Πάνω σε ένα μεγάλο ναρκοπέδιο περπατάει τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Ετσι εκεί που πάει να κάνει ένα βήμα για να σωθεί από τη νάρκη που υπάρχει κάτω από το πέλμα του, ξαφνικά βρίσκεται πάνω σε μία άλλη. H διοίκηση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατηγορείται ότι επί χρόνια έκλεινε τα αφτιά και τα μάτια στα όσα διαδραματίζονταν με πρωταγωνιστές ορισμένους κληρικούς όλων των βαθμών. Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία βρίσκεται σε μία πρωτοφανή κρίση, το τέλος της οποίας ουδείς μπορεί να προδικάσει. Ηδη ένας Μητροπολίτης, ο Αττικής κ. Παντελεήμων, απολογήθηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και ετέθη σε εξάμηνη διαθεσιμότητα, ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την απομάκρυνσή του που θεωρείται βεβαία. Την Τρίτη εξηγήσεις στη Σύνοδο θα δώσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος, ενώ στο στόχαστρο των καταγγελιών αναμένεται να βρεθούν άλλοι τρεις μητροπολίτες, δύο εκ των οποίων προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. H περίπτωση του Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος, ο οποίος διαρκώς φερόταν να εμπλέκεται σε κάποια υπόθεση που ως διά μαγείας κατέπιπτε ενώπιον της Συνόδου, αποτελεί μια πραγματικότητα η οποία αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που κυριαρχεί στη διοίκηση της Εκκλησίας.


Το ναρκοπέδιο στο οποίο «περπατάει» ο Αρχιεπίσκοπος είναι τόσο μεγάλο που δείχνει ατελείωτο. Οπως λέγεται οι εκρήξεις που θα προκληθούν μπορεί να συμπαρασύρουν πολλά μέλη της Ιεραρχίας και δεκάδες κληρικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πνευματικός αδελφός του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, μίλησε για σεισμό.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αρχιερέων φαίνεται ότι βρίσκονται συγκεκριμένες νάρκες, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι:


– Ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κουλουσούσας, πρώην διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος αποτελούσε το μάτι και το αφτί του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητου στο περιβάλλον του κ. Χριστόδουλου. Μετά την παραίτησή του έχει εξαφανιστεί και ελάχιστοι γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται. Ορισμένοι δηλώνουν ότι ο κληρικός βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει εγκαταλείψει την ιεροσύνη, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι όντως έχει εγκαταλείψει την ιεροσύνη αλλά ζει στην Ελλάδα. H παραίτησή του από το ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε αίσθηση, όμως πολλοί ιεράρχες περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσε σάλος για τον αρχιμανδρίτη, ο οποίος συνήθιζε συχνά – πυκνά να εξαφανίζεται από την Αθήνα και να επισκέπτεται τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.


Πολλοί ιεράρχες χαρακτηρίζουν τον κ. Κουλουσούσα ως χαμηλών τόνων και καλό παιδί, αλλά όπως επισημαίνουν αντιμετώπιζε μεγάλα προσωπικά προβλήματα με τον ψυχισμό του και αυτό τον έκανε ευάλωτο.


Οπως όμως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι Αρχιερείς, ο αρχιμανδρίτης αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αρχιεπισκοπή όταν ο κ. Χριστόδουλος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος να μετατεθεί στην Πάτρα.


– Ο διάκονος Ιγκόρ Χλοπόνιν. Ο 30χρονος διάκονος, ρωσικής καταγωγής, που είναι ισραηλινός υπήκοος και πρόσφατα πήρε και την ελληνική υπηκοότητα, είναι μέλος μιας Μοναστικής Αδελφότητας η οποία, αφού εκδιώχθηκε από τη Μητρόπολη Θηβών, στη συνέχεια προσπάθησε να εγκατασταθεί στη Μητρόπολη Δημητριάδος και όταν δεν τα κατάφερε κατέληξε στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Ηγούμενος της Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Καλαμπόκας και μεταξύ των μοναχών βρίσκονται και ορισμένοι οι οποίοι εγκατέλειψαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και προσπαθούν να επιστρέψουν σε αυτό.


H επιστολή με την οποία ο Ιγκόρ Χλοπόνιν προέβαινε σε τόσο σοβαρούς ισχυρισμούς κατά του Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου προκάλεσε αίσθηση στην Ιεραρχία. Οπως όμως επισήμαιναν το «ερώτημα είναι: πόσα πράγματα, και τι είδους, μπορεί να γνωρίζει αυτός ο διάκος για τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος;».


– Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, η πέτρα του σκανδάλου, ο οποίος οδηγήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά μετά την απολογία του για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό από όλα. Είναι μια νάρκη που, όπως λένε μητροπολίτες, όταν αποφασίσει να προκαλέσει εκρήξεις ίσως αρκετοί ιεράρχες και κληρικοί βρεθούν στη δίνη ενός μεγάλου κυκλώνα.


– Ενα τέταρτο πρόσωπο που προκάλεσε πολλές φορές το ενδιαφέρον των Αρχιερέων είναι ο άλλοτε ηγούμενος της Μονής Παναγίας Σπηλιάς της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, κ. Θεοφύλακτος Βίτσος. Ο σημερινός αρχιμανδρίτης υπηρετούσε ως διάκονος του Αρχιεπισκόπου και επειδή η συμπεριφορά του δεν ταίριαζε με το περιβάλλον του κ. Χριστόδουλου έφυγε για την Καρδίτσα. Εκεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος τον όρισε ηγούμενο της Μονής.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ Αποκαλύψεις και «αποκαλύψεις»


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην εκκλησιαστική κρίση. Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από την προχθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Μητροπολίτη Αττικής, νέες καταγγελίες για κληρικούς κάθε βαθμού είδαν το φως της δημοσιότητας χθες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο βορειοηπειρώτης έμπορος ναρκωτικών για τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος ως Μητροπολίτης Δημητριάδος έστειλε το 1996 επιστολή στον εισαγγελέα ήταν «πνευματικό παιδί» του νυν μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητου, ο οποίος την Τρίτη έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Σύνοδο. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχει και δεύτερη επιστολή του κ. Χριστόδουλου για την απελευθέρωση του κατηγορούμενου για εμπορία ναρκωτικών Βορειοηπειρώτη. Επίσης δημοσιεύονται καταγγελίες για ερωτικές σχέσεις βουλευτή με ηλικιωμένο ιεράρχη. Εν τω μεταξύ υπό κράτηση παρέμενε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιώς ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Ο κληρικός απολογήθηκε την Παρασκευή στην ανακρίτρια Πειραιά για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα. Μετά την απολογία προέκυψε διαφωνία για το αν θα προφυλακισθεί ή όχι, μεταξύ της ανακρίτριας και του εισαγγελέα. Ετσι ο αρχιμανδρίτης παραμένει κρατούμενος ώσπου να αρθεί η διαφωνία από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς.