Ο κύπριος φορ του Ολυμπιακού Μιχάλης Κωνσταντίνου έχασε 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο διεθνής αμυντικός χαφ Αγγελος Μπασινάς είδε 1.520.000 ευρώ να κάνουν φτερά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Ο ακραίος αμυντικός του Παναθηναϊκού Τάκης Φύσσας, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Σκωτία, πληροφορήθηκε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είχαν σηκωθεί από τους «επενδυτές» στους οποίους τα είχε εμπιστευθεί. Οι γνωστοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Χρήστος Κωστής και Χάρης Κοπιτσής είδαν προ μερικών ετών τις οικονομίες μιας ζωής να χάνονται στο έρεβος της απάτης ενός διευθυντικού στελέχους ασφαλιστικής εταιρείας. Οι μπασκετμπολίστες Νίκος Οικονόμου και Βασίλης Σούλης είδαν να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που είχαν βγάλει από τις μεταγραφές τους, στη μαύρη τρύπα του δήθεν μεγάλου και σίγουρου κόλπου μιας άλλης εταιρείας «επενδύσεων». Δεν είναι οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που έπεσαν θύματα επιτηδείων. Το ζεστό χρήμα που κυκλοφορεί στα γήπεδα των ομαδικών αθλημάτων με τις χρυσές μεταγραφές, εκτός από τα φώτα της δημοσιότητας με όσα αυτή συνεπάγεται, προσελκύει και τα κυκλώματα.


Εν ενεργεία αλλά και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες με καλοπληρωμένες μεταγραφές και υψηλές αμοιβές είναι ψηλά στο «πελατολόγιο» των επιτηδείων. Λογής λογής οικονομικοί «σύμβουλοι» βλέπουν στα πρόσωπά τους τα ιδανικά θύματα. Απατεώνες οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι στους γνωστούς ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες το άφθονο χρήμα συνδυάζεται με αφέλεια, απειρία και στην πλειονότητα αυτών με παντελή έλλειψη γνώσεων για οικονομικά θέματα.


Στις υψηλές αποδοχές των αθλητών υπόσχονται και… αντιπαραθέτουν «υψηλές αποδόσεις» διαφόρων χρηματοοικονομικών προϊόντων και στο τέλος αφήνουν τα θύματά τους χωρίς ευρώ. Μάλιστα, όπως έλεγε γνωστός αθλητικός παράγοντας, οι ιστορίες αυτές δεν είναι άσχετες με τις αγωνιστικές μεταπτώσεις αρκετών γνωστών ποδοσφαιριστών. «Η αιτία πολλές φορές είναι και τέτοιου είδους δράματα, όταν ένα πρωί ανακαλύπτουν ότι έχουν βγει από την τσέπη τους – και από τον λογαριασμό τους – εκατομμύρια ευρώ που δεν θα ξαναδούν». Είναι η στιγμή που «μοιάζει η ποδοσφαιρική τους καριέρα να μην έχει πλέον κανένα νόημα και το μέλλον τους φαντάζει υποθηκευμένο»


Μία από τις πλέον ενδεικτικές περιπτώσεις απάτης με θύματα γνωστούς αθλητές ήταν αυτή που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2007 σε βάρος των ποδοσφαιριστών κκ. Α. Μπασινά, Μ. Κωνσταντίνου και Τ. Φύσσα.


Οι τρεις διεθνείς ποδοσφαιριστές έχασαν σε αυτή την υπόθεση 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Πρωταγωνίστρια της απάτης ήταν μια 43χρονη τραπεζικός η οποία προηγουμένως είχε γνωρίσει – είχε μάλιστα γίνει και κουμπάρα του – τον πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και σήμερα της ισπανικής Μαγιόρκα. Ο σύζυγός της είναι συγγενής παραγόντων του Παναθηναϊκού. Μέσω αυτών αναπτύχθηκε και η προσωπική γνωριμία με τον κ. Μπασινά, που κατέληξε στην κουμπαριά.


Η τραπεζικός που εργαζόταν σε υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας στον Αγιο Στέφανο Αττικής είχε κατορθώσει μέσω του κ. Μπασινά να προσελκύσει, από το 2002, μεγάλα κεφάλαια στην εν λόγω τράπεζα, υποσχόμενη υψηλές αποδόσεις και σε άλλους πρώην ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, όπως οι κκ. Φύσσας και Κωνσταντίνου. Υστερα από έναν πρώτο εσωτερικό έλεγχο της τράπεζας τον προηγούμενο Νοέμβριο προέκυψε η «μαύρη τρύπα» στους λογαριασμούς των διεθνών ποδοσφαιριστών, όπως και άλλων πελατών του πιστωτικού ιδρύματος.


Η 43χρονη, όπως αναφέρεται σε δικαστικό έγγραφο, μόλις κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις παραδέχθηκε από την πρώτη στιγμή ότι «τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει διαπράξει μεγάλη απάτη σε βάρος πελατών του καταστήματος παίρνοντας χρήματα από τους λογαριασμούς τους με τα οποία τροφοδότησε τους λογαριασμούς της εταιρείας του συζύγου της». Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας που έγινε από τους υπευθύνους της τράπεζας κατέθεσε μία νομική σύμβουλος, στην οποία η 42χρονη φέρεται να εκμυστηρεύθηκε: «Εκανα κατάχρηση για να βοηθήσω τον άνδρα μου στη δουλειά του».


Η εταιρεία του συζύγου τής 43χρονης τραπεζικού ιδρύθηκε το 1997, έχει έδρα την Κηφισιά και εμφανίζεται να εισάγει αυτοκίνητα αλλά και να εμπορεύεται είδη τηλεπικοινωνίας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αυτή την «τρύπα» άρχισαν να καλύπτουν εν αγνοία τους οι γνωστοί ποδοσφαιριστές.


Την απάτη ανακάλυψε τυχαία ο κ. Φύσσας λίγο καιρό μετά τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό από τη σκωτσέζικη Χαρτς. Οπως αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο που συνέταξαν οι υπεύθυνοι της τράπεζας: «Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007, ο πελάτης μας κ. Παναγιώτης Φύσσας εμφανίστηκε στο κατάστημα Γλυφάδας της τράπεζάς μας και ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τα υπόλοιπα των λογαριασμών του. Οταν του δόθηκαν τα υπόλοιπα μέσω του κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος της τράπεζας, ισχυρίστηκε ότι του λείπουν περί τις 900.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες υπαλλήλων που ήλθαν σε επαφή μαζί του ο κ. Παναγιώτης Φύσσας είχε στα χέρια του αποδεικτικά προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία δεν ήταν εκτυπωμένα από το μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας».


Από τον περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του 2007 εμφανίζονταν αναλήψεις από τον λογαριασμό του κ. Φύσσα και με τα ίδια ποσά εκδίδονταν τραπεζικές επιταγές οι οποίες πιστώνονταν στον λογαριασμό της εταιρείας με τα αυτοκίνητα και τα τηλεπικοινωνιακά είδη που ανήκε στον σύζυγο της τραπεζικού. Οπως αναφέρεται μάλιστα στο έγγραφο της τράπεζας «η φερομένη ως υπογραφή του κ. Παναγιώτη Φύσσα, δηλαδή του προσώπου που φέρεται να έδωσε την εντολή για έκδοση της επιταγής, από μακροσκοπικό έλεγχο των επιθεωρητών της τράπεζας δεν προσομοιάζει στο δείγμα υπογραφής του». Δηλαδή η υπογραφή του Φύσσα, όπως και των άλλων διεθνών ποδοσφαιριστών, φαίνεται ότι πλαστογραφούνταν συστηματικά…


Εμπιστεύονται συγχωριανούς και φιλάθλους


Στον… λάκκο του Αγίου Στεφάνου είχαν πέσει και άλλοι ποδοσφαιριστές-πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι όταν ειδοποιήθηκαν για την τύχη που μπορεί να είχαν οι αποταμιεύσεις τους ήταν πια αργά. Και οι δικές τους καταθέσεις είχαν εξαϋλωθεί υπέρ χρηματοδοτήσεως της εταιρείας της Κηφισιάς. Η τράπεζα προχώρησε αμέσως σε καταγγελία της σύμβασης της 43χρονης υπαλλήλου της, στην οποία αποδίδει τις πράξεις της απιστίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.


Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στο γραφείο του 21ου Πταισματοδίκη Αθηνών. «Αναμένουμε το τελικό πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας για να διαπιστώσουμε αν η πελάτισσά μου έχει όντως υποπέσει σε αυτά τα αδικήματα και για να πληροφορηθούμε ποια θα είναι η περαιτέρω δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης» αναφέρει ο δικηγόρος της 43χρονης τραπεζικού κ. Αλέξης Κούγιας.


Από την άλλη πλευρά νομικοί εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών έχουν προχωρήσει σε ενέργειες με τους υπευθύνους του πιστωτικού ιδρύματος, διεκδικώντας να αποζημιωθούν ως θύματα απάτης για τη ζημιά που υπέστησαν και να τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Ουδείς ωστόσο γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης…


Οπως σημειώνει ο δικηγόρος κ. Αλέξης Στεφανάκης, ο οποίος έχει χειριστεί υποθέσεις εξαπατημένων αθλητών, «οι αθλητές δίνουν συνήθως τεράστια ποσά, είτε σε γνωστούς τους τραπεζικούς, οι οποίοι τους προσφέρουν προθεσμιακές καταθέσεις μεγάλης απόδοσης, είτε σε κάποιους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, οι οποίοι τους υπόσχονται διαφόρων τύπων εγγυημένες αποδόσεις. Αλλά επειδή πολλές φορές έχουν πλήρη άγνοια περί τα οικονομικά, γίνονται ευάλωτοι απέναντι σε κάθε είδους απατεώνες. Και βέβαια πολύ συχνά παρασύρουν ο ένας τον άλλον».


Ο κ. Φάνης Κλωνόπουλος, μάνατζερ πολλών γνωστών ποδοσφαιριστών, επισημαίνει επιπλέον ότι «σε ποσοστό 90% οι ποδοσφαιριστές δεν προχωρούν σε επενδύσεις των χρημάτων τους με βάση συμβουλές φερέγγυων προσώπων. Συνήθως ακολουθούν τις συμβουλές διαφόρων… ειδικών αγνώστου προελεύσεως, οι οποίοι τους προσεγγίζουν μέσω παλιών φίλων, συγχωριανών, φιλάθλων και άλλων γνωστών τους. Τους εμπιστεύονται με κλειστά μάτια και φυσικά πολύ συχνά το πληρώνουν».


Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κλωνόπουλος, εξαιτίας αυτής της κατάστασης είχε επιχειρήσει παλαιότερα να δημιουργήσει μία εταιρεία που δεν θα προσέφερε υπηρεσίες στους αθλητές μόνο σε θέματα μεταγραφών κ.λπ., αλλά θα τους κάλυπτε και σε θέματα επενδύσεων ή διασφάλισης των χρημάτων τους. «Αυτό το εγχείρημα όμως δεν προχώρησε λόγω των αντιλήψεων των αθλητών» υποστηρίζει.


Τα «πονηρά» συμβόλαια των μάνατζερ


Γνωστοί αθλητές «την έχουν πατήσει» πέφτοντας και στις παγίδες διαφόρων «μάνατζερ», οι οποίοι τους προσεγγίζουν δήθεν για να βοηθήσουν την αθλητική καριέρα τους. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και της Ιντερ Γρηγόρης Γεωργάτος είχε καταγγείλει τον ιταλό μάνατζερ Ρομπέρτο Καλέντα ότι επιχείρησε να του υφαρπάξει 300.000 ευρώ με τη χρήση παραπλανητικών εγγράφων. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργάτος υποστήριξε ότι ο ιταλός μάνατζερ τού ζήτησε να υπογράψει δύο έγγραφα – γραμμένα στα ιταλικά – για «άδεια εργασίας». Ωστόσο στο ιταλικό κείμενο όριζε αμοιβή 300.000 ευρώ για τη διαμεσολάβησή του, χωρίς να ενημερώσει τον ποδοσφαιριστή για αυτή την αναφορά. Επιπλέον προ μερικών εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι άλλος μάνατζερ είχε παραπλανήσει διεθνή τερματοφύλακα παρουσιάζοντάς του ψεύτικο συμβόλαιο για χορηγία ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που υποτίθεται ότι θα ελάμβανε. Ο ικανός τερματοφύλακας αποδείχθηκε ιδιαίτερα… εύπιστος.


Οι μετοχές του Οικονόμου και τα ρέπος του Χατζηπαναγή


Μια άλλη περίπτωση, όπου γνωστοί αθλητές έχασαν τεράστια ποσά, είναι αυτή της εταιρείας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Confine Hellas Asset Management ΑΕ με έδρα στην οδό Σινώπης. Υπολογίζεται ότι τα θύματα της δραστηριότητας αυτής της εταιρείας είναι περίπου 100 και το σύνολο των ποσών που «εξαφανίστηκαν» ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στα θύματα φέρονται οι γνωστοί μπασκετμπολίστες κκ. Β. Σούλης (πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου, τώρα ανήκει στην Ολυμπιάδα Πατρών) και Ν. Οικονόμου (έχει αγωνιστεί σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Μπαρτσελόνα, Κίντερ Μπολόνια, Ντιναμό Μόσχας και άλλες ομάδες).


Το έναυσμα της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης τοποθετείται στο 2004. Οπως ανέφερε ο κ. Σούλης σε δικαστικό έγγραφο το οποίο συνέταξε στις 15 Μαρτίου 2004 «το 2000 εκπρόσωποι της εταιρείας με τους οποίους είχα προηγούμενη γνωριμία μού πρότειναν να επενδύσω τα χρήματά μου σε χρηματοοικονομικά προϊόντα της. Μου μίλησαν για μια πολύ μεγάλη και εύρωστη εταιρεία μέσα από τα προϊόντα της οποίας αναδύονταν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες. Μάλιστα συνέταξαν ερωτηματολόγιο από το οποίο θα προέκυπτε το «επενδυτικό προφίλ» μου. Επειδή το προφίλ μου ήταν συντηρητικό μού πρότειναν αρχικά την τοποθέτηση των χρημάτων μου σε αμοιβαία κεφάλαια. Μετά την πάροδο διετίας και ενώ είχα υποστεί τεράστια ζημιά εκείνοι επανήλθαν με περισσή θρασύτητα και μου πρότειναν ως μεγάλη ευκαιρία να γίνω μέτοχος της εν λόγω εταιρείας. Μάλιστα προκειμένου να με πείσουν μου παρέστησαν ψευδώς ότι η εταιρεία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου». Αργότερα φαίνεται να δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η εταιρεία θα έμπαινε στο χρηματιστήριο της Κύπρου.


