Δύο κυρίως ζητήματα απασχόλησαν τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Χαρ. Τρικούπη. Η απήχηση της πρότασης για «εκλογές εδώ και τώρα» και το κυβερνητικό σχέδιο για «σπάσιμο» της Β Αθήνας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. Φυσικά το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικείμενη μάχη των αρχηγών στη Βουλή για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Είναι, για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η επόμενη πρόκληση. Ο Αλέξης Τσίπρας, σήκωσε το γάντι της συζήτησης. Και οι Τζανακόπουλος και Χρηστίδης αντάλλαξαν τα πρώτα πυρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας το αίτημα Γεννηματά για εκλογές, κάνοντας λόγο για «μια στροφή που την οδηγεί σε μια σύγκλιση με την πολιτική ρητορική της ΝΔ.» «Κοίτα ποιος μιλάει… Κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Φαίνεται ότι έχει ζαλιστεί από τις kolotumbes της κυβέρνησης του. Εκλογές τώρα, όσο και αν αγαπάνε τις καρέκλες τους», ήταν η απάντηση του κ. Χρηστίδη.

Η πρόταση για «εκλογές εδώ και τώρα»

Η απήχηση της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά έφερε χαμόγελα στο επιτελείο της. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πέτυχε τους βασικότερους στόχους της. Να βάλει το Κίνημα Αλλαγής στο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων, να τονίσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και να δώσει τέλος στα σενάρια για προεκλογική προσέγγιση και μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυριότερο, η πρόταση της κυρίας Γεννηματά, «βρήκε θετική ανταπόκριση στη βάση και την πλειοψηφία των στελεχών της παράταξης». Πράγματι, στις κατ ιδίαν συναντήσεις τους, ακόμα και όσα κορυφαία στελέχη διατυπώνουν επιφυλάξεις, ειδικά στο σκέλος των εκλογών, δεν αμφισβητούν την απήχηση της. Ήταν μια κίνηση που, όπως επισημαίνει κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος «άλλαξε τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αλλά και την πολιτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής». Και εδώ αρχίζουν μια σειρά από «εσωτερικά» ζητήματα.

Οι «υποσημειώσεις» και το μήνυμα της Χαρ. Τρικούπη

Η πρωτοβουλία Γεννηματά, συνάντησε επιφυλάξεις, εντός του Κινήματος Αλλαγής Ο Σταύρος Θεοδωράκης που, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη συνομιλία με την κυρία Γεννηματά, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, πήρε σαφείς αποστάσεις από την επιλογή να ζητηθούν, άμεσα, εκλογές. Επιφυλάξεις ως προς το σκέλος των εκλογών έχει εκφράσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει ενόχληση για τις συνεχείς «υποσημειώσεις του Σταύρου». Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης εκφράζει, ως πολιτικός αρχηγός, τις πάγιες θέσεις του κόμματος του. Παράλληλα δεν αφήνει αιχμές κατά της κυρίας Γεννηματά, από τη Σεβαστουπόλεως, δεν μεταδίδεται κάποια διάθεση αντιπαράθεσης. Ωστόσο, τόσο στο Ποτάμι όσο και στη ΔΗΜΑΡ δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν «τέτοιας σημασίας παρεμβάσεις που καθορίζουν την γραμμή του Κινήματος Αλλαγής να συζητώνται στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου». Αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Διότι η πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά έστειλε ένα σαφές μήνυμα το οποίο επαναλαμβάνει η Χαρ. Τρικούπη. Ότι θα κάνει και άλλες τέτοιες «αρχηγικές» κινήσεις από τη στιγμή που τις θεωρεί επιβεβλημένες.

Το παιχνίδι του Τσίπρα με τον εκλογικό νόμο

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν ότι στην πορεία προς τις εκλογές θα βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα, που μπορεί να προκαλέσουν αντιθέσεις στο Κίνημα Αλλαγής. Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζεται και το κυβερνητικό σχέδιο για «σπάσιμο» της Β Αθήνας.

