Πλήθος ερωτήματα γεννά ένα περίεργο τηλεφώνημα που έγινε προς το γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) από τους δράστες της άγριας επίθεσης σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρήστου Πολυζωγόπουλου το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 2006, στα Εξάρχεια! Οπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», λίγα μόλις λεπτά μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του προέδρου της ΓΣΕΕ – ενώ υποτίθεται ότι η Αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπαιτίων – οι δράστες επικοινώνησαν από κινητό τηλέφωνο με το γραφείο του μέχρι πρότινος Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιώργου Αγγελάκου.


Το ασυνήθιστο τηλεφώνημα, διάρκειας 21 δευτερολέπτων, πραγματοποιήθηκε στις 8.16 το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι η κλήση έγινε από το κινητό τηλέφωνο του κ. Πολυζωγόπουλου, το οποίο οι δράστες απέσπασαν μέσα από το αυτοκίνητο του (μαζί με δύο τσάντες που περιείχαν έγγραφα της ΓΣΕΕ). Μάλιστα μισή ώρα αργότερα ο νέος… κάτοχος του κινητού τηλεφώνου αισθάνθηκε την ανάγκη να πραγματοποιήσει μια διεθνή συνδιάλεξη: οκτώ λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ τηλεφώνησε σε μια ασφαλιστική εταιρεία που βρίσκεται στη διάσημη θεατρική οδό Μπροντγουέι της Νέας Υόρκης. «Προφανώς κάποια θεία του θα δουλεύει εκεί…» σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο δικηγόρος του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Αντώνης Βγόντζας. H κλήση ωστόσο ήταν πολύ σύντομη, διάρκειας μόλις επτά δευτερολέπτων.


Το παζλ των ύποπτων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων περιλαμβάνει μία ακόμη κλήση σε κινητό τηλέφωνο της Vodafone, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί και «δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή» τής εν λόγω εταιρείας. H συγκεκριμένη κλήση έγινε στις 9.10 το βράδυ και διήρκεσε 45 δευτερόλεπτα.


Τα προαναφερόμενα στοιχεία, τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα τροπή στις έρευνες που διενεργεί η Δικαιοσύνη για τις συνθήκες υπό τις οποίες έδρασε η αδίστακτη ομάδα, προέκυψαν έπειτα από την ανάλυση όλων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Την καταγραφή διενήργησε η Cosmote, συνδρομητής της οποίας είναι ο κ. Πολυζωγόπουλος, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε στις 21 Φεβρουαρίου ο κ. Βγόντζας.


Συγκεκριμένα, ο κ. Βγόντζας ζήτησε από την Cosmote τον πλήρη κατάλογο των εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων, καθώς και των εισερχόμενων και εξερχόμενων γραπτών και ηχητικών μηνυμάτων που έγιναν από τις 31 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου, διάστημα κατά το οποίο το κινητό τηλέφωνο του κ. Πολυζωγόπουλου βρισκόταν στα χέρια των δραστών της επίθεσης εναντίον του.


H εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, εν τούτοις, επικαλούμενη την κείμενη νομοθεσία (N. 2774/1999, άρθρο 6, παρ. 7) καθώς και σχετική απόφαση (αριθμ. 11511/2000) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκανε δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΓΣΕΕ μόνο ως προς το σκέλος που αφορούσε τις εξερχόμενες κλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που προσκόμισε ήταν αρκετά για την εξαγωγή συμπερασμάτων.


Οταν στις 3 Μαρτίου η Cosmote παρέδωσε στον κ. Πολυζωγόπουλο τον κατάλογο με τις εξερχόμενες κλήσεις, η έκπληξη που δοκίμασαν οι συνεργάτες του ήταν μεγάλη. «Μείναμε άφωνοι όταν διαπιστώσαμε ότι η πρώτη κλήση του δράστη έγινε προς το γραφείο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.» υπογραμμίζει ένας εξ αυτών. «Ποιος θα το φανταζόταν…»! Την ίδια απορία αισθάνθηκαν όταν δοκίμασαν να καταμετρήσουν τις εξερχόμενες κλήσεις. Πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα τηλεφωνήματα που έκανε ο δράστης σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες!


Από τη διερεύνηση των κλήσεων διαπιστώθηκε ότι ο δράστης ανέσυρε διαρκώς από τη μνήμη του κινητού του κ. Πολυζωγόπουλου τα τηλέφωνα επωνύμων προσώπων από τον πολιτικό, συνδικαλιστικό και δημοσιογραφικό χώρο και στη συνέχεια επιδιδόταν σε μαραθώνιες τηλεφωνικές φάρσες ή φραστικές απειλές εναντίον όλων.