Με τον ίδιο τρόπο παρασύρθηκε σε «επενδύσεις» στη ίδια εταιρεία και ο κ. Οικονόμου με αποτέλεσμα οι δύο γνωστοί αθλητές να χάσουν – όπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα – εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αγορές μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ευτελούς αξίας. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο κ. Σούλης, «οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατήρτισαν πλαστά έγγραφα και πλαστογράφησαν την υπογραφή μου προκειμένου να παραπλανήσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς». Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι όλες οι ενέργειες στις οποίες προχώρησαν ήταν σύννομες.


Ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Μποτούλας, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά πολλούς από τους ιδιώτες που έχασαν τα χρήματά τους μέσω της δραστηριότητας της εταιρείας της οδού Σινώπης, σημειώνει ότι «η έρευνα για την υπόθεση αυτή διεξάγεται παράλληλα από πέντε ανακριτικά γραφεία, εκ των οποίων ένα χειρίζεται την εξαπάτηση των κκ. Οικονόμου και Σούλη. Παρατηρείται όμως σημαντική καθυστέρηση»…


Οι απάτες σε βάρος πολλών γνωστών, εν ενεργεία και μη, αθλητών δεν έχουν τέλος. Σχεδόν όλοι έχουν να διηγηθούν περιπέτειες όπου έχασαν ή κινδύνεψαν να χάσουν μεγάλα ποσά.


Ενδεικτική είναι η υπόθεση του πρώην ποδοσφαιριστή του Ηρακλή κ. Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος έπεσε θύμα απάτης και έχασε 82 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία είχε εμπιστευθεί σε υποδιευθυντή υποκαταστήματος τραπέζης προκειμένου να τα μετατρέψει σε ρέπος. Διαπιστώθηκε όμως ότι ο υποδιευθυντής της τράπεζας μαζί με άλλο ένα άτομο είχαν παρακρατήσει τα λεφτά του «Βάσια» του Ηρακλή, όπως και άλλων επενδυτών, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους.


Θύμα χρηματιστή ο οποίος του υφάρπαξε – με απατηλές υποσχέσεις – εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές την περίοδο 1996-1998 φέρεται να έπεσε και ο γνωστός προπονητής του Αρη (πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ) κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς.


Επιπλέον τουλάχιστον τρεις πρώην ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, οι κκ. Ντανιέλ Μπατίστα, Χ. Κοπιτσής και Χ. Κωστής, φέρεται να έχασαν μεγάλα ποσά, πιστεύοντας τις υποσχέσεις διευθυντικού στελέχους μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, ο οποίος προωθούσε παράλληλα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα με μεγάλη… υποτίθεται απόδοση. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Κοπιτσής: «Η απάτη εις βάρος μας εκτυλίχθηκε την περίοδο 2000-2001. Στον άνθρωπο αυτό είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη γιατί είχε αναλάβει τις υποθέσεις πολλών ποδοσφαιριστών και των οικογενειών τους. Στη συνέχεια, όπως συμβαίνει συχνά, μας πρότεινε να επενδύσουμε σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα προϊόντα με μεγάλα κέρδη. Ετσι χάθηκαν οι οικονομίες μιας ζωής. Η υπόθεση εξελίσσεται δικαστικά. Εχουμε στραφεί εναντίον των οργανωτών της απάτης, οι οποίοι είναι φυλακή. Είναι αμφίβολο όμως αν θα πάρουμε πίσω έστω και ένα μικρό ποσό». Επιπλέον οι τρεις πρώην ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φέρεται να έχασαν μεγάλα ποσά λόγω των υποσχέσεων ασφαλιστή που προωθούσε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα με μεγάλη… υποτίθεται απόδοση.


Πολλοί αθλητές ήταν ανάμεσα στα θύματα και άλλου στελέχους ασφαλιστικής εταιρείας που προωθούσε απατηλά οικονομικά προϊόντα. Επιπλέον παλαίμαχος παίκτης της ΑΕΚ έχασε προσφάτως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που παρέδωσε σε επιχειρηματία ο οποίος εμπλέκεται και σε άλλες απάτες, προκειμένου ο τελευταίος να τα επενδύσει – κάτι που δεν συνέβη ποτέ…