Ο γλύπτης Τάκις εμπνέεται από τις καπνοδόχους της οδού Πειραιώς και τις μετατρέπει σε έργα τέχνης



Οι καπνοδόχοι της οδού Πειραιώς και της ΔΕΗ στο Κερατσίνι «μάγεψαν» τον γλύπτη Τάκι και προτείνει να μεταμορφωθούν σε γλυπτά, σύμβολα ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να αλλάξουν αποφασιστικά την αισθητική του περιβάλλοντος.


«Στην πραγματικότητα, η τέχνη δεν υπάρχει» γράφει ο Ε. Η. Combrich στην «Ιστορία της τέχνης» και συνεχίζει: «Καλλιτέχνες, ελπίζουμε, θα γεννιούνται πάντα. Αν όμως θα υπάρχει τέχνη, εξαρτάται πολύ από εμάς, το κοινό. Με την αδιαφορία ή το ενδιαφέρον μας, με τις προκαταλήψεις ή την κατανόησή μας, μπορούμε ακόμη να επηρεάσουμε την έκβαση». Ο Τάκις, αγανακτισμένος για την καταστροφή των δασών, μίλησε στις 30 Αυγούστου 1998 στο «Βήμα» για το «φωτοβολταϊκό τόξο» και τη σωτηρία της φύσης. Τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας, της πυρόσβεσης και της αναδάσωσης τον απασχολούν επίμονα. Ο ίδιος, με τις δικές του δυνάμεις, δίνει τη μάχη του για το περιβάλλον και τη βελτίωση της αισθητικής των δημόσιων χώρων. Πριν από λίγο καιρό πρότεινε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δακτυλίων σε καπνοδόχους εργοστασίων της Αθήνας. Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Δημήτρης Λάλας στην εισήγησή του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ τονίζει ότι ο γλύπτης Τάκις: «Προτείνει μια αναζωογόνηση παλαιών ή και λειτουργούντων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, και μάλιστα σε υποβαθμισμένες περιοχές (καμινάδων στην παρούσα πρόταση), με τρόπο καλαίσθητο και συνάμα αποδοτικό. Τονίζει την εισαγωγή της αισθητικής στον σχεδιασμό των έργων για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, εκθέτει σε περίοπτη θέση απτά παραδείγματα της προοπτικής νέων καθαρών τεχνολογιών. Ετσι, κατά την άποψή μου, θα άξιζε μια προσπάθεια εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού δακτυλίου ή και συστοιχίας τριών-τεσσάρων δακτυλίων σε μια σχετικά χαμηλή καμινάδα στη μια περιοχή, όπως αυτή της οδού Πειραιώς – Φωταερίου – Ελαιώνα. Το κόστος αυτής της εγκατάστασης εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 10 εκατ. δρχ. ανά δακτύλιο».


Ο ακούραστος και ευρηματικός Τάκις έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις του για τις καπνοδόχους της οδού Πειραιώς καθώς και της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Συναντηθήκαμε στο Κέντρο Ερευνας, Τέχνης και Επιστήμης που έχει ιδρύσει ο ίδιος και εδρεύει στο Γεροβουνό Αττικής (περιοχή Καματερού) και μας μίλησε, ενθουσιασμένος, για τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών του.


­ Τι ανταπόκριση είχε ως τώρα ο αγώνας σας για το φωτοβολταϊκό τόξο;


«Είχε μεγαλύτερη από ό,τι περίμενα. Ο ελληνικός λαός αντιδρά άμεσα και μετά τη συνομιλία μας που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» η ανταπόκρισή του ήταν μεγάλη. Δέχθηκα εκατοντάδες τηλεφωνήματα από νομάρχες, δήμους, αγροφύλακες. Κάποιος μάλιστα προσφέρθηκε να κάνει δωρεάν την αναδάσωση της Πεντέλης και κάποιος άλλος μεγάλος επιστήμονας, γιατρός, θέλησε να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του σε αυτή την υπόθεση».


­ Το ΥΠΕΧΩΔΕ ποια θέση έχει πάρει;


«Ο κ. Λαλιώτης, πριν από αρκετό καιρό, συγκεκριμένα πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μου ανέθεσε να κάνω μια μελέτη για την ηλιακή ενέργεια. Η εισήγηση του επιστήμονα κ. Λάλα, ο οποίος είναι διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι θετική. Η ιδέα μου είναι να γίνει μια καπνοδόχος ηλιακή έτσι ώστε να δώσει κουράγιο στον κόσμο. Στο Κερατσίνι έχουμε την υψηλότερη καπνοδόχο στα Βαλκάνια και θέλω να τη μετατρέψω σε ένα γλυπτό σύγχρονης τέχνης. Αυτό το φουγάρο, που έχει ύψος 158 μέτρα, θα γίνει περισσότερο ενδιαφέρον αν δίνει ενέργεια. Ετσι θα είναι πλέον ένα σύμβολο, ένας ύμνος στον ήλιο και στην ηλιακή ενέργεια».


­ Εχετε ολοκληρώσει τη μελέτη σας;


«Είναι έτοιμη η μελέτη. Ο κ. Λάλας πιστεύει ότι όντως μπορούμε να έχουμε ωραία αποτελέσματα ενέργειας. Αυτή τη στιγμή θα κοστίσει βέβαια περισσότερο από ό,τι ύστερα από πέντε χρόνια, γιατί το φωτοβολταϊκό σύστημα εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα και χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής».


­ Πόσο πιστεύετε ότι θα κοστίσει η πρότασή σας;


«Για πρώτο βήμα λέμε να μην κάνω όλο το φουγάρο από πάνω ως κάτω αλλά μόνο την κορυφή. Το κόστος θα εξαρτηθεί από το ύψος της καπνοδόχου που θα εκμεταλλευθώ. Η ιδέα μου είναι το φωτοβολταϊκό τόξο να ανεβαίνει προς τα πάνω. Πιστεύω ότι θα απαιτηθούν, το λιγότερο, 10 εκατ. δρχ. Ανάλογα με το κεφάλαιο θα είναι αντίστοιχα και το αποτέλεσμα. Για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστούν περίπου 50 εκατ. δρχ. Εγώ δηλώνω ότι τη δική μου αμοιβή θα τη δωρίσω, μέσω του Κέντρου μου για την Τέχνη και την Επιστήμη, για τη φωτοβολταϊκή πυρόσβεση. Θέλω να αρχίσω από την Πεντέλη, θα κάνω την αρχή και ελπίζω να βοηθήσουν και άλλοι. Θα δημιουργήσουμε υγρές ζώνες για προστασία από γεωτρήσεις και συγχρόνως θα φροντίσουμε για την αναδάσωση. Το ΚΕΤΕ θα προσφέρει όλα του τα μέσα και εγώ προσφέρομαι να εργαστώ δωρεάν για να δείξω ότι η διαδικασία πρέπει να αρχίσει αμέσως. Παράλληλα η καπνοδόχος θα δώσει μία άλλη διάσταση στον ήλιο και στην ηλιακή ενέργεια».


­ Σε ποιο χρηματικό ποσό έχετε προσδιορίσει την αμοιβή σας;


«Δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις για τη δική μου αμοιβή ­ έτσι κι αλλιώς, όποια και αν είναι, θα δοθεί για το καλό του τόπου. Ελπίζω να είναι ικανοποιητική».


­ Πιστεύετε ότι θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου προγράμματος αναδάσωσης και πυρόσβεσης της Πεντέλης;


«Δεν μπορεί να είναι αρκετά τα χρήματα. Είναι συμβολική η προσφορά του ΚΕΤΕ και μια αρχή ώστε να συγκινηθεί ο ελληνικός λαός για να σωθεί ο τόπος από την καταστροφή της ανελέητης φωτιάς».


­ Τι υλικά θα χρησιμοποιήσετε και ποια θα είναι η πρώτη καπνοδόχος στην οποία θα επέμβετε γλυπτικά;


«Θέλω να χρησιμοποιήσω απλά υλικά, περισσότερο της ανακύκλωσης, όπως σιδηροδρομικές γραμμές που έχουν φθαρεί αλλά παραμένουν αθάνατες. Είναι διακριτικές και θα στηρίζουν την καπνοδόχο με τέσσερις γραμμές, οι οποίες θα ξεκινούν από κάτω και θα πηγαίνουν προς τα πάνω. Πρώτα θα ασχοληθώ με το Κερατσίνι και μετά με την καπνοδόχο του κτιρίου της ΑΣΚΤ στην οδό Πειραιώς. Βέβαια έχουν γίνει από εμένα μελέτες και για τις 18 καπνοδόχους της οδού Πειραιώς. Θέλω όμως να εργαστούν για αυτές και άλλοι καλλιτέχνες».


­ Η οδός Πειραιώς πιστεύετε ότι έχει ανάγκη από περισσότερα έργα σύγχρονης τέχνης ή περισσότερο πράσινο;


«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει συνδυασμός των δύο. Αν γίνουν μόνον οι καπνοδόχοι, θα έχουμε πολλή γλυπτική, με 18 μεγαθήρια γλυπτά, τα οποία δεν μπορείς να αντικαταστήσεις. Η οδός Πειραιώς είναι ο ποιο αρχαίος δρόμος της Ευρώπης από τότε που ιδρύθηκε η Αθήνα και πρέπει να ομορφύνει».