Να συνεχιστούν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ζητεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και υιοθεσία, στο οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο 8 για το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του που φιλοξενούν το «Euronews» και το γαλλικό «Mediapart», «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και υιοθεσία, στο οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο 8 για το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ανέτρεψε τις αγκυλώσεις και τις εμμονές, τον βαθύ συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση σε ένα ακόμη θεμελιώδες ζήτημα που άπτεται των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει, επίσης, πως «όσο πλησιάζουμε προς την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την σκληρή επιτροπεία θα διαμορφώνονται οι συνθήκες για μεγαλύτερες προοδευτικές τομές που θα αφήνουν το στίγμα τους στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, θα έρχονται να συμπληρώσουν και θα προχωρούν παράλληλα με τις πρωτοβουλίες για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη μετα-μνημονιακή εποχή».

Στο άρθρο του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να εστιασθεί σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις. Η σύμπλευση σε προοδευτικά νομοσχέδια, όπως το πρόσφατο για την υιοθεσία και αναδοχή, από κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας που απομονώνουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά τους, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα. Ο διάλογος είναι απαραίτητος για να προχωρούν οι κοινωνίες μπροστά, όπως απαραίτητη είναι και η αναγνώριση των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, ως χώρα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι «ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να εστιασθεί σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις», προσθέτοντας πως «οι συναινέσεις, ο διάλογος, οι καθαρές επιλογές και προτεραιότητες, και οι διακριτές ιδεολογικές αναφορές, είναι βασικά στοιχεία που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για προγραμματικές συγκλίσεις», και ότι «τα «θολά νερά» και οι «ίσες αποστάσεις» δεν συμβάλλουν σε τίποτα, παρά μόνο στην περιχαράκωση και στη φτηνή και στείρα πολιτική ρητορική».