Οι τρεις κλήσεις ωστόσο που έγιναν στο γραφείο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., στη Νέα Υόρκη και στο κινητό της Vodafone, δεν υπάγονται στην προαναφερόμενη κατηγορία. Και αυτό γιατί οι εν λόγω τηλεφωνικοί αριθμοί δεν ήταν καταχωρισμένοι στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού του προέδρου της ΓΣΕΕ! «Τόσο ο αριθμός που ανήκει στο γραφείο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και το πρόσωπο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι παντελώς άγνωστα σε μένα» σημειώνει στο υπόμνημα που υπέβαλε την περασμένη Τετάρτη διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του στην Γ’ ανακρίτρια. Αγνωστος ήταν επίσης ο αριθμός της… ασφαλιστικής εταιρείας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, όπως και ενός κινητού τηλεφώνου της Vodafone.


Για τους λόγους αυτούς ο κ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε από την αρμόδια ανακρίτρια να εξετασθούν ενδελεχώς τα νεότερα στοιχεία, «με στόχο την εξακρίβωση των αληθινών συνθηκών, προέλευσης και κινήτρων τής σε βάρος μου δολοφονικής επίθεσης».


Το άλμπουμ ενός χουλιγκανικού βίου


Το ανέκδοτο φωτογραφικό άλμπουμ με τον χουλιγκανικό βίο και την… άγνωστη πολιτεία των ατόμων που πρωταγωνίστησαν στον ξυλοδαρμό του προέδρου της ΓΣΕΕ φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα «Το Βήμα». Πρόκειται για τους κατηγορουμένους Νίκο Κουνταρδά και Στέλιο Μαλινδρέτο, οι οποίοι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν για συμμετοχή στα πρωτοφανή έκτροπα σε βάρος του κ. Πολυζωγόπουλου.


Νίκος Κουνταρδάς, 29 ετών: Θεωρείται ηγετικό στέλεχος των οργανωμένων οπαδών της AEK και είναι γνωστός στη Νέα Φιλαδέλφεια με το όνομα «Κρας», καθώς πρωτοστατεί σε όλα τα επεισόδια που γίνονται στο όνομα της μεγάλης ιδέας του «δικέφαλου αετού»! Στις φωτογραφίες διακρίνεται να πρωταγωνιστεί σε επεισόδια, έχοντας ως σήμα κατατεθέν… το αιματοβαμμένο, με αμπούλα, πρόσωπό του (φωτογραφίες επάνω).


Ο Νίκος Κουνταρδάς προ εξαμήνου προσελήφθη ως συμβασιούχος στον ΕΛΓΑ. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που υπεβλήθη από τον δικηγόρο του Πολυζωγόπουλου, «λάμβανε συχνά ολιγοήμερες άδειες, παρ’ όλο που αυτή η δυνατότητα δεν προβλέπεται για τους συμβασιούχους υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου».


Στέλιος Μαλινδρέτος, 41 ετών: Ο άνθρωπος που κατά δήλωσή του… άκουσε φωνές να τον καλούν να συμμετάσχει στον ξυλοδαρμό του κ. Πολυζωγόπουλου, είναι γνωστός και με το επώνυμο Τομάνογλου. Οπως έχει πει σε φίλους του, προχώρησε στην αλλαγή του επωνύμου του για ιδεολογικούς λόγους! Οι συνήγοροι του κ. Πολυζωγόπουλου θεωρούν ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος «έχει ύποπτες διασυνδέσεις με διάφορα πρόσωπα που ανήκουν σε εξωθεσμικούς παράγοντες», γεγονός που πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


«Οι δράστες συνδέονται με το παρακράτος»


«Ολα τα στοιχεία συγκλίνουν στην άποψη ότι υπήρξα στόχος μιας προσχεδιασμένης εγκληματικής ενέργειας. Από την έρευνα του θέματος ωστόσο προέκυψε κάτι πιο σημαντικό: η ύπαρξη υπόγειων διαδρομών που συνδέουν τους δράστες με αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε παρακράτος»!


Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία που προσκόμισε στις δικαστικές αρχές. «Ζητώ από τις ανακριτικές αρχές να εξετάσουν σε βάθος το θέμα αυτό και να μην κλείσει άρον άρον αυτή η υπόθεση».


Από την πλευρά του ο κ. Βγόντζας αναφέρεται στον ρόλο των… έκτακτων συνεργατών της Αστυνομίας. «Τα όρια ανάμεσα στην επίσημη δράση της Αστυνομίας και στη σκοτεινή δράση ορισμένων ατόμων που μονίμως διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος προσώπων και υπηρεσιών, δείχνουν να είναι δυσδιάκριτα πλέον. Φοβάμαι ότι τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο την έχουν τραβήξει σε βάρος της θεσμικής λειτουργίας της Αστυνομίας».


Για τον λόγο αυτόν, προσθέτει ο κ. Βγόντζας, «η Αστυνομία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με τους «συνεργάτες» και τους «πληροφοριοδότες» της. Εφτασε πλέον η ώρα, γιατί το κακό έχει παραγίνει. Το επικίνδυνο μόρφωμα της παρακρατικής δραστηριότητας είναι γνωστό ότι πολλές φορές δεν ελέγχεται. Ο χουλιγκανισμός και οι δολοφονικές επιθέσεις δεν έχουν θέση στις νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες».