Στην αναγκαιότητα ανασύστασης της συλλογικής μνήμης 51 χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, τώρα που το «αυγό του φιδιού» επωάζεται και πάλι στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης κατά τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το ίδρυμα «Friedrich- Ebert-Stiftung» στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη του δήμου Αθηναίων. Αντικείμενο της έκθεσης με τίτλο «Αλληλεγγύη και Αντίσταση», είναι η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967- 1974). Όπως είπε ο κ. Βούτσης, αυτή η έκθεση αποτελεί μια αφορμή «για να θυμηθούμε ηρωικές στιγμές αλληλεγγύης, δημοκρατίας, στιγμές αλληλοκατανόησης ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς λαούς, στιγμές που δώσανε την ευκαιρία να αναδειχθούν αξίες που γονιμοποίησαν την ευρωπαϊκή ιδέα μέχρι και τις μέρες μας».

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που είμασταν φοιτητές τότε να παρακολουθούμε και την Ντόιτσε Βέλλε και τον ραδιοφωνικό σταθμό του Μονάχου. Δημιουργήθηκε τότε ένα υλικό από χιλιάδες ανθρώπους, που έδωσαν ύστερα το αποτύπωμά τους στη μεταπολίτευση καθώς ήρθαν στην Ελλάδα με την γνώση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και με τους δεσμούς που τους επέτρεπαν να έχουν θετική συμβολή στην δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο», είπε. Και σημείωσε ότι τα ζητήματα που τέθηκαν σε εκείνη την περίοδο -της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της σύγκλησης ανάμεσα στις χώρες, της επούλωσης των μεγάλων τραυμάτων που άφησαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι- «βρίσκονται και σήμερα στην επιφάνεια, βρίσκονται στην ατζέντα όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική και νέα οράματα για την Ε.Ε. και τους λαούς της Ευρώπης γενικότερα».

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, η συζήτηση αυτή είναι πολύ έντονη για να επανατοποθετηθούν έννοιες απολύτως αυτονόητες εκείνη την εποχή όπως η ειρήνη, ο ρόλος της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα, η ειρήνη, η Δημοκρατία , η ανεκτικότητα, η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος πέρα από ξενοφοβικές, ρατσιστικές, φιλοφασιστικές αντιλήψεις. «Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα δυστυχώς αυτή τη στιγμή, ενώ θα έπρεπε μέσα από αυτήν την διαδρομή και την πορεία να είναι», σημείωσε, ενώ αναφερθείς στην Χ.Α. είπε:

«Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει και πολιτική δύναμη η οποία υποστηρίζει την πολιτική του καθεστώτος της δικτατορίας όπως υποστηρίζει και τις αντιλήψεις και την πολιτική των ναζί πριν από τόσα χρόνια στην Γερμανία. Και αυτό δεν μας ήρθε από τον ουρανό, δεν προέκυψε μόνο μέσα από την κρίση, γιατί φάνηκε και με την κλίματα των ευρωπαϊκών εκλογών την προηγούμενη χρονιά ότι αναπτύσσεται ως φαινόμενο και σε χώρες που δεν πέρασαν κρίση, που δεν έχουν αυτά τα πολύ μεγάλα οικονομικά και άλλα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας».