Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κόμματα εν όψει της συζήτησης την προσεχή Τετάρτη επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των 10 εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis. Δέκα θα είναι οι (ταυτόχρονες) ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν, μία για κάθε πρόσωπο, σε ισάριθμες κάλπες, ενώ θα χρειαστούν 3.000 ψηφοδέλτια (300 βουλευτές επί 10 ψηφοδέλτια, ένα για κάθε παραπεμπόμενο) και άλλοι τόσοι φάκελοι (η ψηφοφορία είναι μυστική). Στην πραγματικότητα θα χρειαστούν λιγότερα ψηφοδέλτια, καθώς οι πέντε νυν βουλευτές εκ των δέκα δεν θα ψηφίσουν για το πρόσωπό τους, αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής στην ψηφοφορία δεν μετέχουν εκείνοι κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση παραπομπής τους σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, όπως σωστά ονομάζεται, αν και συνηθίζεται ο όρος προανακριτική. Μπορούν όμως να ψηφίσουν για τους υπόλοιπους. Η ΝΔ ζήτησε να στηθεί μόνο μία κάλπη, ωστόσο η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προέκρινε τις δέκα, αν και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το ξαναδεί η Ολομέλεια την Τετάρτη.

Δεν θα υπάρχουν λευκά

Οι εθνικοί αντιπρόσωποι λοιπόν θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» ή «παρών» στην παραπομπή των δέκα. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξουν λευκά ψηφοδέλτια, σε αντίθεση με το παρελθόν. Το προηγούμενο που υπάρχει είναι όταν τον Ιούνιο του 2010 η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε για σύσταση προανακριτικής παραπέμποντας έξι πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Επρόκειτο για τους Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, Γ. Βουλγαράκη, Κ. Κιλτίδη και Θ. Ρουσόπουλο. Από αυτούς παραπέμφθηκαν οι πέντε, ενώ ένας, ο κ. Κιλτίδης, δεν παραπέμφθηκε, καθώς θεωρήθηκε έωλο το σκεπτικό της πρότασης εις βάρος του. Ετσι, αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθούν αυτή τη φορά οι βουλευτές στην κάλπη για καθένα πρόσωπο από τα δέκα που περιλαμβάνει η πρόταση της πλειοψηφίας, και συγκεκριμένα για τους Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη, Α. Λοβέρδο, Α. Λυκουρέντζο, Μ. Σαλμά, Ι. Στουρνάρα, Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη. Εκπλήξεις ωστόσο δεν αναμένονται (όπως στην περίπτωση Κιλτίδη), καθώς όλοι τάσσονται υπέρ της σύστασης προανακριτικής. Η ΝΔ, σύμφωνα με την επικρατέστερη εισήγηση που δέχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης, προσανατολίζεται να παραμείνει μεν στη Βουλή, να ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής αλλά να μην προσέρχονται οι βουλευτές στις κάλπες, ώστε να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.
Αν και στο παρελθόν σε κάθε κάλπη αναγραφόταν το όνομα ενός εκάστου εκ των παραπεμπομένων, αυτή τη φορά δεν θα συμβεί, ώστε να μην είναι «επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη» η διαδικασία, όπως είπε ο κ. Βούτσης. Οι κάλπες θα είναι αριθμημένες, ενώ ενδέχεται να υπάρχει το όνομα των παραπεμπομένων διακριτικά δίπλα στη σχισμή της κάλπης, ώστε να μην μπερδεύονται οι βουλευτές. Σε κάθε ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα θα υπάρχουν οι λέξεις «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», ενώ θα αναγράφονται και τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση παραπομπής.

Πότε είναι άκυρο

Οι βουλευτές θα πρέπει να σημειώνουν με σταυρό την προτίμησή τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σημειούμενη ψήφος με σταυρό σε καμιά από τις τρεις αυτές λέξεις το ψηφοδέλτιο θα θεωρείται άκυρο. Ακυρο θα θεωρείται και αν ένα ψηφοδέλτιο για κάποιον εκ των παραπεμπομένων βρεθεί σε λανθασμένη κάλπη. Στο παρελθόν σε ανάλογες διαδικασίες είχαν τηρηθεί και οι δύο εκδοχές: στην προανακριτική για το Βατοπαίδι δεν είχαν θεωρηθεί άκυρα, ενώ στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ (2013) είχαν θεωρηθεί άκυρα. Αυτό προκρίθηκε και τώρα, καθώς η Βουλή θέλει να αποκλείσει τυχόν απόπειρες ευτελισμού της διαδικασίας. «Πρέπει όλοι να τοποθετηθούν υπεύθυνα έναντι των συναδέλφων τους» σημειώνουν σχετικά αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές.

Ποιοι θα μιλήσουν

Οι παραπεμπόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τον λόγο. Αναμένεται να μιλήσουν όλοι εκτός από τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος θα στείλει υπόμνημα, καθώς την ίδια ημέρα θα έχει επαφές στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Οι ομιλίες τους αναμένεται να δώσουν τον τόνο της συζήτησης ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στο «κόκκινο», καθώς θα καταγγείλουν την κυβέρνηση για συκοφαντία και σκευωρία εις βάρος τους, ενώ η σύγκρουση θα γενικευθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Για τη λίστα Λαγκάρντ η αντίστοιχη συζήτηση με τέσσερις κάλπες, για τον Γ. Παπακωνσταντίνου (ο οποίος ήταν και ο μόνος που παραπέμφθηκε), τον Ευ. Βενιζέλο, τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο, διήρκεσε 16 ώρες! Πάντως, σύμφωνα με τον Κανονισμό, τα εν λόγω πρόσωπα δεν δικαιούνται περισσότερο χρόνο από τους πολιτικούς αρχηγούς που είναι 20 λεπτά, κάτι βεβαίως που θα υπερβούν άπαντες. Ωστόσο ο στόχος του κ. Βούτση είναι η ψηφοφορία να ξεκινήσει στις 10 μ.μ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