράψει τις υπόγειες διαδρομές στελεχών της Χαλυβουργικής και των δύο γιων του Κωνσταντίνου, που επί χρόνια σιγά αλλά σταθερά προσπάθησαν να πείσουν τον πατέρα τους να τον απομακρύνει.


Τον μισούσαν, όπως λέει, και η ερμηνεία που δίνει είναι τούτη: Η προσήλωση του Κ. Αγγελόπουλου στο πρόσωπό του και ο ρόλος που έπαιξε ο ίδιος για τον δεύτερο γάμο του μεγαλοβιομηχάνου ήταν οι αιτίες για αυτό.


«Αυτό το μίσος» σημειώνει «προκάλεσε και την αντιδικία και την άδικη αγνώμονα και αχάριστη επίθεση εναντίον μου. Οταν είδαν τη φωτογραφία του γάμου του πατέρα τους που ακουμπούσε το χέρι του στο δικό μου, τα παιδιά του ορκίστηκαν να με εκδικηθούν…».


Και όπως λέει, το έκαναν. Τα κατηγορεί μάλιστα για πράξεις αλλά κυρίως για παραλείψεις για να αιτιολογήσει το γεγονός ότι η αντιδικία του Κωνσταντίνου με τον αδελφό του δεν εξελίχθηκε θετικά γι’ αυτόν. Ποτέ, λέει, δεν ήρθαν στις δίκες ως μάρτυρες.


Βέβαια όλα αυτά αναμένεται να κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Η απόφαση είναι θέμα χρόνου…