Η κατάτμηση της χαώδους εκλογικής περιφέρειας αποτελεί θέση όλων των κομμάτων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής. «Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών είναι μία πρόταση, που είχε κάνει το Ποτάμι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας. Τώρα, όψιμα το ξαναθυμήθηκε και το ερώτημα είναι, γιατί άραγε;», δήλωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Όμως, ανεξάρτητα από τις κομματικές σκοπιμότητες ποια στάση θα κρατηθεί αν έλθει η κυβερνητική πρόταση στη Βουλή; Για τη ΔΗΜΑΡ, δεν υπάρχει δίλλημα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι της άποψης ότι εφόσον η κυβέρνηση φέρει αυτοτελώς τη ρύθμιση χωρίς να τη συνοδεύει και από άλλες αλλαγές προκειμένου να παίξει παιχνίδια, το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να την ψηφίσει καθώς ικανοποιεί ένα βασικό αίτημα του προοδευτικού χώρου.

Οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Το «σπάσιμο» της Β Αθηνών είναι θέση του Κινήματος Αλλαγής. Θεωρούν όμως ότι η πρόταση αυτή, πιθανόν να εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδίωξης της αλλαγής του εκλογικού νόμου από τις προσεχείς εκλογές. Στη Χαρ. Τρικούπη δεν αποκλείουν αν η ρύθμιση έλθει αυτοτελώς στη Βουλή να την ψηφίσουν εφόσον συμφωνούν με τον τρόπο που θα γίνει η κατάτμηση. «Δεν θα κάνουμε διάλογο μέσω Αυγής», είναι η απάντηση που δίνουν όταν κληθούν να σχολιάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που μεταδίδεται είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο». Η θέση που επαναλαμβάνεται είναι ότι « είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, σοβαρά, με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, ένα συνολικό εκλογικό νόμο, αλλά στα παιχνίδια του Τσίπρα δεν θα πάρουμε μέρος».

Η εκδήλωση Ραγκούση – «Δεν έχει κάτι στραβό αυτή η κυβέρνηση;»

Στο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά σπεύδουν αρκετοί να εντάξουν και την «εκδήλωση Ραγκούση». Ο πρώην υπουργός εκπροσωπώντας την «ατζέντα- Επόμενη Ελλάδα», ένα «ρεύμα προοδευτικών ιδεών εντός του Κινήματος Αλλαγής και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης» έκανε λόγο για την «ιστορικά και κοινωνικά συντελεσμένη προοδευτική παράταξη» στην οποία το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να επιστρέψει για να αναγεννηθεί και να μην σβήσει. Προϋπόθεση της επιστροφής είναι ο αποκλεισμός οποιασδήποτε «νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ» που θα είναι « προδοσία της προοδευτικής παράταξης».

Επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις τοποθετήσεις του πρώην υπουργού καθώς τα βέλη του για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής «στρέφονται και κατά της Φώφης Γεννηματά». Και παρατηρούν ότι ο Γ. Ραγκούσης δεν έχει ούτε ένα βέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχει κάνει κάτι στραβό αυτή η κυβέρνηση;» επισημαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το μετεκλογικό σκηνικό είναι γνωστή. Κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Και από αυτήν δεν αποκλείεται κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου.

Με αφορμή την εκδήλωση αλλά και τα πρόσωπα που συμμετείχαν αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και για τα πρόσωπα που θέλουν είτε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ. Υπάρχει και η άλλη άποψη. « Όσοι μιλάνε για μεγάλη κεντροαριστερά και εννοούν συμμαχία με τον Τσίπρα και οι άλλοι που μιλάνε για μεταρρυθμιστικό μέτωπο και εννοούν συμμαχία με τον Μητσοτάκη είναι αυτοί που έχουν φύγει απ’ το Κέντρο. Δεν έχουν παρά να επιστρέψουν για να φτιάξουμε όλοι μαζί το Μεγάλο Κίνημα Αλλαγής» έγραψε η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, Λίνα Παπαδάκη.